Trotsiga barn blir ledare
Trotsiga barn blir ledare

Trotsiga barn blir ledare

Trött på att ständigt bli ifrågasatt av barnen? Trösta dig med att det barn som trotsar, argumenterar och säger ifrån har större chans att bli en ledare som vuxen.

Barn vars föräldrar är tydliga och ­konsekventa i sin uppfostran, men ­samtidigt låter barnen testa gränserna och lära sig av sina egna misstag, är mer benägna att ta på sig ledarroller i arbetslivet som vuxna, visar en ny ­långtidsstudie av tvillingar.

 Forskarna kom fram till att tydliga ­förväntningar på barnen visserligen ­leder till del trots under vissa perioder (eftersom barnen testar vad som händer om man inte lever upp till förväntningarna man så tydligt har), men att det på sikt också lär dem att våga satsa på det de tror på. 

 Dessutom – och här kommer trösten för dig som har barn i trotsåldern – är det så att barn som ­testar gränserna och ibland går helt över dem oftast lär sig en hel del av det. 

Som till exempel varför den där gränsen fanns där (”aj! jaha, det var DÄRFÖR jag inte fick vicka på stolen”).

 

 – Att bryta mot reglerna som barn har inte nödvändigtvis några konsekvenser senare i livet, säger professor Maria Rotundo, chef för studien.

 

 – Det är viktigt för barn att ha regler att bryta mot. Finns det inga regler att ta spjärn mot är det svårt att utveckla sin ansvarskänsla. 

 

 Enligt studien avgör generna till 30 procent om barn växer upp till att bli ­ledare. Resten är alltså upp till oss...

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!