ANNONS

Innehåll från Barncancerfonden

Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Alexias dotter har cancer: "Vi drömmer om att Corinne en dag ska få börja skolan"

När Alexias dotter Corinne, 4, diagnostiserades med leukemi vändes livet upp och ner. Mitt i allt stod världens modigaste tjej. Corinne är i slutfasen av sin behandling – och där framme hägrar drömmen om att en dag få börja skolan, precis som storasyster Naomi.

Alexia Kafkaletos beskriver sin yngsta dotter Corinne som sprudlande, rolig och extremt modig.

– Hon är inte rädd för något, säger Alexia.

Att vara totalt orädd låter kanske som en helt normal grej för en fyraåring men för Corinne är det ganska makalöst. För snart två år sedan drabbades hon av leukemi, blodcancer, och har sedan dess genomgått behandlingar som involverat operationer, nålstick, mediciner och cellgiftsbehandlingar. Tack vare forskning kan behandlingen utvecklas hela tiden. Som Barnsupporter ger du stöd åt forskningen och hjälper till att ge stöd till drabbade familjer.

Corinne har trots sin cancerbehandling fortsatt vara modig, berättar mamma Alexia.

Hittade knöl

Allt började hösten 2017. Alexia upptäckte en knöl stor som ett plommon på Corinnes hals när hon fick ont i nacken efter att ha slagit en kullerbytta. De åkte till sjukhuset men fick svaret att Corinne hade halsfluss. Kommande veckor var hon väldigt trött, blek och hade feber. När Alexia googlade symptomen dök leukemi upp. De åkte till sjukhuset igen, och krävde att man skulle undersöka Corinne ordentligt.

– Vi fick beskedet att det var leukemi två dagar senare. Jag hade ställt in mig på att det var så och både jag och Mike var extremt lugna. Det som var tufft var att allt vändes upp och ner, det var väldigt surrealistiskt, berättar Alexia.

Storasyster Naomi har börjat skolan, och delar med sig av sina nyvunna kunskaper till lillasyster.

Positiv inställning

Man satte igång direkt med att behandla leukemin, en behandling som pågår under 2,5 år.

– Corinne har inte klagat eller gråtit en enda gång. Hon är alltid samarbetsvillig med sjuksköterskorna när de ska sticka nålar och så. Hon har inte ens blivit trött på dem – det har ju till och med jag blivit ibland! Men Corinne har fortsatt vara glad hela tiden.

Mellan de tuffa behandlingarna har Corinne, och de andra barnen som vårdats på avdelningen, fått vara just barn. Barncancerfonden Stockholm Gotland har anordnat pyssel och besök från clowner.

– De är underbara. De lättar upp stämningen på avdelningen.

Alexia, och sjuksköterskorna, tror också att familjens positiva inställning hjälpt dem i allt. De har låtit livet fortgå så vanligt som möjligt, med restaurangbesök, resor och äventyr. Alexia och sambon Mike har insett att de heller inte kan skydda sin yngsta dotter från allt, eftersom storasyster Naomi gått i förskolan och skolan, och då kan få med sig bakterier därifrån.

Alexia berättar att det hon lärt sig under de här åren är att man inte kan bestämma om hur ens liv är mer än i stunden. Hon tar en dag i taget och har fått en tankeställare om livet.

– Det finns bara en sak som är viktig och det är familjen, det är skönt att ha med sig den känslan.

Under behandlingen har Corinne tappat sitt hår. Nu klär hon gärna upp sig med olika peruker.

Längtar efter skolan

Idag har Corinne drygt ett halvår kvar av behandlingen, som är planerad att avslutas i maj 2020. Om några år kommer hon börja i skolan, något både Alexia och Corinne längtar efter. Storasyster Naomi har precis haft sitt första sommarlov och ska nu börja sitt andra år på Franska skolan i Stockholm.

– Naomi älskar att gå i skolan. Hon är väldigt framåt och social, så jag visste att det skulle bli superbra. Hon är också väldigt snäll. Om det kommit ett nytt barn är hon alltid öppen och välkomnande, berättar Alexia och fortsätter:

"Jag vill börja ettan nu", säger Corinne som är fyra år, och behöver vänta några år till innan det är dags att gå i skolan.

– Hon tycker svenska är det roligaste ämnet, hon gillar att lära sig skriva. Naomi älskar också att vara på fritids, där hon får pyssla och leka.

Corinne har fått ta del av Naomis nya kunskaper. Precis som många andra barn i hennes ålder beskriver mamma Alexia henne som en svamp, som tar efter allt hennes storasyster säger. Naomis skolgång har även fått Corinne att längta ännu mer tills hon själv får sätta sig i skolbänken.

– Jag vill börja ettan nu, säger Corinne bestämt.

Och Naomi vet redan vad hon vill göra när hon blir stor.

– Jag vill bli sjuksköterska! Jag vill hjälpa barn, säger hon med samma bestämdhet som sin lillasyster.

Bli Barnsupporter!

Den här veckan börjar många barn i Sverige skolan. Ni vet den där allra första dagen i skolan. När allt pirrar. När väskan är packad och pennskrinet ordnat efter blyertspennornas spetsar. När någon kommer stå vid en skolbänk och få ett blygsamt hej av den bredvid. Få en ny vän. Hjälp oss se till att alla barn har samma möjlighet att få börja skolan. Bli Barnsupporter! Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Barncancerfonden och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer