Så skyddar du barnen (och dig själv) bäst från solens strålar

Sommaren är på ingång och med den fler soldagar (förhoppningsvis!), utlandssemestrar och strandhäng. Men hur skyddar man sig bäst mot solen? Vilken solkräm ska man välja och bör barn använda solskyddsfaktor? mama svarar på de vanligaste frågorna.

Solsäkra hela familjen i sommar genom att välja rätt solskydd. Barn har känsligare hud än vuxna, och det är extra viktigt att skydda dem med huvudbonader och kläder. Men vilken solkräm ska man välja på de partier som inte går att skydda?

Skydda dig och kidsen med rätt solkräm. Foto: Maria Pavlova

Vilken solkräm ska jag använda?

Olika solskydd har olika typer av filter för att stänga den farliga strålningen ute. Det finns fysikaliska filter och kemiska. De fysikaliska filtren lägger sig utanpå huden och bildar ofta en vit hinna. De kemiska filtren tränger ner i huden, och ger er inte "vampyr-hy" på samma sätt. Eftersom barn har känslig hud brukar man rekommendera fysikaliska solkrämer till dem, eftersom de inte orsakar irritation eller allergi lika ofta som kemiska.

Är det farligt med solkräm?

Forskarna debatterar om kemiska solskydd kan vara farliga. De flesta solskydd innehåller titandioxid, som är en mineral. Det är det som skapar den där vita hinnan som gör att du kan se extra blek ut. För att försöka undvika det har man lyckats bryta upp mineralet i pyttesmå nanopartiklar, och det är deras framfart i kroppen som vissa menar kan vara farlig. Men de flesta forskarna anser att det är farligare att bränna sig.

 

Vem ska använda solkräm?

De allra minsta barnen, upp till sex månader, ska inte vara i solen alls. Skydda dem med ljusa kläder, solhatt, och håll dem i skuggan så mycket som möjligt. Från att barnet är ett halvår kan du smörja in det – med minst solskyddsfaktor 30.

Är du gravid så är det full rulle på hormonerna, bland annat får du ökad produktion av MSH (melanocyterna) som reglerar pigmentet i kroppen. Det kan leda till mörka eller ljusa fläckar i huden. Leverfläckar och fräknar kan också förändras. Var försiktig med solen och var extra noga med solkräm.

Teckna en mama-prenumeration och få den smidigaste solkrämen på köpet – och en snygg strandväska! ⬇️

Hur mycket solkräm ska jag använda på barnen?

Smörj in barnen ungefär varannan timme, och använd rikligt med solkräm. I regel smörjer vi in oss alldeles för tunt och med för låg faktor. En kupad handflata är ett bra mått. Om de badar, torkar av huden eller svettas måste du smörja dem igen även om det står ”vattenresistent” på förpackningen. För barn äldre än sex månader ska du använda solkräm 30 eller högre. Barn är ofta rörligare än oss vuxna, och det är svårt att hålla dem helt i skugga. Glöm inte att skydda deras huvuden med en keps eller solhatt.

Hur hög solskyddsfaktor ska jag själv använda?

Välj minst solskyddsfaktor 15 och öka sedan ju starkare solen är. Reser ni till varmare breddgrader, eller är ute hela dagarna – öka till en högre solkräm. Tänk på att skyddet huvudet med en solhatt, sjal eller keps också.

Undvik de starkaste strålarna

Alla bör undvika solen mitt på dagen, mellan 11 och 15, då den är som starkast. Även om det kan vara superskönt med sommarvärme är det viktigt att komma ihåg att solbränd hud egentligen är solskadad.

Och du ... Solkräm är färskvara. Unna dig ett nytt solskydd med SPF 30, och gärna ett speciellt skydd för ansiktet med SPF 50.

Av: Therése Hallberg och Nina Hampusson

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!