Gravida skräms av larm om bakterier och gifter i våra livsmedel – nu senast har listeria hittats i nätmeloner. Här är de nyaste rönen.

”L

isteria-larm! Varmkorvar återkallas.” ”Dödsbakterie i bacon.” ”Varning, listeria i köttbullar.” Senaste tiden har vi kunnat läsa om massor av livsmedel som återkallats för att spår av listeria hittats. Och vad oroar en gravid kvinna mer än tanken på att barnet i magen ska skadas? Förmodligen ingenting. Att dessutom behöva läsa om listeriasmittade nätmeloner som dödat 21 människor i USA gör knappast gravida mindre oroliga. Och om fisk, som är största smittkällan till listeria, påstås det att livsmedelsbutiker slarvat med temperaturerna i kyldiskarna.

LÄS MER: Barnmorskan: ”Man måste förstå allvaret med bakterier”

Vad är listeria? Fakta och symptom

  • Listeria är en bakterie som finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur.
  • Unikt för bakterien är att den förökar sig i kylskåpstemperatur, därför är livsmedelsprodukter med långa hållbarhetstider, till exempel gravad och rökt lax, opastöriserade ostar och pålägg.
  • Listerios kan orsaka missfall eller skador på barnet.
  • Listeriabakterien dör vid upphettning men överlever djupfrysning.
  • Sverige rapporterade 73 fall av listeria 2010, fler än någonsin tidigare. Och det är ungefär 5–7 gravida som smittas av listeria i Sverige varje år.

Gravida oroar sig över bakterier i mat

På nätforum finns långa trådar av blivande föräldrar som oroar sig för alla nya larm om bakterier som i värsta fall kan leda till infektioner och missfall. Både listeria och toxo­plasmos är de flesta gravidas mardröm.

Marie Legneroth, 36, miste sitt barn i magen efter att ha drabbats av just toxoplasmos.

– Jag kunde inte ta in att det hände mig, jag ville inte tro att det var sant, säger Marie.

Året var 2006 då Marie och Andreas väntade sitt tredje barn. I vecka 20 opererades Marie för gallan och sedan löpte graviditeten på, men fosterrörelserna avtog.

– Vi skickades omedelbart till specialistmödravården. Där fick vi höra att bebisen var död. Det var så sorgligt, jag kände mig alldeles tom. Jag var i vecka 25 och läkaren sa att vår bebis dött i vecka 19, berättar Marie.

LÄS MER: Listeriaforskaren: ”Ät aldrig direkt ur paketen!”

Vad är toxoplasmos? Fakta och symptom

  • Toxoplasmos är en parasit som smittar via rått kött (får, gris och vilt – extremt sällan nöt), osköljda grönsaker, frukter och bär.
  • Parasiten finns i katternas avföring och även i jord och sandlådor.
  • Toxoplasmaparasiten dör vid upphettning (minst 65 grader) och djupfrysning (-18 grader i minst tre dygn).
  • Sjukdomen kan leda till missfall eller skador på barnet.
  • Mellan 50 och 100 gravida smittas av toxoplasma-­parasiten i Sverige varje år.

Toxoplasmos kom från kattlådan

Marie och Andreas trodde att bebisen dött i samband med operationen. Men så var det inte. Proverna visade att Marie smittats av toxoplasmos och att det var därför bebisen slutat att utvecklas. Läkarna misstänkte att Marie smittats genom rått kött, osköljda grönsaker eller för att hon rensat kattlådan. Marie tror att det var kattlådan eftersom hon varit noga med kosten. Kattlådan hade hon gjort rent för hon trodde att hon var immun mot toxoplasma-parasiten, eftersom hon vuxit upp med djur.

– Jag har många gånger ångrat att jag inte tog riskerna med toxoplasma på större allvar. Men jag mår inte bättre av att göra mig själv till syndabock.

Åtta månader efter att barnet i magen dött blev Marie gravid igen. Under den graviditeten gjorde hon inte rent några kattlådor. Det har gått fem år och i dag har Marie döttrarna Amanda, 10, Matilda, 7, och Vilma, 4, med sin Andreas.

Behandling mot toxoplasmos och listeria

Om du är gravid, får feber och svullna lymfkörtlar ska du enligt Vårdguiden 1177 uppsöka en vårdcentral. Likaså om du är gravid och allmänt orolig för en infektion, eftersom du oftast inte märker att du har en toxoplasmainfektion i kroppen.