Ny studie visar: Så kan man minska långdragna förlossningar

Genom att ta prover på fostervattnet kan barnmorskan få helt ny kunskap om livmoderns mående, och på så sätt undvika långdragna förlossningar. Det visar en ny internationell studie från Södersjukhuset i Stockholm.

En förlossning som tar tid kan leda till skador på både den födande kvinnan och barnet. Och en av de vanligaste orsakerna till att en förlossning drar ut på tiden är svaga värkar. Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm har hittat ett sätt att undvika långdragna förlossningar.

Den nya metoden innebär att man analyserar värdet på fostervatten (som ändå kommer ut under förlosssningen) och på så sätt kan få fram information om hur livmodern mår.

– Med metoden kan vi på ett enkelt sätt avgöra om en födande är mottaglig för värkstimulerande dropp. Om vi ser att den födande inte kan stimuleras till fortsatta värkar kan vi ta beslut om kejsarsnitt eller sugklocka i ett tidigare skede, berättar Eva Wiberg-Itzel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset och ansvarig för forskningsprojektet.

– I dag pågår de här förlossningarna ofta i många timmar. Att kunna ta beslutet och behandla dessa förlossningar på ett tidigare stadium gagnar alla inblandade, menar Eva Wiberg-Itzel.

Får mer kunskap om varje individuell förlossning

Födande som är mottagliga för värkstimulering kan få en individuellt anpassad behandling och i högre utsträckning förlösas normalt.

– För den enskilda kvinnan innebär metoden att barnmorskan får en ökad kunskap om just hennes förlossning. En kunskap som idag helt saknas, säger Eva Wiberg-Itzel och fortsätter:

– När vi minskar antalet långdragna förlossningar kan vi på ett bättre sätt använda våra förlossningsplatser och ta emot flera födande på förlossningen på Södersjukhuset.

Källa: Södersjukhuset

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och gripande artiklar, följ oss även där! ☺️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer