ANNONS

Innehåll från Trimb

Aktiva ingredienser i dina krämer – detta ska du ha koll på

Innehållsförteckningar hit och aktiva ingredienser dit. Det kan vara svårt att veta vilka ingredienser man ska leta efter i sina krämer, och vad de har för effekt. Hudläkaren hjälper oss att reda ut!

Varje dag använder vi olika hudvårdsprodukter och smörjer in oss med diverse krämer. Allt eftersom aktiva ingredienser har tagit en del i produkterna som står i våra badrumsskåp har också konversationen om dem börjat ta plats. Vad ska man tänka på, vilka ingredienser gör vad? Petra Kjellman jobbar som hudläkare och berättar att aktiva ingredienser framför allt hjälper mot ålderstecken så som fina linjer, rynkor, pigmentfläckar och ger huden spänst.

– Man måste använda aktiva ingredienser en längre tid för att de ska ge effekt. Och man ska ha i åtanke att om man slutar använda dem så avtar effekten. Då är det inte så att huden helt plötsligt åldras jättesnabbt, utan att processen fortsätter där den var innan du började med de produkterna, säger Petra.

Ha tålamod när du använder produkter med aktiva ingredienser så de får tid att ge effekt.

Vad ska man mer tänka på när det gäller aktiva ingredienser i sin hudvård?

– Använd ingredienser med dokumenterad effekt. Titta på innehållsförteckningen och se så produkten har tillräckligt hög koncentration av den aktiva ingrediensen för att den ska kunna ge effekten som utlovas. Det är också viktigt att läsa på hur de olika ingredienserna ska förvaras. Vissa ämnen måste förvaras på ett visst sätt för att de inte ska bli overksamma, de kan till exempel vara känsliga mot syre och solljus. Ibland kan vissa ingredienser vara väldigt aktiva så man kan börja försiktigt. Smyg in dem i din rutin och låt huden vänja sig.

Petra berättar att det är sällan man är allergisk mot aktiva ingredienser, men att man däremot kan vara känslig mot dem.

– Om man till exempel har rosacea eller atopiskt system kan man vara mer känslig, då kan det vara bra att använda det mer sällan. Kanske en eller ett par gånger i veckan. 

Hudens bästisar

En aktiv ingrediens som är riktigt bra för huden är niacinamid. 

– Niacinamid är en aktiv form av vitamin B3. Det är en av de mer välstuderade anti-ageing ingredienserna och är en antioxidant. Den jämnar ut hudtonen och kan i tillräckliga koncentrationer minska fina linjer och öka elasticiteten i huden. Niacinamid stärker dessutom hudbarriären. En annan fördel med niacinamid är att den är stabil, så till skillnad från andra ingredienser som bryts ner av minsta syrepartikel eller solstråle är den inte så känslig. Man kan vara ganska säker på att man får det man betalar för, berättar Petra.

En annan aktiv ingrediens som hjälper huden att må bra är ceramider.

– Ceramider är en av de fetter som ingår i den naturliga hudbarriären. Att upprätthålla hudbarriären är essentiellt för att huden inte ska tappa fukt, och krämer med ceramider återställer den. Ceramider boostar lipidlagret i hudbarriären, vilket är viktigt eftersom vi tappar fukt om lagret störs. 

Decubals intensive-serie som består av en ansiktskräm, hudkräm och hårbottenkur innehåller niacinamid och ceramider, som hjälper till att bygga upp och vårda huden. Nu när vi lämnar en lång vinter bakom oss är det många som lämnas med en torr hud, vilket orsakats av den kalla luften. Decubals produkter återställer huden, så du kan möta våren med en återfuktad hud.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Trimb och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!