Sjukgymnasten: "En kvinnlig rättighet att bedövas efter förlossningen"

Enligt ett nytt förslag ska alla nyförlösta kvinnor bli bedövade för att man lättare ska kunna undersöka dem efter förlossningen. "Det kommer göra att man kan leta runt ordentligt efter skador som annars inte upptäcks", säger Mia Fernando, sjukgymnast inom obstetrik och gynekologi.

Under 2017 kommer förhoppningsvis nya riktlinjer för nyförlösta kvinnor att börja gälla, vilket kommer minska antalet förlossningsskador. Enligt förslaget, som är på remiss nu, ska alla nyförlösta bli bedövade efter förlossningen för att man lättare ska kunna upptäcka eventuella skador som uppstått.

Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping, har sedan 2011 lett ett nationellt arbete om hur man ska kunna förebygga, upptäcka och följa upp skador på bästa sätt, något som i dagsläget inte fungerar särskilt bra om man ser till statistiken.

– Det är en aha-upplevelse för många, att när man börjar bedöva så ser man mycket mer än vad man gör när man har en obedövad kvinna, säger Eva Uustal till Svt.

Nyförlösta ska, enligt förslaget, bedövas oavsett om de behöver sys eller inte.

– Det är en attitydfråga bland personalen där mycket handlar om att ”det är väl inte en så stor bristning så att man ska bedöva” eller ”jag har förlöst och tror inte att det är så farligt”. Men det är ju självklart att alla ska få samma undersökning, säger Eva Uustal.

Tradition att inte bedöva

Uustal berättar om att det är "tradition" att inte bedöva.

– "Jag ska bara titta lite", får många kvinnor höra efter förlossningen och det kan uppfattas som väldigt obehagligt utan bedövning, säger hon.

LÄS MER: Jennys förlossningsskador togs inte på allvar – nu ansluter hon sig till Födelsevrålet

Mia Fernando, sjukgymnast

Ett annat problem, menar Eva Uustal, är att det på kliniker som är väldigt stolta över sitt förebyggande arbete finns en risk att man inte uppmuntrar personalen att leta efter bristningar.

– Det kan bli en repressiv kultur där man får ”onda ögat” om man har fått en bristning, säger hon och påpekar att det är viktigt att inte lägga skuld på personalen.

Mia Fernando är sjukgymnast inom obstetrik och gynekologi, och träffar dagligen patienter med förlossningsrelaterade skador.

– Vissa blir remitterade hit, men de flesta söker sig själva till mottagningen för att de har en känsla av att något "är fel" efter en förlossning. Det kan vara att det känns konstigt i slidan, att man har urinläckage, att det gör ont när man har sex eller att det inte känns alls, eller att man har problem med att bajsa.

Hur vanliga är bäckenbottensproblem efter förlossning?

– Vi använder ett paraplybegrepp, bäckenbottendysfunktion, som kan yttra sig på många olika sätt. Urinläckage, samlagssmärta eller svårigheter att tömma tarmen är några exempel. Det är väldigt vanliga problem, men man brukar ju inte direkt säga "tjena kompis, jag stoppar in tummen i slidan för att kunna bajsa". Det är inget vi pratar om och därför är det så svårt för drabbade att känna till hur vanligt det är och hur man kan bli hjälpt. En av tre kvinnor drabbas av någon form av bäckenbottendysfunktion någon gång i livet.

LÄS MER: Fanny har foglossning ett år efter förlossningen: ”Jag tas inte på allvar”

Vad tycker du om de nya riktlinjerna att man ska bedöva nyförlösta?

– Det är fantastiskt och en kvinnlig rättighet. Det kommer göra att man kan leta runt ordentligt efter skador som annars inte upptäcks, och att man kan sy fast muskler som brustit. Något som ofta annars inte upptäcks, säger Mia Fernando, som också driver Baking babies, en blogg om kvinnohälsa, förlossningsskador och livet som småbarnsförälder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer