Barnmorskan: ”Jag gör allt för kvinnan – men önskar att jag kunde göra mer”

Med anledning av mamas artikel om bristerna i förlossningsvården ger barnmorskan, tillika 7-barnsmamman, Ann-Sofie Wennström, 49, sin syn på barnmorskornas situation. Och förhoppningsvis kan den lugna kvinnor som snart ska föda barn.

Jag är barnmorska på förlossningen, jobbar heltid kliniskt och har sju egna barn, varav fyra mellan 6 och 13 år.

Detta med kvinnors ofta rimliga önskemål och tankar inför sitt barns födsel, detta hur vi barnmorskor har det på jobbet, detta med hur vården utformas såväl organisatoriskt och politiskt – det finns miljoner åsikter om hur det borde vara. Också jag har min uppfattning. Men hur kan jag påverka? Egentligen? I mitt?

Jo, jag gör det jag kan, istället för det jag skulle önska.

Barnmorskan Ann-Sofie Wennström jobbade på förlossningen i Eskilstuna.

Jag åker till jobbet på förlossningen för att möta kvinnor och deras eventuella partners och får förmånen att dela människors viktigaste timmar i livet. Det är stort. Viktigt. Vackert. Svårt ibland.

Jag läser kvinnors förlossningsbrev, lyssnar med bägge mina öron, möter dem där de befinner sig just nu. Till min hjälp har jag kollegor, doktorer, fantastiska undersköterskor och ett system som inte är toppen alla dagar i veckan – men det är det system som råder.

"Det pratas alldeles för lite om arbetsglädjen. Detta magiska i att få hjälpa en liten människa till världen."

Jag gör vad jag kan för att ta hand om mig, för att hålla mig pigg med god energi i balans. Födande kvinnors önskan om pigg och fokuserad personal, att slippa bristningar och att få en inkännande barnmorska är rimliga önskemål.

Det pratas ofta högt om tuffa villkor och hög arbetsbelastning i förlossningsvården och det är ju sant emellanåt. Men! Det pratas alldeles för lite om arbetsglädjen. Detta magiska och så fruktansvärt roliga och spännande i att få hjälpa en liten människa till världen, att få gå bredvid och komma kvinnor och närstående mycket nära, bistå och vara en liten del av ett kommande föräldraskap.

Också när det händer jobbiga tråkiga saker, då blir det ännu viktigare att möta, sätta sig in i, göra om och göra rätt, om det går. Prata, sätta ord på, finnas, bearbeta.

Villkoren för oss barnmorskor skulle kunna förbättras, ja, men jag åker till jobbet glad varje pass, och jag kan inte tänka mig något jag hellre skulle göra. Hur många känner så?

---

LÄS MER: Många kvinnor lider av förlossningsskador som hade kunnat undvikas, som missats eller felbehandlats av vården. mama träffar mammor som drabbats – och de som jobbar för förbättring. Läs mer här.

Missa inte! Nya numret av mama i butik nu!

Foto: Hannah Hedin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!