Trött på blöjberget? Sommartid är perfekt för att ta fram pottan. Ladda med smarta prylar, extra underkläder och tålamod.

 1. Studiebesök.
  Låt barnet hänga med på toa och kolla hur mamma eller pappa gör. Toabesök handlar som så mycket annat om att se och lära.
 2. Läbbigt?
  En liten, osäker kille eller tjej kan behöva mammas eller pappas trygga omfamning vid första försöken på toaletten. Ett stort hål med vatten i kanske man inte gärna vill hamna i.
 3. Separationsångest?
  Vill barnet prompt ha blöjan kvar? Prova att göra hål i den så att han eller hon ändå kan göra behoven på toaletten.
 4. Prata. Förklara hela tiden för ditt barn vad som händer i kroppen, vad bajs är och vart kisset hamnar. Kommunikation ger trygghet.

  Läs också: Barns bajs – vad är normalt? 15 frågor och svar

 5. Gör det tillsammans.
  För att blöjavvänjningen ska bli bra krävs att både mamma, pappa och barnet är med på vad som ska hända och precis som med allt annat är det bra om både föräldrarna har samma inställning och regler.
 6. Slösa med hejarop.
  Beröm lillen eller lillan även när hen inte lyckas. Det är ju fantastiskt bra att bara försöka, eller hur!
 7. Potta, insats eller toan?
  Alla barn är olika och det finns inget rätt och fel. Hur ditt barn vill ha det kommer du att märka.
 8. Fira med måtta.
  Beröm när barnet lyckas men undvik tårta och paket. Förstorar du upp de lyckade toalettbesöken för mycket kan det kännas svårt att misslyckas nästa gång.
 9. Tryck på knappen.
  Låt den stolta toalettbesökaren själv spola ner härligheten när det är klart. Bara en så spännande upplevelse gör det ju värt att testa ett toalett­besök igen.
 10. Tidsfördriv.
  Det kan vara tråkigt att sitta still så ta med en sagobok till toaletten och ha högläsning medan ni försöker. Eller sjung några visor ihop. Sysselsätter ni er tillsammans och tänker på annat kan det hända att kisset och bajset kommer av bara farten.
 11. Byt blöjan mot en blöjbyxa.
  Det gör det enkelt för barnet att själv att dra ner brallorna när det är dags och får många att känna sig duktiga och stora.
 12. Fixa ett fotstöd.
  En liten pall vid toaletten kan vara bekvämt och bra för att kunna ta i vid bajsning (även bra för de vuxna, som gravidförstoppade mammor).
 13. Det är vanligt att det tar längre tid för barnet att bli torr nattetid än dagtid.
  Undvik att dricka ett par timmar innan sänggående.
 14. Är ni verkligen redo?
  Är det svårigheter för ditt barn att bli torrt är han eller hon kanske inte redo. Var lyhörd för barnets mognad, är det inte dags än så får man helt enkelt vänta.