Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tågluffa i Europa med kidsen – så funkar det!

Ta med barnen och hoppa på det trendiga, klimatsmarta tåget mot kontinenten i sommar! Vi följer med mama-läsaren Fatima Kanu Hedin och hennes familj på en luff med slutdestination Kroatien.

Foto: Getty Images / mama

Bankar sommarens semesterlängtan i bröstet? Utomlands-drömmarna? Bad i havet, andra språk och kulturer? Liksom klimatångesten? Det ena behöver inte utesluta det andra. Att resa klimatsmart – med omtanke om våra barns framtid – blir allt mer trendigt. Och nödvändigt.

Fatima Kanu Hedin

Ålder: 35.

Familj: Tommie, 38, Isolde, 7, Livia, 6 och nyfödd bebis.

Bor: Karlstad.

Gör: Föräldraledig projektkoordinator.

Några som charmades av tanken – och testade – var Fatima Kanu Hedin och hennes man Tommie från Karlstad. Tillsammans med barnen Isolde, 7, och Livia, 6, satte de sig sig på tåget mot sommarens största äventyr – med slutdestination Kroatien.

Drömmen: Massor av tid för familjemys under resan.
Drömmen: Massor av tid för familjemys under resan.

Sju länder, tio städer och några dopp längs vägen i Östersjön, Medelhavet och i en alpsjö.

– Vi hade tågluffat genom Europa när vi var yngre – innan vi fick barn – och gillade det. När några vänner frågade om vi ville hyra hus vid Medelhavet tillsammans med dem så föddes idén om en tågluff.

Familjen övervägde att flyga en sträcka först, men landade i en helt flygfri resa. Anledningen var att de flugit en del året innan, börjat tänka mer på klimatet och flygets negativa klimatpåverkan.

– Medelhavet kräver ju inte en flygresa, Europa når man trots allt utmärkt med tåg, säger Fatima Kanu Hedin.

Gå och lägg dig i en stad – vakna upp i en annan! Med nattåg tar du dig smidigt mellan städer, och flest nattågs-avgångar finns under sommaren. Det finns olika prisklasser på nattågen. Allt från fällbara säten till delade kupéer och de lite lyxigare varianterna med privata badrum. Under högsäsong finns flera nattågslinjer att välja mellan.
Gå och lägg dig i en stad – vakna upp i en annan! Med nattåg tar du dig smidigt mellan städer, och flest nattågs-avgångar finns under sommaren. Det finns olika prisklasser på nattågen. Allt från fällbara säten till delade kupéer och de lite lyxigare varianterna med privata badrum. Under högsäsong finns flera nattågslinjer att välja mellan.

Luffen började i Nynäshamn, där familjen tog färjan över till Gdansk i Polen.

– Jag blev positivt överraskad av Polen faktiskt. Skämmigt, men jag föreställde mig det som grått och färglöst. Men Gdansk och Gdynia var fantastiska, och dit åker jag gärna tillbaka. Polska rivieran med sina milslånga stränder var något nytt för mig.

Varför ta tåget?

I dag släpper flygresorna ut 10 miljoner ton koldioxid varje år. En flygresa mellan exempelvis Stockholm och Portugal släpper ut 1 ton koldioxid per person. Det är ungefär lika mycket som en klimatsmart vegetarian äter för – på ett helt år. Flyget släpper ut upp till 74 000 gånger mer än tåget (beräkning enligt SJ:s miljökalkyl med tåg som drivs på el märkt med Bra Miljöval.

Länkar och appar

Europarunt.se
Här kan du köpa Interailkort, få tips inför resan, läsa reseberättelser och även spana in olika rutter.

 

Rail planner Eurail/Interrail (app)
I appen kan du boka e-biljetter, hitta tågstationer och se avgångs- och ankomsttider.

 

Tågsemester
På Facebook finns den fantastiska gruppen Tågsemester. Ett måste för alla som är sugna på att semestra med tåg.

Från riviera-feeling gick färden vidare till Warszawa, med nattåget till Ljubljana, via Wien. Från Ljubljana blev det buss sista biten till Pula i Kroatien. Där hyrde familjen hus tillsammans med en annan familj och stannade i en vecka. Resan var allt annat än uttänkt in i minsta detalj, istället körde familjen på den lite mer vilda luff-stajlen, men med ett slutmål som de skulle nå efter en vecka.

– Vi är resvana, så vi tog det oplanerade -livet med ro. Vi hade en ungefärlig rutt utstakad, men inga biljetter eller boende bokat.

Trots att de åkte helt obokat och mitt under gassande högsäsong, så gick planen i lås – någorlunda. Ett planerat stopp i Krakow byttes ut mot Warszawa istället, men annars gick luffen ner mot Kroatien … som på räls. På hemvägen valde de en annan rutt. Ner genom öst och upp genom väst. Från Kroatien tog de sig via Trieste till Venedig för att sedan ta nattåget mot Alperna.

”Jag blev överraskad av hur många vackra och spännande platser vi har relativt nära oss”

– Det var en av de finaste sträckorna! Vi väcktes tidigt i Attnang-Pucheim efter nattåg från Venedig, och bytte tåg till sista sträckan mot alpbyn Hallstatt. Helt magisk utsikt över berg, klarblå sjöar och sagoslott.

”När får vi hoppa på nästa tåg, mamma?”
”När får vi hoppa på nästa tåg, mamma?”

Färden gick vidare genom Tyskland, från Bamberg till Hamburg, och från Hamburg åkte de hem till Karlstad – på en dag.

– Det tog 12 timmar, från åtta till åtta. Det tänker man inte så ofta på, att Hamburg ligger tolv timmar bort.

Totalt var familjen borta i tre veckor. En upplevelsefylld vecka med många stopp ner till Kroatien, en lugn vecka i Kroatien och sedan en vecka för att slingra sig hemåt igen.

”Vår strategi var att undvika allt för långa resdagar”

– Vår strategi var att undvika allt för långa resdagar. De flesta resdagar landade på ungefär sex timmar, med undantag för sista etappen mellan Karlstad och Hamburg.

De lite längre resdagarna mixades med ett par dagar på ett och samma ställe.

– Det första vi gjorde när vi kom till en ny stad var att bestämma hur länge vi ville stanna, och därefter gick vi direkt till biljettdisken för att köpa biljetter till nästa resa.

Livia tar ett dopp i iskalla alpsjön Hallstätter See i Österrike – alperna levererar! !
Livia tar ett dopp i iskalla alpsjön Hallstätter See i Österrike – alperna levererar! ! Foto: Privat

Vissa tåg, som exempelvis nattågen, behövde de förboka, andra var det bara att hoppa på med Interrail-korten i högsta hugg. Innan de hivade upp ryggsäckarna på ryggen för nästa äventyr tog de en tur i någon -lokal mataffär. Gick loss bland ostar, oliver, bröd och annat gott att ta med sig på resan.

– Det är svårt att veta hur maten är på tåget, i vilken prisklass den är och vad som finns. Så vi handlade innan, vilket var att föredra. Inte minst för att kunna plocka fram något när tålamodet hos någon familjemedlem tröt.

Väl på tåget bläddrade barnen i serietidningar, ritade, lyssnade på musik och åt snacks.

– UNO var som en extra familjemedlem kan man säga, haha. Det är något speciellt att sitta ner, utan en massa att-göra på listan. När hade man tid och ro att spela tre parti UNO på raken och ha en timmes högläsning ur ’Bröderna Lejonhjärta’ – utan att behöva fixa något, laga mat eller ordna? Det blir lite påtvingat umgänge – men på ett väldigt bra sätt!

Barnen satte igång kreativa lekar och tiden på tåget blev en del av resan. Nattåget var oslagbart, enligt kidsen, och Fatima blev glatt överraskad hur bra de fixade långa rutter.

– De vill tågluffa igen! Det bästa med att luffa runt är att det blir flera resor i en resa. Vi besökte många länder och var med om flera olika slags upplevelser. Dessutom är det enormt teambuildande för familjen att resa och uppleva tillsammans.

– Jag har rest i Europa förut men blev ändå överraskad av hur många vackra och spännande platser vi har här relativt nära och så många skiftningar i kultur, arkitektur och natur. Jag blev som nyförälskad i Europa genom tågluffen!

Den tre veckor långa rutten blev långt ifrån ett minne för livet. Utan en hel drös. Men ett speciellt minne har etsat sig fast hos Fatima.

– När vi satt på nattåget från Warszawa mot Wien, spelade kort och åt oliver. När barnen somnat i sina sängar satt jag och Tommie och pratade om livet och skålade i vin – med en fantastisk solnedgång utanför tågfönstret.

Vad var bästa stoppet på resan?– Förutom Gdansk och Gdynia, så tyckte jag om Warszawa som storstad. Det var en häftig mix av modernt och gammalt: skyskrapor och pittoreska gator. Jag skulle vilja semestra mer i Tyskland också. Men vänta nu, jag kan ju inte säga alla platser jag var på, haha! Men om jag säger så här: Tyskland och Alperna gav mersmak.

Packa mama-smart!

• Ryggsäck. Införskaffa eller låna en stor ryggsäck med många fack där allt från blöjor till matsäck får plats. Glöm inte ta med en mindre väska som du kan använda när du väl är på plats.

• Rulla ihop plaggen, då tar de mindre plats.

• Paraply-vagn. En lätt, ihopfällbar vagn är prima för de mindre kidsen.

• Bärsele. Har du mindre barn med dig, är bärsele att rekommendera. Särskilt bra vid på- och avstigning när du behöver ha händerna fria.

• Matsäck. Ta med eget smarr på luffen! Gå loss i mataffärerna i städerna du besöker och plocka med dig lite smått och gott. Härligt och prisvärt! Och glöm inte att packa ner en liten fickkniv att skära upp frukt och bre smör med.• Ett par flergångskoppar i lätt bambu och bestick i samma material kommer man långt med!

Vad har du för dröm-tågluff?
– Det är ju ett lite större projekt, men jag drömmer om att ta tåget till Asien, med Transsibiriska järnvägen. Men det får bli om ett par år när vi har tid och äldre barn. Tills dess vill jag utforska Europa ytterligare med tåg, och kanske till Paris redan i höst …

Tågluffa som tonåring jämfört med tillsammans med barn, vad är skillnaden?
– Förutom the levels of fest? Att resan har ett annat fokus. Man ser en annan sida av Europa när man reser med barn. Man sover inte på en bänk om boende inte är fixat, utan det är lite mer ordnat kring mat och sömn. Och jag ringer inte hem till mamma från Barcelona och säger att pengarna är slut, som jag kan ha gjort när jag tågluffade senast ...

Fler tips på hur man packar rätt för resan hittar du här!

Har du några tips för den som vill tågluffa?
– Fundera på hur du är som person. Vill du ha allt färdigbokat eller gillar du tanken på att åka helt obokat? Försök också att vara flexibel kring rutter och vägar. Låt resan vara en del av målet, mer än en transportsträcka. Och en sak som jag lärde mig var att man kan hinna mycket om man stannar ett dygn i en stad.

Foto: Gettyimages

5 x barnvänliga resmål som du kan nå med tåg

Köpenhamn – tågresa light
Stockholm - Köpenhamn

Följ rälsen över sundet, gå på Tivoli, käka mat i Kødbyen och elcykla runt stan! Köpenhamn är en utmärkt start för dig som gärna vill utanför Sveriges gränser. Dessutom kan du enkelt boka biljetter via sj.se.

Berlin med nattåg
Stockholm - Malmö (nattåg) - Berlin

Ta nattåget från Malmö till pulserande Berlin! Lätt som en plätt! I bohemiska Berlin haglar pop-up-strandbarer, restauranger med vidunderlig utsikt och spännande lekplatser tätt. En riktig sommarpärla!

Franska rivieran
Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - Basel - Nice

Franska rivieran är ju inte fy skam, eller hur? Bada, låta kidsen leka vid vattenbrynet och äta gott. Ta tåget till Köpenhamn och åk vidare till Hamburg. Från Hamburg knyts många tåglinjer samman, och härifrån kan du ta dig vidare. Antingen via Paris eller Basel, och sedan mot Nice.

Vackra Warszawa
Stockholm - Malmö (nattåg) - Berlin - Prag (nattåg) - Warszawa

Bästa rutten för dig som älskar nattåg – och att se dig omkring! Här har vi givna höjdar-stopp, som passar både kulinariska magar som upptäcktsfrestade barn.

Luffa till Lissabon
Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - Paris - Hendaye - San Sebastian (nattåg) – Lissabon

Maxa semestern med flera resor i en! Håll siktet inställt på Lissabon, fyll ögonen med pasteller, kuska runt spårvagn i massor och spana in den spanska kusten.

Av: Emma Sundh

Du kanske också vill läsa: Bästa tipsen för dig som ska resa med barn!