Tips från redaktionen: Så slutade våra barn med blöja

Att få sitt barn att sluta med blöja kan vara en utdragen process. Inga sätt är fel när det kommer till blöjavvänjning, utan alla gör på det sätt som passar just deras familjer. Hos oss gjorde vi så här:

Louise Bratt Tidmarsch, chefredaktör

Om man kan är det ju kanon att köra blöjavvänjningen på sommaren! Då blir det så odramatiskt när de små "olyckorna" väl händer, det är inte mer än att byta shorts och gå vidare till skillnad mot på vintern då det är betydligt meckigare med overaller och så vidare. Hitta gärna en jämnårig kompis som ska sluta med blöja samtidigt, det funkade för oss att låta barnen avbryta plaskdammsleken för att gå iväg och öva på att kissa i en buske tillsammans – de var så stolta! Och köp hem roliga underbyxor. Jag är inget fan av merchandisekläder i vanliga fall, men "Bilar"-kalsongerna var en stor hit när de introducerades i vår familj!

Foto. iStock

Läs också: Middagspanik igen? mama-redaktionen delar med sig av rätterna som våra barn faktiskt äter

Anastelle Wieslander, redaktör

Med mitt andra barn valde vi att börja potträna redan från start. Vi har hållit honom över handfatet eller toaletten sedan han var nyfödd, och under perioder har vi ”fångat” allt kiss och bajs dagtid. Sommaren när han var runt halvåret bajsade han bara på pottan/toaletten, då sittandes på pottring, och vi bytte inte en enda bajsblöja på tre månader – halleluja! Nu är han 14 månader och har en egen vilja och har inte alltid tid och lust med toabesöken, så en del hamnar i blöjan. Till sommaren, då han är runt 18 månader, kommer vi att prova att sluta med blöja helt.

Jennie Kallas, redaktionsassistent

Jag har pottränat alla tre på samma sätt och det har fungerat hur bra som helst. De har alla varit i tvåårsåldern då vi börjat, och varit blöjfria ett halvt till ett år senare. Det tog lite längre tid för sonen än för döttrarna. Vi köpte en fin liten anteckningsbok och en massa klistermärken. När de kissat fick de klistra in ett klistermärke och när de bajsat fick de klistra in tre i boken. Barnen har tyckt att det varit roligt och därmed spännande att gå på toan eller pottan, och det har fungerat bra på alla tre att sluta med blöja.

Foto: iStock

Hanna W Almerud, webbredaktör

Min son som är 2,5 år har fortfarande blöja både på dagen och natten. Jag har dock en plan om att försöka få honom att sluta med blöja under sommarmånaderna när han har färre kläder och det blir lättare att öva och mindre kris om det sker en liten olycka. Vi har pottan framme redan nu och ibland provar vi, men han verkar inte riktigt redo än. Att läsa böcker tillsammans på pottan och låta det ta lite tid är också en kommande strategi. Jag har skaffat en sådan potta som spelar musik när den blir blöt, vi får se om det fungerar som ett belöningssystem.

Läs också: Ett trotsbarns 10 budord (vi har alla behövt genomlida detta)

Li Swärd Edvall, moderedaktör

Vi började vänja av äldsta sonen med blöja på sommaren när han var 2,5 år – han fick springa mycket näck och lärde sig snabbt att dra ned brallorna och kissa. Sedan körde vi belöningssystem på pottan; ett klistermärke för kiss och två för bajs. Vi valde potta och klistermärken tillsammans i affären. Hans min första gången han bajsat på pottan – så chockad!

Foto: iStock Foto: iStock

Lisa Nylén, social redaktör

När Axel, snart 5, var 2 år och 10 månader berättade dagmamman att han inte hade någon blöja på sig vid hämtning. Vi hade knappt tänkt på att få honom att sluta med blöja, men det hade alltså ordnats på dagarna utan vår vetskap. Efter det var det bara att påminna sig själv om att påminna honom om att kissa, och på kvällen sa han att han ville sova utan blöja. Vi la en handduk i sängen som var torr nästa dag, och sedan dess är han blöjfri. Nina, 2,5, har absolut inget intresse av att sluta med blöja ännu. Vi pratar om pottan ibland men med tanke på att hon inte är redo än får vi avvakta. Kanske kommer det naturligt i sommar.

Vendela Zandén, art director

Bob valde att sluta med blöja när han var tre år för att de stora coola killarna på förskolan inte hade blöja – då var det inte så poppis att ha det själv längre. Han hittade därmed sin egen inspirationskälla. Sedan övade och peppade vi såklart även hemma under samma period.

Läs också: 11 smarta och roliga inredningshacks som förenklar livet med barn

Nina Hampusson, redaktör

När Abbe, 6, var 1,5 år började han tycka att det var jättejobbigt med blöjbyten och äckligt med bajs i blöjan. Så då valde han att sluta med blöja och börja gå på pottan själv. Vi hade introducerat den rätt tidigt, så att han skulle veta att det fanns alternativ. Sedan började han förskolan, och där har de ju inte riktigt tid att bevaka alla kissnödiga barn, så helt torr var han vid 2,5. Valter, 2,5 , vill hellre sitta på toalett än potta, men intresset för att sluta med blöja är inte så stort. Vi räknar med att köra en hård toa-kampanj i sommar – han tycker att det är superspännande att storebror kissar utomhus ibland!

Foto. iStock Foto: Lim Yong Hian

Elin Fundell, redaktionschef

Förskolan var hardcore på ett bra sätt och meddelade inför ett sommarlov: "När ni kommer tillbaka efter semestern ska barnen ha slutat med blöja." Det var bara att sätta igång. Vi köpte en sådan där miniatyrtoasits från Baby Björn, och Minos var med på (toa)tåget direkt. Dock hade han blöja på natten en period efter att han slutat med dagblöja.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där!Läs mer: Bästa tipsen för bilresanLäs mer: 8 serietips för dig som vabbar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!