ANNONS

Innehåll från Pågen

Så minskar du familjens matsvinn (och lär dina barn ta hand om planeten)

Det är SÅ 2018 att slänga mat. 2019 tar vi tillvara på den. Förutom att det är bättre för miljön är det bättre för plånboken. I stället för matsvinn – här kommer 6 tips som är win-win!

1. Släng inte mat bara för att bäst före-datumet passerat

Alla känner nog någon som slänger all mat dagen då den passerar bäst före-datum. Eller kanske till och med dagen innan eftersom man inte vet ”vilken tid den går ut” dagen efter. Men det finns inte en magisk gräns ett visst datum. Mat blir ju inte dålig från en sekund till en annan. Så länge mat smakar och luktar bra och inte är möglig, är det inga problem att äta den.

2. Gör nya maträtter med hjälp av de "gamla"

Minipizzor for the win!

Visst det kan vara tråkigt att äta samma mat flera gånger i rad? Gör nya maträtter med hjälp av de ”gamla”. En kastrull makaroner kan bli en ny härlig makaronipudding, bröd som börjat bli lite torrt kan bli botten på en pizza med tomater och det du hittar i kylen. Riv sedan lite överblivna ostkanter över den och det blir en smaskig lördagsmiddag.

3. Lär barnen att själva ta det de orkar

Låt barnen lägga upp sina egna portioner, det minskar risken för svinn.

Låt barnen lära sig att ta mat själva. Speciellt om du har barn som brukar framföra argumentet ”Du lade ju på för mycket mat” eller ”Jag ville ju inte ha en HEL macka” när de inte orkar äta upp. När barnen tar mat själva lär de sig (så småningom) att inte ta mer än de äter upp, att man får ta mer sen och att man själv kan påverka hur mycket mat man måste slänga. Prata med dem om att det är dåligt för planeten att mat slängs!

4. Köp färskt bröd

Testa att rosta Pågens nya Hönö Råg. Supergott!

Pågens bröd kommer alltid färskt till butiken, och har alltså aldrig frysts. Ju färskare brödet är desto längre håller det sig hemma. Pågens bröd är alltid skivade, så om du bara tar fram de skivor du behöver från frysen kan du vara säker på att få färskt bröd varje morgon. Rosta de frusna skivorna om du har bråttom på morgonen.

5. Dumpa inte halvtrötta grönsaker och frukt

Överbliven frukt och frusna fruktbitar är toppen att göra smoothies på!

Grönsaker som börjar se trötta ut, går utmärkt att använda i grytor, köttfärssås, pajer, omeletter och så vidare. Glöm inte att använda blasten! Blomkålsblast funkar superbra att grilla. Morotsblast och rödbetsblast är näringsrik och god. Du kan till och med göra pesto på morotsblasten! Och av frukt som du inte kommer hinna äta upp: skär dem i bitar, frys in och använd till smoothies. Perfekt att de är kalla!

6. Gör krutonger av ”torrt” bröd

Om brödet börjar bli torrt kan du fortfarande bjuda på lyxmåltid med det. Skär brödet i bitar och stek i olivolja och flingsalt, så har du supersmarriga hemgjorda krutonger att ha i en soppa eller kanske i en caesarsallad. Ingen som du bjuder har någon aning om att de är bröd som inte är direkt purfärskt.

Vad har DU för tips på att göra med bröd? Använd gärna hashtagen #tillsistasmulan och berätta!

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Pågen och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!