Bebisar är otroliga små varelser. Visste du dessa fantastiska fakta om våra små avkommor?

1.  Bebisar har en fantastiskt välutvecklad hörsel. Redan tio minuter efter att de har fötts kan de avgöra varifrån ett ljud kommer.

Falta om bebisar

2. Att le är inget bebisen lär sig av vuxna, utan är ett medfött beteende. Bebisar ler nämligen redan i livmodern.

3. Bebisars luktsinne är mycket bättre än vuxnas och de använder luktsinnet för att lära känna sina föräldrar under sina första levnadsveckor. Starka parfymer och rengöringsmedel kan därför vara obehagliga för en bebis.

 

4. Bebisar är temperaturkänsliga små varelser. De kan förstås inte klä av sig en kofta som känns för varm, men de gör andra saker: En bebis som fryser kommer att röra mer på sig, medan en bebis som  är varm ligger stilla, som om de solar.

Vill bebisen inte sova? testa onlinekursen Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

 

5. Bebisar växer snabbt. Det har uppskattats att om man skulle fortsätta växa i den takt man gör under sitt första levnadsår skulle man bli 7,5-8 meter lång!

6. Nyfödda bebisar föredrar människoljud framför andra ljud. Det är därför de försöker imitera dessa framför exempelvis ringsignalen eller torktumlaren.

7. Bebisar gråter inga tårar förrän tidigast tre veckor efter förlossningen, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta.

8. Bebisar reagerar på tonlägen. Om du låter rädd på rösten, men ser glad ut kommer din bebis förmodligen att reagera på det och bli upprörd.

 

9. När en bebis föds vidgas dess pupiller. Det här är ett tecken på att bebisen gillar det den ser – dig.

 

10. Under dess första tre månader kan en bebis inte fokusera på föremål som befinner sig längre bort än 20-30 centimeter. Om du ammar är ditt ansikte förmodligen lagom nära bebisen och det är också ett lagom avstånd för bebisen att utforska sin egen kropp och sina händer.

11. Din bebis är beroende av dig för närhet och trygghet. Allt hos en bebis syftar därför till att väcka dina beskyddarinstinkter – den pyttelilla näsan, de stora ögonen och de mjuka armarna och benen.

ANNONS

12. Hjärnan på en bebis växer till dubbel storlek under första levnadsåret. Då är den hälften så stor som den kommer att vara när den är färdigväxt.

 

13. Bebisens ögonstorlek motsvarar ungefär 75 procent av storleken den kommer ha som vuxen.

14. Bebisar har ungefär 10 000 smaklökar i munnen, vilket är många fler än hos vuxna.

 

15. Vuxna har 206 ben i kroppen. Bebisar har 300. Benen växer ihop allt eftersom barnet blir större och resulterar alltså i färre antal ben.

16. Det föds flest bebisar på onsdagar. Söndagen är den dagen då det föds minst antal.

 

17. Bebisar har inga knäskålar när de föds. I stället har de brosk som liknar knäskålar. Knäskålarna är inte utvecklade förrän bebisen är sex månader.

 

18. Bebisens huvud är oproportionerligt stort och motsvarar en fjärdedel av bebisens totala längd.  Hos en vuxen motsvarar huvudet en åttondel av längden.

19. Nyfödda föredrar att titta på teckningar av ansikten framför teckningar av exempelvis slumpvisa mönster. De föredrar också teckningar av glada ansikten framför sura.

 

20. En genomsnittsbebis gör av med 2 700 engångsblöjor per år.

21. Bebisar dubblar sin födelsevikt under det första halvåret och tredubblar den under sitt första år.

Av: Anne Kohlemainen

NUVARANDE 21 häpnadsväckande fakta om bebisar
NÄSTA Matilda Andersson: Vem är du som köper sexiga dräkter till ditt barn?