Ny forskning kan hjälpa födande kvinnor: "Vi ska skräddarsy förlossningarna"

När en förlossning är så kallat värksvag och avstannar slutar den inte sällan med akut kejsarsnitt. Ofta efter många timmar av smärta och hårt förlossningsarbete. Överläkaren Eva Wiberg-Itzel har upptäckt ett samband mellan mjölksyra i fostervattnet och värksvaghet och vill med sin forskning hjälpa födande kvinnor att skräddarsy sina förlossningar.

Varför en förlossning avstannar är det ingen som vet, men en av orsakerna antas vara den stress vi utsätter kvinnorna för.

– Jag tror att vårt sätt att hantera de födande kvinnorna påverkar. Om personalen hela tiden är stressad, säger att det inte finns plats eller hänvisar kvinnor i värkarbete mellan olika sjukhus så påverkar det självklart förloppet, förklarar Eva Wiberg-Itzel, överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm och aktuell med forskning i ämnet.

Eva Wiberg-Itzel

Att tro att alla kvinnor föder lika handlar enligt Eva om okunskap och hon beskriver händelseförloppet under en förlossning som lite ryckigt.

– Jag tror att livmodern växelvis jobbar och vilar, som andra aktiva muskler i kroppen. Därför kan tiden för öppnandet under en förlossning variera. Det innebär också att det är svårt att ange en exakt tid för när det uppstår en risk. Livmoderns funktion varierar från kvinna till kvinna och påverkas också av om man är förstföderska eller omföderska.

Mäter mjölksyra i fostervattnet

Inom vården vet man att utdragna förlossningar är förknippade med komplikationer för både mamma och bebis, och risken för syrebrist hos barnet ökar bland de kvinnor som är så kallat värksvaga.

– Vid ett långdraget förlossningsförlopp, där livmodern är sämre syresatt och producerar mjölksyra i större utsträckning, så försämras även syresättningen till barnet över moderkakan. För kvinnans räkning är risken för komplikationer också ökad och då i form av infektion, stora blödningar efter förlossningen samt stora bristningar, förklarar Eva.

Snart hoppas vi dock att detta är ett minne blott, tack vare Evas forskning. Den går nämligen ut på att mäta mjölksyra i fostervattnet under de förlossningar där händelseförloppet har stannat upp, och förlossningen alltså är värksvag.

– Metoden är mycket enkel. Man samlar några droppar av det fostervatten som rinner ut ur vaginan under förlossningen, efter att vattnet har gått. Fostervattnet analyseras på förlossningsrummet, och svaret fås efter 15 sekunder.

Ska identifiera riskgrupperna

Om fostervattnet då innehåller låga nivåer av mjölksyra kan de flesta förlossningarna blir normala efter att de födande kvinnorna stimulerats med oxytocin. Innehåller vattnet däremot höga nivåer finns en ökad risk för komplikationer.

– Jag vill med denna enkla metod kunna identifiera riskgrupper på ett tidigt stadium, allt för att försöka få förlossningarna att bli så normala som möjligt, förklarar Eva Wiberg-Itzel.

När en kvinna blir stressad sätts kroppens stresshormoner igång och oxytocinet, som ska ge värkar, minskar.

– När vi för många, många år sedan levde på steppen, konstruerades detta så kallade försvar. Om rovdjuren attackerade dig, och du blev stressad under förlossningen, skulle värkarbetet stanna av så att du kunde sätta dig i säkerhet, berättar Eva.

Stress påverkar

Det är även vanligare att vi föder barn på natten än på dagen, vilket Eva också hänvisar till urtidsmänniskan.

– Melatoninet, som är människans sömnhormon, påverkar mottagardelen för oxytocin i livmodern, som på natten blir mer känslig. Det är bättre att föda i mörker. Då hittar inte rovdjuren dig lika lätt och äter inte upp din avkomma, förklarar hon och utvecklar:

– Man kan ju då fundera över hur den stress som vi idag utsätter födande kvinnor för påverkar förlossningen och om detta sammanhänger med att en förlossning blir värksvag. Detta är säkert inte den enda orsaken, men troligen en av faktorerna som påverkar.

Vill skräddarsy förlossningar

Evas forskning är unik i sitt slag och hon har till och med fått finansiellt stöd av Bill Gates.

Förhoppningen med forskningen är att kunna skilja den så kallade normala gruppen – där man kanske inte behöver ha så bråttom med värkstimulerande och där det för det mesta fungerar bra – från den grupp där det nästan alltid blir komplikationer.

– På så sätt skulle det gå att skräddarsy varje kvinnas förlossning på ett sätt som inte är möjligt idag.

Önska dig i pushpresent: Mors dag-lyx på Skepparholmen 25-26 maj 2018

Med denna artikel vill Eva ge de kvinnor som framöver planerar att föda barn på Södersjukhuset information om studien, så att de kan välja om de vill delta eller ej.

– Metoden är enkel och ofarlig. Om förlossningen stannar upp och ett värkstimulerande dropp behövs, samlas några droppar fostervatten och analyseras på mjölksyreinnehållet. Utifrån resultatet skräddarsys sedan varje kvinnas förlossning.

Pågår i två år

Södersjukhusets hemsida kan man med hjälp av sitt Bank-id registrera sig för projektet. När man kommer in för förlossning blir man tillfrågad ytterligare en gång om man vill delta.

Projektet pågår sedan i våras på förlossningsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm och planeras att fortgå i cirka två år.

– Förhoppningen är att detta ska bli en metod som på sikt kan användas på samtliga av Sveriges 48 förlossningskliniker, säger Eva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer