Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Emma födde barn i Argentina: ”Förlossningarna ska gärna gå fort”

Föda barn utomlands – så funkar det. mama har fått ta del av sju (helt häpnadsväckande) förlossnings­berättelser från andra delar av världen. Idag berättar Emma Mildner om hur det var att föda sitt första barn i Argentina.

Foto: Liderina

Emma Mildner, 33, födde sin Francis enligt seden i Argentina – så snabbt som möjligt:

Emma Mildner

Ålder: 33.

Familj: Juan Pifarre 35, Francis Pifarre Milder, 4, och en bebis i magen.

Bor: Midsommarkransen i Stockholm.

Gör: Frilansfotograf, administratör och kommunikatör.

”I Argentina finns gratis statliga sjukhus, men det är galet mycket folk som söker sig dit och det finns knappt möjlighet att boka tider. Den privata vårdsektorn är däremot väldigt stor och det är vanligt att man har en privat försäkring. Det systemet innebär att man får välja både sjukhus och förlossningsläkare.

Förlossningarna ska gärna gå fort och smidigt och får inte dra ut alltför länge på tiden. Därför är det vanligt att man blir påskyndad med värkstimulerande dropp och kejsarsnitt är extremt vanligt – både planerade och akuta. Jag har till exempel hört många födande som haft BF inför julhelgen där läkaren övertalat dem att planera in ett kejsarsnitt precis innan så att hen inte ska behöva jobba under julhelgen…

"De använder inte lustgas och epidural är det enda alternativet för smärtlindring"

Min historia började med att jag och min partner blev överraskade över ett positivt graviditetstest. Att hitta en privat vårdförsäkring när vi redan var gravida visade sig vara svårt. Till slut hittade vi ett sjukhus för mödravård och en förlossningsläkare.

Jag gick två veckor över tiden. Bara några dagar efter BF ville min läkare sätta igång mig, och jag fick skriva på ett papper där jag intygade att jag hade blivit informerad om riskerna med att gå över tiden två veckor.

I väntan på förlossning…
I väntan på förlossning…

Min doktor förberedde mig på en 'långsam induktion', de skulle vänta in bebisen. Det gjorde mig lite lugnare. Vi blev inlagda på sjukhuset på kvällen. Klockan 5 på morgonen blev jag väckt av en sjuksköterska som ville sätta dropp, 'för säkerhets skull'. De gjorde även ett par hinnsvepningar som var helt outhärdliga.

Vid halv nio var det dags för värkstimulerande dropp, och då drog det igång ordentligt. Jag fick starka och täta värkar på en gång, och var nästan helt borta på grund av smärtan. De använder inte lustgas i Argentina, och epidural är det enda alternativet för smärtlindring. Jag kände mig väldigt snart som en fullständigt urvriden disktrasa.

"När jag sa det sken alla upp och samlades kring mitt underliv"

Till slut fick jag epidural och blev inrullad i en avskalad operationssal med rostfritt stål överallt och en liten brits för mig att ligga på. Jag kände mig ledsen och uppgiven. När epiduralen väl var satt var det som att hela livmodern slappnade av och bebisen ville ut snabbt. Jag hann knappt förstå vad som hände, det kändes som att jag behövde gå på toa och när jag sa det sken alla upp och samlades kring mitt underliv. Tre till fyra krystvärkar senare var Francis ute.

Emma med en nyfödd Francis.
Emma med en nyfödd Francis.

Förlossningsvåld är ett uttalat begrepp i Argentina, det kan handla om allt från att mamman blir tillsagd att inte skrika (ungefär 'bit ihop') till att hon bundits fast i sängen, att man har gjort ingrepp utan att säga till, tagit med sig barnet och gjort kontroller utan att informera eller att partnern har utestängts från förlossningen. Som tur är har medvetenheten höjts de senaste åren, så fler och fler sjukhus inför mer 'humana' rutiner!”

Så funkar det att föda barn i Argentina

Skillnaderna mellan en försäkrad och en oförsäkrad blivande mamma är stor i Argentina, och både säkerheten och omvårdnaden skiftar beroende på hur mycket pengar du har.

Nästan hälften av alla bebisar föds genom kejsarsnitt – på vissa privata kliniker är siffran nära 80 procent! På statliga förlossningskliniker får du ha med dig max en person under din förlossning, oftast förstås en partner, men inte sällan en doula.

Sammanställt av: Carin Carlgren, Malin Lundberg Aguilera och Nina Hampusson 

Foto: Privata

Artikeln är publicerad i mama nr 2, som finns i butik nu.

Foto: Christian Gustavsson