Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 nojor ALLA nyblivna föräldrar går igenom första veckan

Kände du dig tuff, säker och modig innan din bebis kom? Ett som är säkert är att du INTE gör det den första veckan av hens liv. Här är 7 nojor vi alla drabbas av.

1. Krocknojan

Även om du aldrig krockat i ditt liv är du HELT övertygad om att du ska krocka just dagen då det är dags för hemfärd från bb. Trots att det är typ statistiskt omöjligt. Och alla andra bilarna, de kör ju plötsligt som DÅRAR. Hur kan de ha blivit FARTDÅRAR allihopa?

Sak du förstår om några månader: Folk körde inte jättemycket snabbare just den dagen ni åkte från bb. (de är generellt snabbare dock, än innan du hade barn. Verkar det som 😬)

2. Första natten-rädslan

På bb har man ju en knapp som man kan trycka på när man vill någonting. Trycker man på knappen kommer någon barnmorska och kollar så att bebisen inte är för varm eller för kall, eller för att typ ge en en kopp te. Vem ska installera en knapp hemma? Just det – INGEN. För nu kommer du för alltid vara en sån som "känner sitt eget barn bäst". Eh nej? Det gör ju barnmorskan! Förlåt, jag tar tillbaka allt jag skrek under förlossningen!

Sak du förstår om några månader: Barnet överlever utan barnmorska! Pjo!

3. Nacken går av-ångesten

Det spelar ingen roll vem som bär barnet, INGEN vet tydligen det här med att hålla nacken tillräckligt stadig? Bara du. Möjligtvis din partner, men vette fasen om hen gör det lika bra som du. Fattar inte folk att nacken nästan har gått av, eller i alla fall vrickats, typ tre gånger de senaste dagarna?

Sak du förstår om några månader: Bebisnackar går inte av av att glida en centimeter från västra sidan av axeln till nordvästra sidan av axeln. Det ÄR dock väldigt lätt att tro det, och den fasen har till och med den självsäkraste supermamman gått igenom. 

4. Fontanellskräcken

Innan man själv har ett barn med en nyfödingsfontanell har man faktiskt INGEN aning om hur det verkligen KÄNNS i hela kroppen när någon kommer inom en radie på 30 centimeter från ens barns pulserande öppning i huvudskelettet, som leder RAKT in i hjärnan. Det värsta är de som säger ”ojoj, kolla vad det hoppar här på huvudet” och TAR på stället. Du får SÅ ofta tvinga dig själv att inte säga: Vill du att jag ska öppna din hjärnbark och smeka där, eller?  ”Akta fontanellen” är en mening du kommer att säga väldigt många gånger de närmsta veckorna.

Sak du förstår om några månader: Fontanellen är oerhört känslig och även obehaglig, men det är ingen som kommer att spräcka huden och köra ner något i hjärnan.

5. Skötbordsförskräckelsen

På BVC håller alltid sköterskan en hand på barnet, när hen ligger på skötbordet eller vågen. Detta måste ju betyda att bebisen plötsligt kan sprattla till så pass att den skuttar ner på klinkergolvet? Hur ska du någonsin kunna sträcka dig efter en tvättlapp om bebisen ligger på skötbordet?

Sak du förstår om några månader: Sköterskan håller handen på barnet för att lära dig att få in rutinen. Inte för att bebisen (den tre dagar gamla) ska typ hjula ner från bordet. Men återigen: HUR ska man kunna veta det?

6. Tappa i golvet-fasan

Det slår dig väldigt många gånger per dag att det är så O.E.R.H.Ö.R.T. lätt att tappa en bebis. Det spelar liksom ingen roll hur bra du håller den, dina armar kanske helt plötsligt förlorar all muskelkontroll och blir som spaghetti?

Sak du förstår om några månader: Du kommer inte att tappa din bebis, för dina armar kommer inte plötsligt att bli spaghetti. 

7. Andningsoron

Det finns nog inget som känns så dumt och samtidigt livsnödvändigt, som varje gång man böjer sig ner framför bebisens mun och lyssnar efter andetag. Typ en gång i kvarten känns det som. Eller ja, oftare.

Sak du förstår om några månader: Bebisen fortsätter att andas för att den är en människa och det är det människor gör! Och framför allt: Bebisen andas inte bättre för att man tittar på.  <3

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där