ANNONS

Innehåll från La Roche-Posay

Solsäkra sommarlovet – det här ska du tänka på

Picknick i parken, lek på stranden och spring i trädgården. Att hänga med kidsen i solen är ljuvligt, men också farligt. Här får du veta hur du skyddar barnen mot solen på bästa sätt.

Sommarlov och många lata dagar i solen – äntligen! Solen är på många sätt viktig. Den gör oss glada, ger energi och ökar bland annat kroppens produktion av både kalk och D-vitamin. Men att låta barnen hänga för mycket i solen är skadligt. Barnens hud är tunn och extra känslig vilket gör att de lätt bränner sig. Därför är det bra att vara kittad med ett riktigt bra solskydd.

Reza Yazdanpanah är överläkare och specialist inom hud och hudsjukdomar. Här berättar han varför det är så viktigt att skydda barnen från solen och hur du gör det på bästa sätt. 

Varför är det viktigt att skydda barnen från solen?
– Barnens hud är tunnare och mycket känsligare än vad vuxnas är. Hudbarriären är inte helt fullt utvecklad vilket gör att det är lätt för UV-strålningen att tränga igenom hudlagren och orsaka skador, som syns senare i livet.

Hur skyddar jag barnen bäst?
– Smörj in hela kroppen med hög SPF, använd mörka kläder och häng i skuggan är det allra bästa. Tänk också på att spädbarn inte alls ska vara i solen. Försök även att undvika solen mitt på dagen, det är då strålarna är som starkast. 

Den känsliga barnhuden behöver extra skydd, en tumregel är att fylla på dubbla lager med solkräm varannan timme.

Men om det blir en dag på stranden, vad ska jag tänka på då?
– Var noggrann med solskyddet! Smörj in hela kroppen med en riklig mängd solskydd innan ni åker. När ni är på stranden upprepar du insmörjningen varannan timme. Kom ihåg ställen som nacken, fötter, händer och öron.

Är det något speciellt när det gäller solskydd för barn?
– Barnens hud är känslig och allergier uppkommer oftare hos barn än hos vuxna. Tänk därför på att välja ett skydd som är parfymfritt, dermatologiskt testat och har hög SPF, gärna 50+. Den ska skydda mot UVA och UVB och vara sand- och vattenresistent. 

Parfymfria solskydd som är perfekt för långa, lata dagar i solen. 1. Solkräm för barn, med 50+ SPF, Barn sollotion SPF 50+, 265 kr.* 2. Solkräm som kan appliceras på både våt och torr hud, Barn wet skin sollotion SPF 50+, 295 kr.* 3. Lätt solkräm för ansikte, Ultralätt creme SPF 50+, 209 kr.* 4. Solkräm för spädbarn från 6 månader, Baby lotion SPF 50+, 175 kr.* 5. Lätt solsprej för barn, Barn solspray SPF 50+, 339 kr.* *Alla priser är rekommenderat pris. Foto: Niklas Lindgren

Tips! Smörj in barnen två gånger innan ni går till stranden.

Räcker det inte med att skydda barnen med kläder?
– Att klä på barnen är bra, det ger automatiskt ett skydd. För att få det bästa skyddet behöver kläderna vara heltäckande och gärna i en mörk färg. En vit skjorta har ett skydd som motsvarar SPF 15, vilket är alldeles för lite. 

Hur vet jag om mitt barn har bränt sig?
- Soleksem, röd hud och sveda är tecken på att barnet har bränt sig. Smörj in huden med återfuktande lotion eller aloe vera, det lugnar huden. Om huden har fått blåsor är det bra att besöka en läkare som kan ge medicinsk hjälp. Tänk på att alla solskador ger långsiktiga konsekvenser – och att solskador kan förekomma utan att de syns. 

Att vara i direkt solljus är skadligt, men med rätt skydd kan ni alla njuta av sommardagarna, menar Dr Reza Yazdanpanah som är dermatolog på Doctor RY Skin Clinic i Höllviken.

Rezas 5 bästa proffstips för att vara säker i solen.
1. Trots att det är molnigt behöver ni ändå solskydd. UVA-strålning tränger sig igenom molnen och kan ändå orsaka brännskador.
2. Välj rätt solskydd. Barn behöver ett som är dermatologiskt testat, parfymfritt och som är sand- och vattenresistent.
3. Tänk på att använda rätt mängd solskydd, ett barns handflata räcker till ett barn – och smörj alltid i förebyggande syfte.
4. Var i skuggan under dagens varmaste timmar. Mellan klockan 11.00–15.00 är solen som starkast.
5. Kom ihåg hatt och solglasögon.

Det perfekta kitet till sommarens alla utedagar.

Det här är Anthelios solskydd från La Roche-Posay:

Solkrämerna från La Roche-Posay passar den känsliga huden. Produkterna, med högt SPF, är parfymfria, dermatologiskt testade och har ett mycket högt, fotostabilt och bredspektrat UV-skydd. Det finns produkter både för vuxna och barn från 6 månader uppåt. Här hittar du hela sortimentet.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och La Roche-Posay och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer