Foto: Liderina

Elin, 36: Låt oss skapa en graviditet på våra egna villkor

Elin Borg, 36, är författaren bakom boken "Gravid på dina villkor – självmedkänsla för en blivande mamma" och mamma till Wilmer, 1,5. I sin krönika beskriver hon vikten av god självmedkänsla: "Jag ville också gå igenom den perfekta graviditeten."

Vill du att dina nio månader som gravid ska vara glittrande lyckliga, som om de badade i ett rosa skimmer? Drömmer du om att gå omkring och mysa med den växande magen? Njuta av att du strålar sådär vackert som du hört att bara gravida kvinnor gör?

Vill du dessutom vara i bra form och känna dig stark och vältränad inför förlossningen? Är du noga med att inte gå upp för mycket i vikt? Känns det viktigt att äta nyttigt och hålla dig undan sötsaker och tomma kalorier för det växande barnets skull?

Drömmer du om att ha hunnit tapetsera och möblera barnrummet så att allt ditt barn önskar sig redan finns färdigt någon månad före beräknat förlossningsdatum? Känns det viktigt att ha köpt den bästa barnvagnen, bilbarnstolen och de snyggaste barnkläderna, vilka du givetvis hunnit tvätta, vika och sedan prydligt sortera i storleksordning?

"Är inte detta den bild av en graviditet som vi ofta läser om?"

Försöker du även att bli färdig med allt annat som du anser att en barnfamilj förväntas ha? Bra boende, bra bil, en stadig inkomst och möjlighet till barnpassning på nära avstånd. Känns det viktigt att hinna med så mycket som möjligt på jobbet så att du kan gå på föräldraledighet med gott samvete?

Samtidigt kanske du drömmer om att de nio månaderna ska vara harmoniska och lyckliga? Att du är närvarande och njuter av varje rörelse i magen, och sjunger och pratar med det växande barnet i magen?

För när du tänker efter, är inte detta just den bild av en graviditet som vi ofta läser om? Är det inte så här den perfekta graviditeten ofta ser ut i romantiska filmer och böcker?

När jag själv fick reda på att jag var gravid upptäckte jag ganska omgående att ovanstående förväntningar även fanns hos mig. Givetvis skapade det väldigt mycket stress i mig.

"Jag lärde mig att släppa alla mina förväntningar på hur det borde vara att vänta barn"

Med hjälp av träning i självmedkänsla kunde jag dock möta den fullkomligt omtumlande kroppsliga och psykologiska förvandlingen som graviditeten innebär. Jag fick hjälp att hantera stress, oro och graviditetens alla känslosvängningar. Jag lärde mig att släppa alla de där förväntningarna som egentligen inte handlade om vad jag själv mådde genuint bra av, utan mer var en idé om hur det borde vara att vänta barn.

Jag la märke till att jag kunde ta hjälp av min graviditet för att utveckla en varmare och mer medkännande relation till mig själv. Min längtan efter min lilla bebis hjälpte mig att komma i kontakt med min förmåga att ta hand om mig själv bättre.

De inledande uppradade förväntningarna kring hur den perfekta graviditeten borde se ut, ger en väldigt onyanserad bild av vad de nio månaderna faktiskt kan innebära. I den perfekta drömbilden finns ingen plats för foglossning, konstant illamående, svullna fötter, sömnlösa nätter, en fullkomligt dödande trötthet, ångest, stress, panikkänslor och en hjärna som helt verkar sluta fungera och inte ens kommer ihåg ditt eget telefonnummer.

"När jag släppte mina förväntningar och istället lyssnade inåt blev min upplevelse något helt annat"

De ger heller inget utrymme till det faktum att graviditeten kan vara en av de mest utvecklade perioderna i livet om vi är närvarande och öppna för den förändringsprocess som sker inom oss.

När jag kunde släppa mina betungande förväntningar och istället lyssna inåt blev min graviditetsupplevelse något helt annat. Att jag klarade av att möta den förändring min kropp gick igenom med nyfikenhet och självmedkänsla gjorde allt så mycket enklare. Jag kunde fokusera på det som var viktigt –min bebis i magen – och det kändes som att ingenting annat spelade någon roll.

Läs också: Allt du vill veta om tvillingar – graviditet, sannolikhet och förlossning

Jag såg på mig själv med en ömhet som kändes trygg och varm och som gav mig de självmedkännande pauser som jag alltid önskat mig, men aldrig förstått hur jag skulle nå. När jag nu vankade med min stora mage kunde jag känna mig mer värdefull än någonsin, och då blev det enklare för mig att bemöta mig själv med samma vänlighet som jag försökte bemöta andra människor.

Jag önskar att alla gravida som upplever att de går igenom sina graviditeter stressade och fast i andras förväntningar, skulle få redskap att istället lyssna inåt. Idag vet jag hur betydande min självmedkänsla är både för mig som småbarnsmamma, fru och för min lilla son. Mitt lugn gör honom lugn. Min trygghet blir  hans trygghet. Och det känns som att det är det viktigaste jag kan ge honom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Missa inga mama-intervjuer – signa upp dig på vårt nyhetsbrev här!