Tecken på att förlossningen startat

Hur vet man att förlossningen är på gång? Vi listar fyra tecken på att förlossningen definitivt är nära.

En förlossning kan starta på flera olika sätt. Här är de vanligaste sätten:

1. Slemproppen går.

Slemproppen är en geléaktig klump som täpper för livmoderhalsen och skyddar barnet i livmodern. Mot slutet av graviditeten, när förlossningen närmar sig, får många gravida en slemmig flytning som ibland är blodblandad. Detta innebära att slemproppen gått. Det kan dock dröja flera dagar innan det är dags att föda.

2. Värkar.

Det vanligaste tecknet på att förlossningen startat. Livmodern blir hård och drar ihop sig med jämna mellanrum. De första värkarna är ofta diffusa och det kan vara svårt att skilja dem från de förvärkar man har mot slutet av graviditeten. Allt eftersom de fortsätter blir det tydligare att förlossningen är på gång, värkarna blir mer och mer regelbundna, kommer tätare och blir mer smärtsamma.

3. Vattnet går.

För vissa startar förlossningen genom att vattnet går. Det innebär att fosterhinnorna som barnet ligger i, går sönder och fostervattnet läcker ut. För vissa sipprar det ut medan andra upplever det som en störtflod.När vattnet går kan värkarbetet starta. Om det inte gör det bör man ändå åka in för kontroll. Har värkarbetet inte startat 1-3 dagar efter vattengången kan man få värkstimulerande dropp. Detta beror på att infektionsrisken ökar när vattnet gått.

Det är långt ifrån alltid som vattenavgång är det första tecknet på att förlossningen är igång, det går oftast när livmodertappen är öppen 4-6 centimeter. Om man fått värkar innan vattnet gått brukar dessa intensifieras efter vattenavgången.

4. Blödning, så kallad teckningsblödning.

Teckningsblödning är en sparsam blödning som kan uppstå då livmodertappen börjar öppna sig.

Om blödningen inte är sparsam utan riklig, som en menstruationsblödning, och smärtsam, bör man ringa sjukhuset eller åka in. Då kan blödningen vara ett tecken på att moderkakan håller på att lossna eller att den sitter fel. Om så är fallet kan det innebära att barnet får en sämre syretillförsel.