Så får du bebisen att sluta gråta – knepet som fungerar på bara några sekunder

En enkel metod som kan få din gråtande bebis lugn på några sekunder. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, eller?

När bebisen inte slutar gråta – trots att man testat allt – kan det kännas rätt hopplöst. Men, det finns knep att ta till och ett av dem är den här tekniken. Spana in och lägg på minnet.

Knepet som får bebisar att sluta gråta

30 miljoner visningar talar sitt tydliga språk, sömn är en big deal. I det här klippet visar den amerikanske läkaren Dr. Robert Hamilton tekniken "The hold":

Vi lät Cecilia Chrapkowska, barnläkare och krönikör på mama.nu, kommentera metoden i klippet. Hon säger att det enda man behöver tänka på är att använda mjuka och försiktiga rörelser:

– Det läkaren gör i klippet är inte farligt på något sätt. Men det är viktigt att förstå, och det säger han flera gånger, att man ska använda mjuka rörelser för att det ska vara säkert. När man håller en bebis framåtlutad är det viktigt att hålla i hakan, eftersom luftröret kan vikas om huvudet böjs fram mot bröstet. Det är också viktigt att inte hålla med fingrarna mot den mjuka delen av bebisens hals. Men den här läkaren håller ju mot hakan, där det är hårt.

– Många bebisar gillar att bli gungade när de skriker. Sedan finns det förstås andra sätt att lugna ett skrikande barn, men inget sätt är bättre än något annat, säger Cecilia Chrapkowska.

Foto: (c) Logoboom | Dreamstime.com
Att mata ger lugn, närhet och trygghet på en och samma gång.

Läs också mamas stora sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Fler tips för att lugna en bebis

Skrik och gråt är det lilla barnets sätt att kommunicera och en bebis behöver ofta hjälp för att bli lugn. Antingen är bebisen hungrig, eller så vill den vara nära. Eller så är det både och. Kolla också att blöjan är torr och att inga kläder skaver någonstans.

Varsågod, några väl beprövade knep som motverkar ledsenhet:

• Mata. Om du fortfarande ammar eller ger flaska är det en bra förstahandsåtgärd eftersom det både mättar, ger lugn, närhet och trygghet på en och samma gång.

• Var nära. Närhet, gärna hud mot hud-kontakt, att bli buren, vaggad, pratad med, klappad, smekt gör att din bebis känner sig lugn och trygg.

• Gosedjur eller snuttefilt. Bebisar har ett väl utvecklat doftsinne. En snuttefilt, napp eller liknande kan vara en trygghet och bara doften av mammas mjölkdoftande tröja kan göra underverk.

• Lugnande ljud. Sch-ljud, lugn musik, naturljud eller white noise har ofta en lugnande inverkan och kan göra bebisen på bättre humör.

• Byt miljö. Genom att gå en promenad eller ta en tur i bilen stimuleras bebisens andra sinnen och hen omges också av lugnande white noise.

• Lindra magknip. En del bebisar kan ha magknip i början, ofta hjälper mat för att sätta igång tarmsystemet men handlar det om gaser kan det hjälpa att styrka bebisens mage varm eller "trampa cykel" med benen lite försiktigt.

Och kom ihåg: Du gör mer än du anar genom att bara finnas vid ditt barns sida.

Mer läsning om sömn: Allt du behöver veta om babynests + de bästa modellerna

"Jag finns här för dig, älskling".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!