Annika Leone: "Vill jag köpa fulspermier så gör jag det"

I söndagens program av Sveriges Radio "Kaliber" intervjuades "Frida" som hittat en anonym spermadonator på nätet och inseminerat sig själv med hans sperma på en offentlig toalett. "Totalt obegripligt", menar en överläkare på en fertilitetsklinik. Inte alls, säger mamas krönikör och bloggare Annika Leone.

”Jag vet! Kör en utlottning på din blogg: Vinn ett ligg med Annika! Det kan funka!”.

Det är min vän Linda som knäckt denna briljanta idé om hur jag, singelmorsan, ska gå till väga om jag skulle vilja skaffa ett barn till.

För hur ser mina valmöjligheter ut egentligen?

Att träffa någon enligt normen – bli kär, flytta ihop, lära känna varandra utan- och innantill, sen skaffa barn… Nja, 40-åringen är alldeles för realistisk för att tro på detta.

Och sen då, vad har jag för fler val? Jag får inte bli mamma genom insemination, det förbjuder den svenska lagen mig. Vi ensamstående mammor och singlar är inte betrodda att kunna ta hand om ett barn på egen hand. Att mödrar gjort det i urminnes tider spelar alltså ingen roll i det här ärendet.

Par är däremot välkomna att få hjälp. Två är att lita på. Vi som lever ensamma får helt enkelt titta vidare på våra romcoms och hålla tummarna när vi ser Matthew McConaughey och Jennifer Lopez bli larvigt kära.

Har vi det bra ställt ekonomiskt så har vi valet att åka till Danmark, ta en gammeldansk och bli inseminerade. De är mer moderna där.

Men det finns ett nytt alternativ: man kan googla fram en (ut)lösning och bli gravid på hemmaplan!

I helgen berättades det i radioprogrammet ”Kaliber” att det växt fram en privat och oreglerad marknad för spermadonationer på nätet. ”Frida” berättar om att hon hade åtta möten med en anonym man på en toalett. Han gick in, gjorde sitt, kom ut med en burk sperma som Frida inseminerade direkt med en plastspruta. I dag har hon en sex månader gammal bebis. Kruxet är Frida inte vet något om spermadonators sjukdomshistoria.

En läkare på reproduktionsmedicinskt centrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset tycker att det är obegripligt att och inseminera sig på det sättet, att inte veta något om det simmande dna:t i burken. Och jag förmodar att många håller med henne. Jag är inte en av dem.

För hur mycket historia vet man egentligen om en person man är ihop med, dejtar eller har ett one nighstand med? Han skulle kunna visa sig vara psyksjuk, vara Björn Söders bror eller ha hjärtfel – vem vet!

För mig är det enkelt – jag ligger med vem jag vill, när jag vill och hur jag vill. Vill jag spruta in nätköpta fulspermier i mig så gör jag det. Vill jag ha danska finspermier så köper jag dem om jag har råd. Det finns inga garantier för att få friskt barn, bara bättre odds.

Men om riksdagen låter 2015 bli året då man slutar att diskriminera singlar så har vi alla fall ett val.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!