Zikaviruset – så farligt är det för gravida att resa till de drabbade områdena

De senaste dagarna har media rapporterat om Zikaviruset som börjat sprida sig över några av världens kontinenter. Men hur troligt är det att Zikaviruset sprider sig till Sverige och hur orolig behöver man vara? Mama.nu har frågat Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten, som har svaret.

Nu har orosmolnen börjat breda ut sig – framför allt hos gravida kvinnor. Detta efter att Zikaviruset, som sprids via myggor, har börjat breda ut sig i Syd- och Centralamerika, men även i både Asien och Afrika. Anledningen stavas fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos det drabbade barnet. Mikrocefali, som betyder litet huvud, orsakas av att hjärnans tillväxt störs under fosterlivet och de första levnadsåren. Anledningen till att huvudet blir litet är att hjärnan inte växer som den ska.

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten, finns det ingen skäl till oro för den som är gravid – om du inte tänker resa till någon av de drabbade områdena.

Resa till områden som är drabbade av Zikaviruset?

Om man reser till områden där Zikaviruset härjar finns det vissa försiktighetsåtgärder alla bör ta. Exempelvis bör man använda täckande klädsel så som långa ärmar på tröjor och långbyxor och inte shorts eller kjol.

Likaså är det väldigt bra att sova under ett myggnät då myggorna är aktiva både morgon och kväll. Zikaviruset sprids av myggor på dagtid och det är även bra att använda sig av myggstick på de delarna av kroppen där huden är bar.

Anders Tegnell skriver att det är först om man som gravid beslutar sig för att resa till någon av de drabbade områdena som man bör vidta försiktighet.

– Om man är eller planerar bli gravid finns det nu signaler om att det finns risk för fosterskador om man får sjukdomen vilket gjort att man av försiktighet föreslår att man bör diskutera igenom en sån resa med vaccinationsmottagning eller liknande. För andra personer är det en lindrig sjukdom, säger han till mama.nu.

Ska man som gravid omboka sin resa?

Det finns inga rekommendationer att avstå från resor till drabbade länder.

– Vi avråder inte grupper av resenärer men informerar på ambassadernas webbplatser och vi uppmanar resenärer att ta del av reseinformation, säger Karin Nylund på utrikesdepartementets pressjour till Aftonbladet.

Här är de hittills drabbade områdena av Zikaviruset:

Brasilien

Colombia

Surinam

Guatemala

El Salvador

Mexiko

Paraguay

Honduras

Venezuela

Panama

Franska Guyana

Martinique

Puerto Rico

Barbados

Ecuador

Guyana

Haiti

Saint Martin

Bolivia

Guadeloupe

Symptom på Zikaviruset

Folkhälsomyndighetens hemsida står det att de som har drabbats av Zikaviruset kan få symptom så som feber, ögoninflammation, ledverk och utslag och att symptomen i allmänhet varar mellan två och sju dagar och att det vanligen inte ger några komplikationer på en smittad vuxen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!