Det är varmt nu, riktigt varmt. Mest är vi bara glada för det så klart – men för oss med små barn skapar värmen också en del oro. Hur ska man bäst ta hand om småttingarna så här års?

1. Skydda huden!

Små barn har tunnare och känsligare hud än oss vuxna. Alltså bränner de sig lättare. Och att bränna huden allvarligt som barn kan öka riskerna för hudcancer senare i livet, skriver SvD. Rekommendationerna i Sverige är att barn under ett år ska undvika att vistas i direkt solljus i den mån som går. Även om du håller dig mestadels i skuggan med ditt barn så se till att skydda barnets hud med solkräm och tunna kläder.

Barn som vistas i solen rekommenderas , enligt Vårdguiden, att ha en vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre (från 6 månaders ålder). Bättra på solkrämen flera gånger under dagen och efter att barnet badat. Solskyddet ska appliceras tjockt och jämnt på barnets hud.

Tänk på att solen är som starkast mellan klockan 11–15, det är bra att söka skugga de timmarna.

Om barnet har bränt sig ändå?

Är olyckan framme och barnet har bränt sig i solen (så huden blir röd och ömmar, eller vid soleksem) så är det viktigt att vila från solens strålar några dagar, tills det läkt. Att badda med kallt vatten och kylbalsam kan lindra svedan.

Om barnet fått klåda av soleksem kan en receptfri svag kotisolkräm hjälpa.

2. Hur ska jag klä mitt barn i värmen?

Vårdguiden rekommenderar en långärmad bomullströja, bomullsbyxor och en solhatt (eller en tunn mössa på en bebis) på sommaren. De flesta plagg har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor, för dagar man spenderar på stranden.

– Det vanligaste är att föräldrar byltar på barnen för mycket kläder, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, till SvD.

För varma kläder i värmen är inte bra för små barn, som har svårare än vuxna att reglera sin egen temperatur.

3. Drick, drick, drick!

En varm sommardag är det ännu viktigare än annars att tänka på vätskeintaget. Ett barn som helammas får hela sitt vätskebehov fyllt därifrån, men andra barn behöver dricka vatten.

Ett barn på ca 10 kg gör av med ca en liter vätska normalt. Och i värme kan det behövas ännu lite mer. Ha alltid en flaska vatten till hands.

4. Täck aldrig över barnvagnen!

Att vilja lägga en sjal eller filt för att skugga barnet i vagnen kan trots sin välvilja innebära fara för barnet. Utan lufttillsträmning blir temperaturen extremt hög.

– Det gäller att se till att barnen har fria luftvägar och att det inte blir varmt och instängt – och inte lämna barnvagnen utan uppsikt, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, till SvD.

Sök istället upp skugga med barnvagnen.

5. Lämna aldrig barnet i bilen!

Samma sak gäller bilen. I en stillastående bil blir det snabbt otroligt varmt. Se (och sprid) gärna det här klippet som tydligt visar riskerna med att lämna ett barn i bilen, om så bara för några minuter.

Med de här sakerna i åtanke – ut och njut! <3

NUVARANDE Så skyddar du dina barn från värmen
NÄSTA Ann Söderlunds bästa inredningstips – följ med till Gotland!