Svensk studie visar att information och en större känsla av kontroll kan "bota" förlossningsrädsla.
Svensk studie visar att information och en större känsla av kontroll kan "bota" förlossningsrädsla.

Förlossningsrädsla botas av kontroll

Cirka var femte gravid kvinna lider av förlossningsrädsla. Enligt en ny svensk studie kan den ”botas” med information och en större känsla av kontroll.

Att känna oro och rädsla inför förlossningen är vanligt. – Vi behöver se över det stöd som ges till kvinnor med förlossningsrädsla och hitta nya metoder och arbetssätt för att minska den och på så sätt kunna minska antalet planerade kejsarsnitt som har större medicinska risker, menar Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad vid Mittuniversitetet.

Enligt studien, som omfattar nästan 700 kvinnor, kan förlossningsrädsla ”botas” (med det menas att man har förlossningsrädsla under graviditeten, men inte ett år efter födseln). 135 av kvinnorna i studien definierades som förlossningsrädda vid någon tidpunkt under graviditeten. Av dessa ”botades” 80 stycken (59 procent). 

– De hade en mer positiv upplevelse av förlossningen, både två månader och ett år efteråt och ville föda vaginalt vid en eventuell ny födsel. De faktorer som hade samband med att bli ”botad” var en upplevelse av kontroll under förlossningen och att ha fått tillräcklig information om förloppet, säger Ingegerd Hildingsson.

Mer kommunikation och samarbete mellan förlossningspersonalen ökar kvinnans känsla av kontroll, liksom att ha samma barnmorska under hela födseln. Det finns ett starkt samband mellan förlossningsrädsla och planerade kejsarsnitt. De medicinska riskerna är större vid kejsarsnitt än vid vaginala förlossningar. Studien ger inget stöd för att ett planerat kejsarsnitt ”botar” själva rädslan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer