Undvik att barnen blir åksjuka – 7 enkla knep

Bävar du inför påskens bilresa, eftersom barnen (eller kanske du själv) alltid blir illamående? Med dessa enkla knep slipper du förhoppningsvis nedspydda bilsäten.

Även om vuxna också kan bli åksjuka är det framför allt barn och ungdomar som känner av symptomen. De förvärras ofta eftersom barnen sitter i baksätet och inte sällan har huvudet nere i en surfplatta eller telefon.

Bilmärket Ford har undersökt hur åksjuka kan förhindras eller mildras för bekvämare bilresor. Vid inledande tester har forskarna kunnat konstatera att de flesta börjar känna symptom på åksjuka efter tio minuters skärmtittande i bilen. Detta kan dock lindras om man sätter surfplattan högre upp, till exempel i en ställning på sätet framför. Genom att lyfta blicken mildras symptomen.

Undvik detta för att förhindra åksjuka hos barnet. Foto: shapecharge

– Åksjuka är ett komplext problem och en naturlig reaktion mot onaturliga stimuli. Tillståndet går inte att bota, men vi tittar på alternativa sätt att mildra symptomen. Faktum är att åksjuka kan förhindras till en viss grad genom en lugnare körstil utan onödiga inbromsningar, säger Dr Jelte Bos, professor vid TNO, som arbetar med undersökningen som Ford har beställt.

Upptäck att barnet är på väg att bli åksjukt

Åksjukan uppstår då signaler från hjärnan, registrerade med våra ögon, inte samarbetar på rätt sätt med signaler från balansorganen inuti öronen. Intressant att veta är att spädbarn inte kan bli åksjuka, problemen uppstår först när vi börjar gå.

Gäspningar och svettningar kan vara varningssignaler som indikerar på begynnande åksjuka.

7 sätt att undvika åksjuka:

1. Klä av barnet ytterkläderna innan ni åker.

2. Sätt barnet i mitten av baksätet. Har ni flera barn får ni se vem som har mest behov. Små barn bör sitta bakåtvända tills de är åtminstone fyra år.

3. Du som kör bilen bör köra i ett jämnt och fint tempo och undvika kraftiga inbromsningar och hastiga accelerationer.

4. Försök att distrahera barnet, utan att det måste titta ner. Lyssna exempelvis på musik, eller sjung en snutt själva. En ställning för surfplattan som sätts på ryggstödet är också en smart investering.

5. Ge barnet cola och kakor med ingefära. Vuxna bör undvika kaffe.

6. Använd en kudde eller något annat för att stabilisera barnets huvud så att det kan vara så still som möjligt.

7. Använd luftkonditioneringen för att få bra luft i bilen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!