Foto: RyanJLane

Så får du barnen att hjälpa till hemma utan mutor

Kopplar du ihop ditt barns prestation med veckopengen? Topphälsas bloggare, Åsa Nyvall, tipsar om hur man får barnen att hjälpa till hemma utan mutor.
"Om du städar ditt rum får du veckopeng."

Hur många gånger har man inte sagt så till sina barn? Att koppla ihop veckopengen med städning av rummet är nog ganska vanligt. Men Åsa Nyvall, samtalscoach och bloggare på vår systersajt Topphälsa, ser på ett annat sätt och i ett blogginlägg tipsar hon om hur man kan tänka i stället.

Rusta dina barn

Jag har alltid hävdat att man inte skall belöna barn för att de hjälper till med hushållssysslor hemma. Att inkludera dem gör dem rustade framåt i livet och de får också känna sig kapabla och som en del av det som ingår i att vara en familj.

Sluta curla

Sluta lyda barnen minsta vink eller humörsvängning. Men ge dem massor av kärlek och tillbringa tid ihop, även tid som är långsam, händelselös och tråkig.

"En god handling görs utifrån en fin tanke och inte för att belönas."

Lär dem empati, omtanke och godhet. Och att en god handling görs utifrån en fin tanke och inte för att belönas. Ge dem i stället en summa pengar varje vecka eller månad så att de lär sig pengars värde och så smått kan börja göra egna aktiva val.

Ge kärlek, närhet och närvaro

Lägg undan mobilen och datorn, gör saker tillsammans, vik ihop tvätt, ha tråkigt ihop eller läs en bok. Vad som helst som är vardagligt. Och har du små barn som ska nattas. Avsätt tid för det, läs en bok eller bara småprata med varandra.

Läs hela Åsa Nyvalls inlägg här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!