Tupplurar är viktiga för bebisars minne och inlärningsförmåga. Det visar en färsk studie som omfattar 216 barn. "Tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn", säger sömnforskaren John Axelsson till Svt.

Missa inte vårt exklusiva erbjudande just nu! 4 nr av mama + lyxigt kit från bareMinerals för bara 98 kr! Ta del av erbjudandet här!

Studien, som är gjord på Ruhr-Universität Bochum och University of Sheffield, omfattar 216 bebisar som var 6 eller 12 månader. Bebisarna fick se när forskarna tog av och på en liten vante med en bjällra från en docka. Efter att ha upprepat detta flera gånger fick den ena gruppen sova i minst en en halvtimme medan den andra gruppen bebisar var vakna. Efter fyra timmar undersökte forskarna om bebisarna kunde ta av vanten på dockan och skaka bjällran, alltså härma forskarnas rörelser.

Resultatet visade att bebisarna som fått sova kom ihåg bättre vad som skulle göras, jämfört med bebisarna som inte fått någon tupplur, rapporterar Svt.

John Axelsson är sömnforskare på Karolinska institutet och tycker att det är en spännande studie.
– Det här är ju barn som sover väldigt mycket och som tar väldigt många tupplurar och det här visar ju varför de gör det. Sömn verkar vara en viktig faktor för inlärning och för hjärnans utveckling under den här tiden, säger han till Svt.

Det är under sömnen som vi flyttar över våra minnen från korttidsminnet till långtidsminnet, vilket innebär att vi kommer ihåg saker bättre och längre, förklarar John Axelsson.
– Så tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn, framförallt för de som har störd sömn och då kan det vara viktigt ända upp i tonåren,.

Källa: Svt.