Gravidkudde – så använder du den både som gravid och nybliven mamma

Gravidkudden, kanske världens bästa uppfinning. mama-redaktionen har tagit reda på hur den egentligen fungerar och samlat sina bästa tips (både inför och efter förlossningen). Dessutom hittar du hela redaktionens favoriter. Sov ut och njut!

De flesta gravida upplever nog sömnlösa nätter under delar av graviditeten och vill hitta hjälpmedel som fungerar när sovställningarna blir för obekväma. I slutet kan det därför vara extra välkommet med något som gör sömnen mer bekväm, till exempel en gravidkudde.

Gravidkudden – perfekt avlastning

En gravidkudde är designad för att ge stöd åt kvinnans nacke, mage och rygg. Många gravidkuddar har en formbar fyllning, vilket gör dem mjuka och flexibla och därmed enkelt formar sig efter kroppen.

För många kvinnor är gravidkudden lösningen på alla sömnlösa nätter mot slutet av graviditeten, men den går också att använda när bebisen har kommit.

Så använder du en gravidkudde

Du kan använda gravidkudden på det sätt som passar dig bäst – som stöd mot ryggraden, under magen eller varför inte mellan knäna eller anklarna.

Att sova på rygg under graviditeten kan leda till ryggsmärtor, svullnad och sämre blodcirkulation. Dessutom tycker de flesta att det är obekvämt. Därför är de flesta gravidkuddarna formade så att du enklare ska kunna sova på sidan.

Använd kudden bakom ryggen eller mellan benen.

Använd din gravidkudde även efter förlossningen

Många gravidkuddar funkar även som amningskuddar. Perfekt för att undvika spända axlar under ett amnings- eller flaskmaraton.

Även efter förlossningen kan kroppen kännas tung och öm. Fortsätt sova med din gravidkudde för att avlasta rygg, nacke och axlar.

Låt gravidkudden extraknäcka som babynest. Istället för att köpa ett snarlikt litet bo åt bebisen, lägg den på sängen/soffan med gravidkudden runt sig.

Läs också: Dags att packa BB-väskan – här är checklistan med allt du behöver

Älskade gravidkuddar – redaktionens favoriter

1. bbhugme – en riktig storfavorit!

En multifunktionell gravidkudde som gärna får stanna hela livet.

Graviditets- & amningskudde från bbhugme.

Läs mer och köp här!

2. Easygrow

Mom & me multifunktionell amningskudde från Easygrow.

Läs mer och köp här!

3. Boppy

Total Body gravidkudde från Boppy.

Läs mer och köp här!

4. Zenkuru

U-formad kroppskudde från Zenkuru.

Läs mer och köp här!

Läs också mamas stora sömnguide – bästa tipsen för din bebis och dig!

 

Missa aldrig några gravid-artiklar: besök mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande