Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så tar du värkarna hemma – mammornas bästa tips

Närmar sig förlossningen, eller går du redan runt med värkar där hemma och undrar hur tusan du ska göra nu när det har startat? Innan man åker in till sjukhuset får man ta till alla metoder för att lindra smärtan. Här är mamaläsarnas bästa tips!

Visst är det tufft att gå runt med värkar där hemma?
Visst är det tufft att gå runt med värkar där hemma? Foto: Istock

I vår grymma Facebookgrupp mamapower (gå med du också!) finns de mest hjälpsamma mammorna. När vi undrade om de kunde tipsa om bästa smärtlindringen medan man tar värkarna på hemmaplan, fick vi in massor av tips. Och du – glöm inte att andas!

Tips för dig som inte har förberett dig

Är du mitt uppe i värkarbetet, och har inte gått den där profylaxkursen eller läst någon bok – testa då detta:

Malin: För mig var det värme som hjälpte. I varje värk fick min sambo komma och trycka händerna hårt mot mitt ryggslut med sina varma händer. Även värmefilt och varma duschar hjälpte. När jag gick och la mig svepte jag in kroppen i värmefilten. Svettades rejält men smärtan lindrades så jag kunde somna en stund.

Emily: Jag upprepade ”det här går ju jättebra, det här går ju jättebra” både högt och i mitt huvud, vilket faktiskt hjälpte. Kanske för att fokus lades någon annanstans än i smärtan.

Anna: Jag sjöng gospel. Sång är underskattat som smärtlindringsmetod, både fysiskt och psykiskt. Jag kände att jag behövde ta i och waila rejält, så gospel kändes som att det funkade bäst. Jag kunde inte stå upp, så jag stod på alla fyra och sjöng allt vad jag hade.

Miranda: Pilatesbollen hjälpte mig väldigt mycket! Jag satt på den och rullade höfterna både mellan och genom värkarna. Jag upplevde att det hjälpte att ha något annat att fokusera på plus att det kändes som att man hjälpte bebisen neråt.

Pilatesbollen är en favorit för många som går runt med värkar.
Pilatesbollen är en favorit för många som går runt med värkar. Foto: Istock

LÄS OCKSÅ: Graviditetskalender – din graviditet vecka för vecka

Ramona: Jag hade värkar i två dygn hemma. Från början hjälpte det med en varm vetekudde i ryggslutet. När värkarna blev kraftigare stod jag upp mot en stolsrygg och andades medan min man tryckte på höfterna och räknade. Att fokusera på sekunderna skapade en liten känsla av kontroll.

Beatrice: Vid varje värk så öppnade jag altandörren för att ta djupa andetag av frisk luft. Jag födde i januari så luften var iskall. Tyckte att det hjälpte bra i början.

Lina: Jag gick runt, blundade och andades och föreställde mig att jag bar barnet i min famn uppför en trappa i takt med att värken tilltog. När värken klingade av gick vi nerför. Jag hade ett mantra också som jag upprepade tyst för mig själv: "Du och jag lillebror, du och jag", genom hela värken. Vi visste att det var en pojke och det kändes som att det hjälpte att föreställa sig att han och jag skulle göra detta tillsammans.

Hannah: Jag käkade kräftor! Jag befann mig på ett kräftfirande när värkarna ökade i styrka. Jag tror att det hjälpte mig att klara smärtan bättre än om jag varit hemma. Jag hade så mycket annat att fokusera på så jag bet helt enkelt ihop, såg glad ut och sög på en kräfta. Så mitt tips: Försök göra något som tar fokus från smärtan.

Lisa: När det blev överjävligt körde jag på ”Kimmy Schmidt-metoden” (grym humorserie på Netflix, reds anm), det vill säga att man klarar av allt i tio sekunder. Jag räknade ner från tio vid varje värk och var inte värken över så började jag om. Fungerade förvånansvärt bra! Ju närmare 1 jag kom så visste jag att värken snart var över.

Aisha: Vi har ett väldigt stort vardagsrum och så fort värken började komma flög jag upp ur stolen och gick runt runt det stora rummet. Funkade väldigt bra!

Elin: Då jag födde mitt i värsta sommarvärmen 2014 (vi minns den! reds anm) använde jag frysklampar. Kroppen fick en chock av kylan och jag kunde fokusera på att andas!

Stephanie: Jag tyckte att det hjälpte att ha en app som mätte värkarnas längd och hur tätt de kom. Då kunde jag se när nästa värk var beräknad och därmed förbereda mig lite.

My: I början av värkarbetet satte jag på musik och dansade. Jag hade hört att aktivitet och rörelse kunde underlätta och dessutom påskynda. Jag rörde på höfterna, armarna, gungade och snurrade. Jag vet inte om det berodde på det, men jag öppnades snabbt!

Jamilla: Om du inte har en vetekudde, värm en kastrull och håll mot nedre delen av magen.

Nadja: På BB visade en undersköterska oss ett smärtlindrande akupressurknep, där min partner fick trycka svinhårt på den smalaste delen av hälen precis när värken började, och sedan höll kvar under hela värken. Funkade sjukt bra!

Kristin: Jag kollade på när min man spelade FIFA (har aldrig hänt vare sig före eller efter) och engagerade mig i spelet för att få tankarna på något annat.

Andas och vila mellan värkarna!
Andas och vila mellan värkarna! Foto: Istock

Frida: När värken kom lutade jag mina armbågar mot något lite högre, till exempel en fåtöljrygg eller vår köksö, och ställde mig på tå. Sedan stod jag och gungade på tå tills värken gick över. 

Alexandra: Det som hjälpte mig var att ha en stol framför tv:n och stå på knä och luta armbågarna mot stolen. När värken kom profylaxandaads jag och la huvudet ner mot stolen. Så stod jag i hur många timmar som helst.

Hanna: Hård fotmassage hjälpte mig en del.

Caroline: Jag badade, bästa smärtlindringen! Kände mig tyngdlös och kunde gunga med i värkarna! Så skönt!

Tips för dig som har tid att förbereda dig

Gå en profylaxkurs och lär dig den rätta andningen: "Jag kan inte nog understryka hur mycket det hjälpte att andas rätt", skriver en mamma.

Låna en TENS-apparat från sjukhuset.

Läs boken "Föda utan rädsla".

Köp hem en värmekudde eller filt (eller isklabbar om det är mitt i sommaren).

Be din partner läsa på om akupressur.

Skapa en peppande låtlista (tänk på att en förlossning är som ett maraton!).

Du kanske även vill veta vad du ska packa ned i BB-väskan? Här är våra bästa tips!