10 saker du SKA säga till nyförlösta mammor (som de kommer älska dig för)

Det finns en miljon listor på saker du inte ska säga till nyförlösta mammor. Här är istället några saker du gärna får säga istället. Denna lista är till ALLA som kommer i närkontakt med en nyförlöst kvinna.

1. ”Jag kommer över med lunch”

Att laga mat med en bebis är oftast 10 000 gånger jobbigare än utan. Därför är det mycket bättre om den som hälsar på bjuder. Eller bara kommer över och lämnar lunchen!

2. ”Berätta om förlossningen”

Alla nyförlösta vill prata om sin förlossning. Det finns kanske undantag, men vi har aldrig träffat något. Alla som föder barn är superhjältar, och den som utfört ett hjältedåd vill naturligtvis berätta allt om det! Så var inte rädd, utan FRÅGA PÅ!

3. (Och lyssna)

Ja, detta måste vara en egen punkt. Även om du inte är intresserad av förlossningar (och vette fasen vad du är för typ i så fall), lyssna när den nyblivna superhjälten berättar om hur det gick till när en människa åkte ut genom ett pyttelitet hål i hennes kropp. Eller när hon hörde bebisens första pip efter kejsarsnittet. Även om du är skeptisk kommer du kanske också förstå att det ÄR det mest intressanta i universum.

4. ”Jag kan passa storebror så får du vila”

Det finns inget man är i så stort behov av som vila när man är nyförlöst. Finns det ett eller flera syskon hemma blir det dock i princip omöjligt. ÄVEN med en partner hemma, har undersökningar visat (undersökningar gjorda på hemmaplan av oss på redaktionen). Därför kan det vara GUDASÄNT när någon kommer och bara erbjuder sig att ta ut syskonet och leka.

5. ”Vi behöver inte ta emot gäster”

Det är viktigt att du som partner förstår att det är den som fött barnet som bestämmer över eventuella besök. Den som har en sargad kropp fullsprängd med hormoner ska även få besluta om ni orkar hälsa på släktingar och vänner. Inte du som partner, inte släktingarna, inte vännerna.

6. ”Jag underhåller bebisen medan du duschar”

Åååh vad man längtar efter att ta en dusch som nybliven mamma. Men det fungerar ju inte riktigt. Till och med när bebisen sover har man panik över att den ska börja skrika.

Illustration: amelias bloggare HejHejVardag.

7. ”Jag tar ut bebisen på en promenad så får du sova”

Sömnbristen är ofta det allra jobbigaste för nyblivna föräldrar. Två timmars sömn per dygn räcker inte för att man ska vara normal, och det är svårt att förstå för någon som inte upplevt det. Så erbjud dig att ta en promenad med bebisen så att mamman får sova ett par timmar!

Detta uppskattas extra mycket om barnet har kolik. Läs även vår lista om vad föräldrar till kolikbarn är less på att höra.

8. ”Fokusera på att amma du”

Om mamman ammar är det ett heltidsjobb, eller snarare heldygnsjobb. Det kan se ut som att hon sitter stilla, men amning kräver fullt fokus och orsakar spruckna bröstvårtor som kan göra megaont. Låt ALLTID amning ta sin tid – och det är mamman som ska avgöra vilken tid det är.

Om det är svårt på grund av syskon och du är partner, gör allt som står i din makt för att lösa det praktiskt så att mamman får sitta ner under amningen.

Så får du barnen att sova bättre— expertens bästa tips för 0-6-åringar

9. ”Vad vacker du är”

Om man har kasslertrosor och är plaskblöt av amningsmjölk och kräk kanske man inte känner sig som världens vackraste. Det märkliga är att man ju aldrig har varit finare. En mamma som gett liv till en ny människa, ljuvligare än så blir man inte någonsin, oavsett rådande skönhetsideal. Så det borde man VERKLIGEN få höra ofta.

10. ”Vilken insats du har gjort”

Det här får förmodligen alla nyblivna mammor höra för lite. Alla som gått igenom en graviditet med allt vad det innebär av oro, nojor, illamående, hemliga spyor på jobbtoan, foglossning, för att inte tala om det här med att i princip BLI en boll och inte känna igen sig själv. Och sedan en förlossning på det. HERREGUD VAD FANTASTISKA VI ÄR.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!