Här är allt du vill veta om att vänta tvillingar – ärftlighet, sannolikhet och vad som är skillnaden på enäggs- och tvåäggstvillingar.

Allt du vill veta om tvillingar

Enäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till befruktar en spermie ett ägg som sedan delar på sig. Enäggstvillingar är genetiskt likadana. Därför är de alltid av samma kön och kan vara superlika varandra.

Tvåäggstvillingar

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. De här tvillingarna är inte mer lika varandra än vad vanliga syskon är.

Att vänta tvillingar

Kroppen blir så klart större än om man bara väntar ett barn. I vecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 på en person som bara har ett barn i magen.

IVF ökar sannolikheten för enäggstvillingar

Vid IVF-behandling är det lite vanligare att det blir enäggstvillingar, varför det är så är det ingen som vet.

Att vänta tvillingar vecka för vecka

Surprise! Här var det två!

Hur vet man om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar?

Det kan faktiskt vara svårt att veta säkert om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Det kan synas på ultraljud, men också vid förlossningen när man undersöker moderkakan och hinnsäckarna. Det går dock inte alltid att se. Tvåäggstvillingar har nämligen varsin moderkaka, och enäggstvillingar kan ha samma, men det behöver inte vara så.

Om barnen är mycket lika och det är svårt att se skillnad på dem, är de med stor sannolikhet enäggstvillingar, men även syskon kan ju vara väldigt lika varandra. Är barnen av olika biologiska kön är de alltid tvåäggstvillingar.

Att få tvåäggstvillingar är ärftligt

Enäggs- eller tvåäggstvillingar?

Sannolikheten att få tvillingar ökar med åldern

Ju äldre du är desto större är sannolikheten att få tvillingar. Då är det tvåäggstvillingar det handlar om. Anledningen är nämligen att det oftare lossnar två ägg i samma menstruationscykel när du blir äldre.

Att få tvillingar är ärftligt

Sannolikheten att få tvåäggstvillingar ökar om du som är gravid har släktingar som fött tvillingar.

Fler tvåäggstvillingar

Det föds dubbelt så många tvåäggstvillingar som enäggstvillingar.

Så vanligt är det med tvillingar

Ungefär en förlossning av 80 är en tvillingförlossning i Sverige.

Du och jag syrran – alltid!

Ibland klarar sig inte den ena tvillingen

Det händer att ena fostret dör. Det sker oftast under graviditetens första tolv veckor, alltså som ett vanligt missfall. Enligt Babycentre omvandlas 30 procent av tvillinggraviditeterna till enfostriga graviditeter, alltså med endast ett barn kvar.

Tvillingtransfusion

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av något som kallas tvillingtransfusion. Barnens blodomlopp har då förbindelse genom moderkakan, vilket kan leda till att den ena bebisen får blod från den andra, och de båda kan då bli svårt sjuka. Därför får du som är gravid gå på täta kontroller. Om det behövs finns det bra behandling. Tvillingtransfusion brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

Att vänta tvillingar skiljer sig lite

Att vänta tvillingar skiljer sig lite mot att endast vänta ett barn.

Tvillingförlossning

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36, men många tidigare än så. Då kan de behöva vistas på neonatalavdelning första tiden. Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt och de flesta väger mindre än en bebis som varit ensam i magen.

Så funkar en förlossning med tvillingar

Källor: 1177, Babycentre

NUVARANDE Allt du vill veta om tvillingar – sannolikhet, graviditet och förlossning
NÄSTA Folsyra – därför är det viktigt för dig som är gravid