Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna födde barn i USA: ”Lustgas är förbjudet”

Föda barn utomlands – så funkar det. mama har fått ta del av sju förlossnings­berättelser från andra delar av världen. Svenska Anna födde sitt första barn i USA och tvingades åka rullstol ut från sjukhuset.

Foto: Liderina

I USA, där Anna Siegal, 35, födde sin son Ozzie, hänger allt på vilken sjukförsäkring du har:

Anna Siegal

Ålder: 35.

Familj: Mannen Max, 35, Ozzie, 5, och Odelia, 8 månader.

Bor: NYC/Malmö.

Gör: Driver restaurang.

"Jag födde min förstfödde son 2012 på Manhattan i New York, på samma sjukhus som prinsessan Madeleine födde. Sjukvården i USA är en lukrativ business som bygger på att man har en sjukförsäkring. Lyckligtvis var jag försäkrad via jobbet men det fanns ändå en oro.

Jag var rädd för att jag skulle få kejsarsnitt i onödan (även om fördelen med snitt var att mammaledigheten blev två veckor längre), så jag avstod från all bedövning. Jag hade visionen att föda så naturligt som möjligt, fast på sjukhus.

"Större delen av min förlossning hade jag en läkare med kinesisk brytning, och vi hade svårt att kommunicera"

Jag hade kallt räknat med att få lustgas, men till min förvåning fick jag beskedet, bara några veckor före BF, att lustgas är förbjudet i USA, då man påstår att värkarna avtar på grund av den.

När jag ser tillbaka på min förlossning var det på det stora hela en rätt bra, för den blev vad jag önskade att den skulle bli. Men så klart hade jag önskat att jag hade sluppit all oro och ovisshet över bedövningen.

Större delen av min förlossning hade jag en läkare med kinesisk brytning, och vi hade svårt att kommunicera. Hon ville påskynda min förlossning till varje pris, så att den skulle avslutas på hennes pass. Min glädje visste inga gränser när skiftet tog slut och den läkare jag hade gått hos under hela graviditeten började sitt pass precis när krystvärkarna satte igång. Efter förlossningen kysste hon både mig och min man på pannan!

Äldsta barnet Ozzie föddes på samma sjukhus som prinsessan Leonore.
Äldsta barnet Ozzie föddes på samma sjukhus som prinsessan Leonore.

Efteråt fick vi stanna i ett rum på BB i två nätter, varav en var obligatorisk. Vi betalade 30 000 kronor för ett privat rum, då jag först fick dela rum med en 'hoodlum' (ligist, reds anm). Jag vågade helt enkelt inte dela rum med henne, och alla andra platser var fulla, så det var bara till att betala.

"I USA fick jag möjligheten att kolla upp genetiska sjukdomar under graviditeten"

Tack vare det tror jag att jag fick glida in lite på en räkmacka i eftervården. Min man fick sova över och jag kunde ringa på klockan för praktiskt taget allt – inklusive att byta blöja. Jag fick mer hjälp med att gå på toaletten och duscha efter förlossningen, och undersökningarna av min livmoder och återhämtning var mycket noggrannare än här i Sverige.

Däremot missade de sedan att ge mig bra hjälp mot förlossningsdepression och det var vården på hugget med när jag födde mitt andra barn i Sverige. En annan stor skillnad är att jag i USA fick möjligheten att kolla upp genetiska sjukdomar under graviditeten, och kontrollerna under graviditeten var också mycket noggrannare än i Sverige.

Ozzie föddes i USA och lillasyster Odelia i Sverige.
Ozzie föddes i USA och lillasyster Odelia i Sverige.

När de rullade ut mig i rullstol (det är ett krav från försäkringsbolagen för att förhindra fall) från avdelningen vid hemgång, vinkade de av mig med ett skämtsamt 'See you next year!'"

Så funkar det att föda barn i USA

Har du en bra försäkring (och ekonomi) kan du välja och vraka hur du vill föda i USA: Vilken läkare som ska förlösa barnet på vilket sjukhus, om du ska föda vaginalt eller med kejsarsnitt, om du vill bli igångsatt eller få kejsarsnitt en viss dag när det passar i ditt schema eller om du vill ha alla dina kompisar och släkten med dig på förlossningen.

Sammanställt av: Carin Carlgren, Malin Lundberg Aguilera och Nina Hampusson 

Foto: Privata

Artikeln är publicerad i mama nr 2, som finns i butik nu.

Foto: Christian Gustavsson