Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 frågor du inte vågat ställa till barnmorskan – nu får du svaren!

Vad väntar mammakroppen under och efter förlossningen – egentligen? Mvc-barnmorskan Hannah Wiblom svarar på frågorna som många blivande mamas inte vågar (eller vill) ställa.

Foto: Getty images

Vi lät mvc-barnmorskan Hannah Wiblom, 38, mamma till Malte, 10, Selma, 8, och Bror, 6, svara på tio frågor som många inte vågar (eller vill) ställa under graviditeten.

1. Bajsar man på sig under förlossningen?

– Många kvinnor tömmer naturligt tarmen mer frekvent före en förlossningsstart. Om du besvärats av förstoppning under graviditeten eller om det var några dagar sedan du senast tömde tarmen kan du ta ett lavemang hemma under latensfasen eller be om ett lavemang när du kommit till förlossningen.

– De flesta kvinnor får en mindre avföring under krystfasen då barnets huvud ger ett stort tryck mot ändtarmen. Att det kommer lite avföring under förlossningen är inte det minsta konstigt, personalen byter till ett rent underlägg i sängen och de flesta födande kvinnorna uppmärksammar det nog inte ens.

2. Hur ser underlivet ut efter förlossningen?

– Direkt efter förlossningen är underlivet naturligtvis svullet och vidgat och kvinnan kan uppleva en tyngdkänsla ned mot bäckenbotten. Svullnaden brukar avta redan de första dygnen efter förlossningen. Under de kommande veckorna drar vaginalväggarna ihop sig successivt, livmodertappen drar ihop och sluter sig och livmodern återtar sin naturliga storlek.

3. Hur snabbt efter förlossningen kan man ha sex igen?

– Sex ska vara lustfyllt och det är du som bestämmer när du vill återuppta samlivet efter en förlossning. Rekommendationen är att så länge kvinnan har avslag bör kondom användas för att minska risken för infektion, detta gäller även kvinnor som fött sitt barn med kejsarsnitt.

– En del upplever smärta, sveda eller torra slemhinnor vid samlag efter en förlossning. Smärtan kan bero på att en eventuell bristning inte är helt läkt. I samband med en efterkontroll på barnmorskemottagningen ska alla kvinnor erbjudas en vaginalundersökning för bedömning av eventuell bristning och bäckenbotten. Kvinnor som ammar får ofta skörare slemhinnor på grund av de stora hormonförändringarna, vilket också kan orsaka smärta vid samlag. Att använda glidmedel vid samlag kan vara en lösning, men det finns även möjlighet att tillföra östrogen lokalt i vagina för att stärka slemhinnorna.

 

4. Är det mesigt att ta epidural?

– Förlossningssmärtan är en komplex upplevelse och något högst individuellt. Det är en stor utmaning för många kvinnor att våga uppleva, hantera och ta kontrollen över smärtan. Vår önskan är att alla kvinnor får en trygg och positiv upplevelse av sin förlossning med eller utan smärtlindring.

– Att vid upplevelse av outhärdlig smärta kunna ta hjälp av epiduralbedövning, som är den effektivaste smärtlindringsmetoden under öppningsskedet, och på så sätt kunna återta kontrollen över sin förlossning och bidra till en positivare upplevelse, är snarare en styrka.

 

5. Får partnern testa lustgasen?

– Partnern kan få prova lustgasen. Dock upplevs effekten av lustgasen annorlunda när den inte används i samband med smärta och effekten blir nog främst yrsel och illamående.

6. Vad händer om bebisen har navelsträngen runt halsen?

– Att navelsträngen är omslingrad runt barnet är inte så ovanligt och brukar inte påverka barnet under förlossningen.

 

7. Hur känns värkar?

– En förlossningsvärk kan upplevas på flera sätt, men många kvinnor beskriver att när värken kommer och livmodern drar ihop sig så upplevs magen hård och att trycket ned mot bäckenbotten ökar. En förlossningsvärk är kopplad till en upplevelse av smärta som kan kännas i ryggen och nedre delen av magen men även stråla ned mot ljumskar och vagina.

 

8. Vad händer om man spricker?

– Alla kvinnor undersöks vaginalt och rektalt efter en vaginalförlossning för att upptäcka om någon bristning uppstått. En bristning ska upptäckas och åtgärdas genom att sys för att minimera risken för att kvinnan får bestående besvär. I samband med undersökning och åtgärd av bristning erbjuds alla kvinnor en god smärtlindring.

– En bristning brukar läka inom några veckor och det är viktigt att ha en god hygien, byta binda regelbundet och duscha underlivet. En bristning sys med självabsorberande tråd, vilket innebär att stygnen inte behöver tas bort utan vanligtvis lossnar när bristningen är läkt. Alla kvinnor kan också själva stärka sin bäckenbotten genom att redan under graviditeten, men även efter förlossningen, regelbundet utföra bäckenbottenträning. 

Läs också: Knipövningar – därför är det viktigt att knipa och så kniper du rätt

 

9. Jämför ni underliv – hur mycket eller lite könshår folk har?

– Här får det enkla svaret blir nej. Vid en undersökning av ett underliv är det andra saker vi är måna om att undersöka, förklara och bekräfta.

 

10. Stör ni er på den födande kvinnans partner?

– Den födande kvinnans partner är en mycket betydelsefull person under förlossningen och utgör ofta ett stort och viktigt stöd till den födande. Det är den person som för med sig tryggheten hemifrån in till förlossningsrummet. En närvarande partner kan också vara ett stort stöd för personalen på förlossningen så att de tillsammans kan stötta, peppa och göra kvinnan trygg genom förlossningen.

Läs också: Barnmorskan: ”Jag gör allt för kvinnan – men önskar att jag kunde göra mer”