Så ser din nyfödda bebis dig - svenska forskare har svaret

För att bebisen ska kunna uppfatta ditt ansiktsuttryck kan du inte vara längre bort än 30 centimeter. I en simulation av hur bebisar ser världen, från Oslo- och Uppsala Universitet, blir det väldigt tydligt varför.

För en 2-3 dagar gammal bebis ser ditt ansiktsuttryck ut som på bilden ovan. Vid 30 cm (ganska precis som mellan moderns bröst och hennes ansikte – smart va?) så kan bebisen se ansiktsuttryck. Ökar man däremot avståndet till 60 cm så uppfattar den nyfödda inte detaljer i ansiktet längre. Vid så långt som 120 cm är allt bara blurr.

– Det är viktigt att poängtera att vi har bara undersökt bebisens förmåga att se. Inte ifall de är kapabla att förstå vad de ser, säger professor Svein Magnussen till Department of Psychology vid Oslo Universitet.

Studien har fördjupat sig i varför nyfödda kan imitera ett ansiktsuttryck redan efter några dagar – långt innan deras syn är nog utvecklad för att uppfatta detaljer. Det man kommit fram till är att rörelsen är avgörande.

– Tidigare, när forskare har försökt uppskatta hur en nyfödd uppfattar världen har de använt sig av stillbilder. Men den verkliga världen är dynamisk. Vår idé var att använda bilder i rörelse, säger Magnussen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande