Gudrun Abascal: ”Ta varje värk för sig”

Barnmorskan Gudrun Abascal tipsar om hur du kan tänka i förlossningens olika faser för att lättare kunna hantera förlossningssmärtan. Men helt smärtfri är ingen förlossning.

Först och främst – det finns inga smärtfria förlossningar. Inte ens kejsarsnittet är smärtfritt, men där kommer smärtan efteråt, medan såret ska läka. Smärtan kan bli mindre intensiv än när vi föder vaginalt, men desto mer utdragen – det kan ta många veckor innan det går att lyfta tyngre saker än bebisen.

Gudrun Abascal, stjärnbarnmorska.
Smärtan under en vaginal förlossning skiljer sig från all annan smärta, den är nämligen ofarlig och har en belöning på slutet – den för dig närmare din bebis för varje värk. Att visualisera ögonblicket då du och bebisen ska mötas kan vara bra motivation.
– Sedan ska du ta förlossningen i intervaller. Inget händer supersnabbt, utan utvecklas successivt. Faktum är att under en förlossning har du fler pauser än värkar, det gäller att ta vara på dem. Många börjar oroa sig för nästa värk så fort en värk tagit slut – gör inte det, stanna i nuet, säger Gudrun.

I början är värkarna inte så starka, och då gäller det att försöka vila, slappna av och ladda med sömn och mat. När värkarna sedan kommer tätare och blir starkare, blir de också mer smärtsamma. När värkarna blir krävande är det bra att försöka koncentrera dig och ta värken en efter en.
– Det har hänt i en paus mellan värkarna att jag säger till kvinnan som föder: ”Vet du vad? Den där värken kommer aldrig mer igen”, och då ler vissa faktiskt. Men precis så är det – man får ta dem en efter en, som pärlorna på ett pärlband, säger Gudrun.

När livmodermunnen öppnat sig och barnets huvud är på väg ur den, går förlossningen över till nästa fas – krystvärkarna.
– Det finns kvinnor som säger att de inte kan krysta, men det är inget du kan eller inte (om du inte bedövats med epidural), krystvärkarna fungerar mer som en reflex, de bara kommer, säger Gudrun.

Förlossningens allra sista fas kallas efterbörden, då du ska föda ut moderkakan. Sedan kanske du dessutom ska sys, om du har spruckit. Det är vanligt att man spricker men för de allra flesta handlar det om en mindre sprickning som läker snabbt.
– De värre skadorna uppstår om man forcerar för hårt under krystvärkarna och inte låter kroppen själv sköta det, eller om man använder sugklocka. Dålig kommunikation och rädsla, hos barnmorskan eller den som föder, kan ofta vara en stor bidragande orsak. Sedan kan faktorer som barnets storlek, mammans ålder och eventuell övervikt påverka. Men perinealskydd är ett handgrepp som barnmorskan ska kunna, som skyddar mot alltför omfattande sprickning. Det är bra att ha pratat med barnmorskan innan, eller att ha med sig sin partner som känner en och vet vad man vill, säger Gudrun.