Julen är himmelriket för Clara Lidström, Sveriges bloggpysseldrottning nummer ett. Här ger Underbara Clara sina bästa (och enklaste) julgodis- och pysseltips för alla hemmafixsugna mammor.

Säg den som inte blir inspirerad av ett scrappat (och genast mycket roligare) skåp? Eller underbara bilder av rönnbärsplockning med lillkillen i Norrlands­skogarna för ljuvlig, hemlagad gelé?

När Clara Lidström, känd under bloggaliaset Underbara Clara, i september släppte boken ”Vintagepimp och hemmafix” sålde den slut på bara ett par veckor. Förlaget fick genast bråttom att trycka nya.

Fantastiskt, tycker den överväldigade hemmafixaren, 26-åringen som bara gör det hon älskar. Hur är det då med pysselhögtidernas högtid – julen? Jodå, den kombon sätter henne i totalspinn.
– När sommaren är över vill jag alltid snabbspola till november när jag får börja julpyssla. Jag har varit en juljunkie sen jag var liten, jag älskar julen! Roligast är tiden fram till dess. Men jag är inte mycket för att ta fram tomtar och pynta med rött, jag gillar ljus, mycket glitter och silver.

Sedan sonen Bertil kom (som efter att Clara var omslagsmamma förra sommaren växt i raketfart och blivit 1,5 år) har julen inte helt otippat fått en ny dimension.
– Det har blivit mer meningsfullt att ha julklappar. Men jag stressar aldrig. I vår familj har vi valt bort tråkiga saker som att ge paket till varandra, det är bara barnen som får klappar. Varför köpa saker som folk inte vill ha och som man egentligen inte har råd med? Det räcker att baka och pyssla, för mig är det rekreation.

Vad vill du att din son ska få uppleva kring julen?

– Lugnet. Att det finns tid att umgås och inte göra någonting särskilt alls. Min moster brukade köpa ett tusenbitarspussel som vi la tillsammans i mellandagarna hos mormor medan vi smaskade i oss godis och surrade. Precis så vill jag att Bertil ska få ha det. Lugn, frid, massor av umgängestid.

Pysslar ni ihop nu när han är lite äldre?
– Ja, han gillar allt som innebär att man får kladda och kleta och smutsa ner sig så mycket som möjligt. Jag försöker vara cool i köket och inte störa mig på stöket. Klarar man det så är det superkul att julpyssla och baka med barn.

Vad har de flesta i hemmet som det går att göra något kul av?
– Burkar och matförpackningar. Det är enkelt och roligt att fylla konservburkar med vatten och frysa in. När vattnet frusit bankar man runt varje burk med hammare och spik för att slå små hål. Isen gör att de inte går sönder. Sen kan man fästa stålt­rådar i dem och hänga lyktorna i träd eller ställa många på ett bord.
– Det är lätt att saker går sönder med små barn, då är det skönt att inte ha köpt dyra saker. Det är också viktigt att det kan få bli fel.

På dopparedagen trängs en hord av hya­cinter med julgranen, kransar och ”saker som luktar jul” i familjens hem. Ljusslingor i fönstren, bokhyllan och på väggen sätter mysstämningen.

Hur ska ni fira julafton?
– Vi firar hemma för första gången och bjuder hit min systers familj och pappa. Jag kommer att dela ut arbetsuppgifter till alla så att gästerna tar med sig något. Värdinnan ska inte dräpa sig till jul. Julen handlar om att vila och äta sig proppmätt.

Underbara Claras julgodis- och pysseltips:

Kolapepparkakor med lingonglasyr

Saltlakritskola

Marshmallowsklubbor

Äppelbakelser med pepparkakscrumble

Godiskransar

Kristyränglar