Sekunden en kvinna bestämmer sig för att gå ut med sin graviditet så händer något. Helt plötsligt förvändlas hon till någon slags kombinerad egendom och slagpåse. Folk tar sig friheten att känna lite här, komma med någon gliring om vikten där, och framförallt så kommer det så vansinnigt många "råd".

En del har man kanske bett om, men de allra flesta råd hade man klarat sig utan. Vi efterlyste era berättelser. Och vi fick massor av svar, tack för att ni delar med er!

Barnmorskan svarar på  de konstigaste råden under graviditeten

Vi samlade några av de konstigaste råd ni fått under era graviditeter i listan nedan, och bad barnmorskan Hannah Gerner att reagera på dessa. Se hennes svar under varje påstående:

 

1. ”Du har halsbränna för att bebisen har mycket hår.”

Barnmorskan: ”Nej det finns det ingen vetenskaplig grund för. Men det är vanligt med halsbränna, som för de flesta brukar ge med sig mot slutet av graviditeten när magen sjunker ned lite.”

 

2. ”Din första förlossning blir alltid som din mammas första förlossning.”

Barnmorskan: ”Det finns faktiskt lite sanning där! Varje förlossning är så klart unik, men din och din mammas kroppar har mycket gemensamt. Forskning visar på att om din mamma till exempel hade en snabb första förlossning är oddsen större att du får det med. Man har också konstaterat att havandeskapsförgiftning kan vara ärftligt.”

LÄS OCKSÅ: Elin fick havandeskapsförgiftning som gravid: Jag hade skyhögt blodtryck

3. ”Har du foglossningar så hjälper det med mycket motion!”

Barnmorskan: ”Motion i allmänhet är inget vidare om du fått konstaterad foglossning av en sjukgymnast. Man brukar rekommendera snäll träning som vattengympa och sjukgymnastik anpassat för just din kropp. Kvinnor som har varit fysiskt aktiva och motionerat regelbundet före graviditeten löper mindre risk att få ländryggsbesvär under och efter graviditeten. Det är viktigt att man får en korrekt diagnos av en kunnig sjukgymnast eftersom behandlingar och rekommendationer kan skilja sig åt.”

 

4. ”Om du inte kissar på jättelänge, och lägger dig på sängen med en kudde under rumpan så kan du hjälpa barnet att vända sig. Du kan även prova att ställa dig på händer.”

Barnmorskan: ”Ojojoj det finns många märkliga råd på nätet om det här. Om barnet ligger i säte så kommer barnmorskan att be en förlossningsläkare att försöka vända barnet på sjukhuset runt vecka 37. Det är ungefär 50 procent chans att det lyckas.”

 

5. ”Om du har högklackat på dig under graviditeten så lutar livmodern framåt, och det kan öka risken för en för tidig födsel!”

Barnmorskan: ”Det har jag ALDRIG hört talas om! Däremot kan jag rekommendera att ta hand om dina fötter i fotriktiga skor under graviditeten. Allt eftersom du blir tyngre så kommer fotvalvet bli uttänjt och då är stadiga skor det bästa. Det stämmer faktiskt att många får en storlek större fötter efter en graviditet, eftersom foten liksom ”plattas ut”.”

 

6. ”Om du dricker lite Guinness under graviditeten så får barnet vacker hy!”

Barnmorskan: ”ABSOLUT INTE! I Sverige har vi noll tolerans mot alkohol under graviditeten. Det finns helt enkelt för lite forskning kring hur det påverkar fostret. Nolltoleransen gäller även Guinness, vad det än skulle göra med barnets hy.”

 

7. ”Mjölkstockning behöver du inte oroa dig för om det inte börjar vara ur brösten. Men du kan prova att lägga lite vitkål i bh:n, det läker.”

Barnmorskan: ”Det låter väldigt märkligt och ovetenskapligt! Jag brukar rekommendera Alvedon. Amma sedan så mycket du bara kan. Om det inte blivit bättre efter två dygn så kontakta antingen din barnmorska eller amningshjälpen för råd.”

 

8. ”Om du har ömma bröstvårtor av amningen kan du klippa två hål i en t-shirt och gå omkring i så inget ligger emot brösten.”

Barnmorskan: ”Att lufta brösten är ju visserligen bra! Men en tunn t-shirt ovanpå går bra, även utan hål. Ett annat tips är att ta lite bröstmjölk på bröstvårtan efter amningen. Det är lite läkande.”

 

9. ”Mår du illa under graviditeten är det ett tecken på att relationen till barnets pappa inte är bra.”

Barnmorskan: ”Självklart inte! Och alla typ av rön om att illamående skulle tyda på att det är ett specifikt kön på barnet stämmer inte heller.”

 

10. ”Knäckebröd hjälper mot halsbränna under graviditeten.”

Barnmorskan: ”Det vet jag faktiskt inte! Men det låter inte helt orimligt. Det som hjälper bäst är att undvika stekt mat och till exempel apelsinjuice. Vi brukar även rekommendera Omeprazol, som många blir hjälpta av.”

 

11. ”Ett glas champagne efter förlossningen drar igång mjölkproduktionen.”

Barnmorskan: ”Hehe, nej det stämmer inte. Och det är inget vi rekommenderar.”

 

12. ”Barnet kommer få problem med hyperaktivitet om du dricker kaffe under graviditeten.”

Barnmorskan: ”Nej det stämmer inte heller. Följ rekommendationen för mängden koffein, men det finns ingen vetenskaplig koppling till barnets aktivitetsnivå.”

 

13. ”Om du går omkring barfota kan det leda till infertilitet.”

Barnmorskan: ”Oj vad märkligt. Det finns det verkligen ingen grund för!”

Så, vad kan vi dra för slutsats av detta? Jag tycker att det är helt okej att sucka högt åt att människor tar sig vilka friheter som helst gällande din graviditet! Och har du några funderingar, så be din barnmorska om råd. <3

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg