Foto: (c) altrendo images

Faktafel om fertilitet efter 35

Visst avtar fertiliteten hos kvinnor efter 35 - men den störtdyker inte som man tidigare trott. Det menar den amerikanska forskaren Jean Twenge.

Att fertiliteten snabbt avtar efter att kvinnor fyllt 35 år är en sanning som har spridits länge – men vad ligger till grund för påståendet? Det bestämde sig den amerikanska forskaren Jean Twenge att ta reda på när hon själv var runt 30, nyskild och barnlös. Hon kunde då konstatera att siffrorna grundade sig på franska födelsetal från åren 1670–1830. I modern tid har det bara utförts tre studier i ämnet, och de visar alla samma sak: kvinnors fertilitet avtar visserligen vid 35, men den störtdyker inte.Twenge har kritiserats av andra forskare för att invagga kvinnor i falsk trygghet då den forskning som finns är alldeles för bristfällig. ”Vi behöver definitivt fler studier, men det är uppmuntrande att de som gjorts pekar åt samma håll”, säger Twenge, i dag trebarnsmamma, till DN.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!