7 saker nyförlösta mammor önskar att någon sa till deras partner

Har du just fött ditt första – eller tredje – barn? Känns det som att din partner inte alls förstår dig just nu? Då kanske du vill att någon (till exempel en vän) upplyser hen om dessa saker!

1. ”Ni är båda lika nyblivna föräldrar, så utgå inte från att hon kan det här bättre än du.”

Ta inte för givet att den födande mamman är bäst på närhet, bäst på att byta blöja, bäst på att trösta, bäst på något vad gäller bebis. Ni är exakt lika mycket föräldrar och blev det dessutom samtidigt. Bebisen behöver dig och vill ha din närhet även om du inte var den som bar barnet i din kropp.

2. ”Din tjej har precis fött barn, så glöm inte att hon har en sargad kropp.”

Din partner har på ett eller annat sätt lyckats få ut en människa genom kroppen. Hennes kropp är sargad, ungefär som att hon blivit överkörd av en ångvält. Din kropp är däremot opåverkad. Tänk därför på detta och visa medömkan. Klaga till exempel inte på huvudvärk.

3. ”Din tjej är förmodligen vaken halva natten, så erbjud dig att ta alla morgnar med bebisen så att hon får sovmorgon.”

Om din partner helammar kan du inte bidra så mycket på natten. Föreslå därför att du tar bebisen efter första morgonmålet, så att hon får somna om. Ifall bebisen flaskmatas tar du varannat matpass på natten. Vänta inte på att hon ska be dig om det, bara gör.

4. ”Dubbelkolla med henne att det är okej att du kommer hem senare.”

Det KAN vara så att din partner som varit ensam hemma med en nyfödd hela dagen längtar ihjäl sig efter avlastning. Samtidigt vill hon förmodligen inte missunna dig en AW. Men om hon vill att du ska komma hem är det tusen gånger skönare att du frågar igen, än att hon måste säga "Snälla kan du inte vara hemma i stället."

5. ”Överraska henne!”

Boka en tid för massage, utan att hon vet om det (om hon nu är en sådan som gillar överraskningar, och massage för den delen). Det är inte säkert att hon själv skulle kommer på tanken att unna sig detta och då är det guld värt att det bara är bokat och klart. Och att hon slipper tänka på vem som tar hand om barnet.

6. ”Låt den nyförlösta bestämma de första månaderna.”

Ja kanske inte om allt då, som namn på barnet (tyvärr alltså, det hade varit väldigt smidigt), men det finns vissa saker som mamman faktiskt bör få rätt att bestämma över. Till exempel när ni ska ta emot gäster och när man ska hälsa på andra. Det är hon som har fött som har alla JÄTTESKUMMA hormoner i kroppen, så att då behöva åka 60 mil i bil för att hälsa på släktingar känns kanske jämförbart med att åka till helvetet över helgen.

7. ”Ta ut bebisen på en promenad ibland och låt mamman vara hemma ensam.”

Lika mycket som den nyförlösta vill att du ska vara hemma och nära, lika mycket kan hon plötsligt vilja vara ensam hemma. Ta en barnvagnspromenad och låt henne sova eller chilla själv i några timmar.

Du kanske också vill läsa vilka saker mama-läsarna önskat att deras partners gjort när de fick barn?

Av: Lisa Eriksson och Lisa Nylén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!