Fem procent av gravida mammor i Sverige röker, trots att man vet om riskerna.
Fem procent av gravida mammor i Sverige röker, trots att man vet om riskerna.

Gravida - men fortsätter röka och dricka

En gravid kvinna som röker är en syn som provocerar. Men många slirar i smyg på nolltoleransen vad gäller cigaretter och vindrickande, i alla fall om man ska tro nya studier. ”Jag rökte fem om dagen när jag var gravid men sa inget till barnmorskan”, säger Lotta, 28.

En gravidmage med ett glas rosé framför sig? En blivande moder som tänder en cigarett? En ammande kvinna som håller sin bebis med ena handen och ett glas champagne i den andra? De allra flesta ser rött vid blotta tanken på att någon skulle dricka alkohol eller dra några halsbloss med ett foster i magen eller en nyfödd bredvid sig. Det som för några årtionden sedan var en uppmaning om ”måttlig” konsumtion och max fem cigaretter om dagen är i dag nolltolerans för både nikotin och alkohol under havandeskapet.

Och visst är det självklart – i dag vet vi om riskerna med att röka och dricka under graviditeten, att det ökar risken för missfall och missbildningar hos fostret, samtidigt som vi i Sverige blir allt bättre på att rädda extremt prematura (för tidigt födda) bebisar. Men trots all kunskap är det ändå förvånansvärt många som fortfarande röker och dricker under graviditeten. 

Varför då, kan man undra? Kanske är det vår samtid, där självförverkligande, egentid och unna sig är heliga ledord, som får oss att slira på rekommendationerna? Man kanske tänker: Hur farligt kan ett glas vin eller en cigg vara, egentligen?– Vad vi kan se hos kvinnorna som inte slutar att röka när de är gravida är de är utsatta för flera stressfaktorer, säger Ulla Lennartsson, barnmorska som jobbar med rökavvärjning på Tobaksmottagningen i Södertälje. Ofta är de unga, arbetslösa, studerar eller har blivit gravida oplanerat, dessa mammor har svårt att skiljas från cigaretten som ger dem en mikropaus i tillvaron. – De som tar ett glas vin däremot, min erfarenhet säger att dessa kvinnor är högutbildade och har ett invant beteende – att ta ett glas vin om dagen – som de inte vill göra sig av med, fortsätter Ulla Lennartsson. 

Den officiella hållningen från barnmorskor och läkare är alltid nolltolerans. Skambelägg­ningen kring rökande gravida är enorm. Man tror att en sketchinspelning pågår om man ser någon röka med magen i vädret. Och den gravida som beställer in sitt tredje glas vin för kvällen skulle förmodligen få misstänksamma blickar av även den mest liberala bordsgranne. 

På diskussionsforumet Familjeliv får gravida mammor som luftar sina problem med att sluta röka genast respons, ilsken sådan. De blir hårt ansatta av andra forumdeltagare som undrar vad tusan de håller på med.När mamas bloggare Anitha Schulman skrev att hon druckit ett glas vin medan hon ammade fick hon verbalt stryk i kommentarsfältet. En kvinna som rökte utanför en restaurang några veckor efter sin förlossning blev utskälld av en farbror som trodde att hon var gravid. I våras blev en ammande kvinna nekad att beställa ett glas champagne på en restaurang i Stockholm.

Samtidigt hör vi historier om barnmorskor som sagt till rökande blivande mammor att det är sämre med en ledsen, rökfri mamma än med en lugn och glad som röker några måttfulla bloss om dagen. Oavsett hörsägen så ÄR det bevisat dåligt att röka för både mamma och foster. Som rökare riskerar man att få missfall, att moderkakan lossnar för tidigt, hämmad fostertillväxt och att förlossningen startar för tidigt. När barnet väl är fött löper det större risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd, astma, luftvägsinfektioner och öroninflammationer. Vad man också bör tänka på är att när barnet väl är ute ur livmodern påverkar tobaksrök lika mycket oavsett om det är mamma eller pappa som röker. 

Det man också vet är att bebisar till alkoholister, under graviditeten nästan alltid tar skada av det. De kan växa sämre, få hjärnskador och avvikande utseende. 

Vad ett glas vin då och då kan leda till är omöjligt att säga. I Storbritannien har hälsomyndigheten NHS inte funnit några bevis på att det skulle vara skadligt att dricka max ett glas vin en till två gånger i veckan. Men samtidigt kan givetvis ingen forskare heller gå i god för att det skulle vara helt riskfritt att dricka ett glas vin då och då under graviditeten. Och värt att komma ihåg är att berusade föräldrar får sämre omdöme, och många av oss bär obehagliga minnen av hur läskigt det kan kännas när mamma eller pappa är fulla. Det borde ingen vilja utsätta sitt barn för.

Vad som också kan kännas orättvist som blivande mamma är att slumpen spelar roll – rökare får barn som inte är sjukare än andra, medan ”duktiga” gravida som sköter sig ändå får allergiska barn med astma eller adhd. 

 

Oavsett om vi inte har makt över livet som växer i magen, så har vi ändå det fria valet att röka eller att dricka. Och vi är väl alla ändå överens om att alla barn har rätt till en rök- och alkoholfri start i livet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!