Allt du behöver veta om graviditetstest – och så väljer du rätt variant

Hej illamående, humörsvängningar och utebliven mens. Dags att ta ett graviditetstest och ta reda på hur det egentligen står till? Här har vi samlat allt du behöver veta – tillsammans med mamas bästa tips för ett så rättvisande resultat som möjligt.

Att stå redo med ett graviditetstest i handen kan ge många blandade känslor. Kanske känner du dig nervös, hoppfull eller kanske till och med rädd för vad resultatet ska visa. Oavsett vilket resultat du hoppas på finns det en del saker att hålla koll på för att få ett så rättvisande resultat som möjligt.

Allt om graviditetstest – innehåll:

Så fungerar ett graviditetstest

Olika sorters graviditetstest

Graviditetstest – bäst i test

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

Så läser du av resultatet – inklusive spökstreck

Vad händer sen?

 

Så fungerar ett graviditetstest

Efter att ett ägg blivit befruktat och moderkakan bildats börjar graviditetshormonet hCG, human Chorionic Gonadotropin, att utsöndras i kroppen. I takt med att graviditeten fortskrider ökar mängden hCG och ungefär då nästa menstruation är beräknad finns så mycket hormon att det kan mätas i urinen genom bl.a. ett graviditetstest. Beroende på hur mycket hormon som finns i kroppen när du gör testet, desto tydligare resultat. 

Ett graviditetstest kan du köpa på apotek, i många matvarubutiker och på internet – men du kan också välja att göra testet direkt på en barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Du gör ett graviditetstest genom följa den medföljande bruksanvisningen. Det vanligaste är att du kissar direkt på en plast- eller pappsticka eller att du stoppar ner den märkta delen av testet i en behållare med din urin. Därefter behöver testet ligga på en platt yta under den tid som står angiven, vanligtvis mellan 1-3 minuter. Läs inte av några resultat efter 30 minuter.

Läs även om 14 gravidsymptom – tidiga tecken på att du är gravid

 

Olika sorters graviditetstest

Det finns många olika sorters graviditetstest att välja bland och vilken sort som passar dig vet bara du. Kanske är det viktigt för dig med ett tydligt resultat, ett snabbt resultat eller att inte bara få reda på OM du är gravid utan att också veta exakt hur många veckor du varit gravid. Oavsett vilken sort du väljer visar de flesta mer än 99 procent säkert resultat inom några minuter.

De vanligaste sorterna är teststickor, graviditetstest-stavar och digitala graviditetstest. Ett annat alternativ är en graviditetskassett som främst används inom hälso- och sjukvården och som sägs kunna bekräfta en graviditet redan 7 dagar efter befrukning. Alla dessa mäter mängden hCG i ditt urin för att kunna avgöra om det rör sig om en graviditet.

 

Graviditetstest – bäst i test

Det finns många olika alternativ på graviditetstest. Här har vi samlat några olika varianter (alla med mer än 99 procent säkert resultat):

För dig som vill testa tidigt

RFSU graviditetstest – testa tidigt. Ett snabbt och enkelt graviditetstest. Testet kan göras upp till 6 dagar före beräknad menstruation. 

Läs mer och köp här.

För dig som vill ha svar snabbt

Clearblue graviditetstest med snabb detektion. Ett graviditetstest som visar resultat inom 1 minut. Det här testet kan du göra upp till 4 dagar före beräknad menstruation. 

Läs mer och köp här. 

För dig som vill kunna testa ofta

RFSU graviditetstest. Teststickor i ett paket om två eller åtta stycken för dig som vill kunna testa flera gånger utan att det behöver kosta lika mycket. För bäst resultat doppas stickorna i en behållare med din morgonurin. Testet rekommenderas att göra från och med samma dag som förväntad menstruation. 

Läs mer och köp här.

För dig som vill veta hur länge

Clearblue graviditetstest med veckoindikator. Ett digitalt graviditetstest med veckoindikator som förutom att visa om du är gravid eller inte också visar med 92 % säkerhet hur många veckor du är gången. Resultatet får du inom 3 minuter. Det här testet rekommenderas att du gör någon dag före väntad mens. Läs mer och köp här.

Läs också 35 tips till dig som vill bli gravid

 

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

För att få så rättvisande resultat som möjligt rekommenderas att du gör graviditetstestet samma dag som mensen skulle kommit eller tre veckor efter att du haft oskyddat sex. Koncentrationen av hormonet hCG är något starkare på morgonen, därför kan du få tydligast resultat om du gör testet direkt på morgonen (utan att ha kissat innan).

Alla graviditetstest mäter av hormonet hCG och om hormonet inte är tillräckligt koncentrerat i kroppen kan du få otydliga svar. Iså fall kan du avvakta några dagar och göra testet igen. 

 

Så läser du av resultatet

Olika tester kan visa om du är gravid på olika sätt. En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck, andra visar ett plus för graviditet och ett minus för utebliven graviditet. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Ibland kan ett så kallat spökstreck, en streck i en svagare nyans, visa sig. Det beror ofta på att testet utförts något för tidigt men är det positivt stämmer det alltid. För att ändå vara säker så rekommenderas ytterligare ett test några dagar senare.

Plast- eller pappstickor visar ofta med ett streck bredvid ett kontrollstreck. Så här kan resultaten från ett graviditetstest se ut:

För dig som vill undvika svaga spökstreck och istället känna dig helt säker rekommenderar vi ett digitalt graviditetstest. Med ett digitalt graviditetstest finns också möjlighet att se antal veckor.

Digitala graviditetstest visar resultatet med en text eller symbol. Så här kan resultaten från ett digitalt graviditetstest se ut:

Kontakta din barnmorska eller gynekolog om du känner dig osäker.

 

Vad händer sen?

Om du plussat på stickan är det vanligt med blandade känslor. Se till att ta lite tid för dig själv, prata med din eventuella partner eller vän och tillåt dig att känna efter ordentligt. Ingenting är fel att känna i det här läget.

Om du är glad över ett positivt resultat är det dags att ringa mödravårdscentralen och boka in en första tid.

Graviditetskalender – din (och bebisens!) graviditet vecka för vecka

 

Missa aldrig några gravid-artiklar – besök mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande