Stockholms skärgård – perfekta semestermålet för barnfamiljen

mamas Vendela Zandén glider runt med sin båt i världens vackraste skärgård och njuter av busiga stranddagar, bra mat och mysigt boende på de härliga öarna. Tillsammans med maken Erik och barnen Bob, 7, och Bianca, 8 månader, så klart.

Bakelsefrossa i Vaxholm

Gå all in på kakkalaset på Vaxholms hembygdsgård.

Vaxholm besöker vi varje sommar för att mumsa goda köttbullar (yes, mat som ALLA älskar!) på Hamnkrogen och spana på folk. Att vi får ta med våra hundar på uteserveringen gör det extra mysigt. Sedan strosar vi runt och går vidare till min och Bobs, 7, favoritaffär Lilla handelsboden. Där finns märken som Mini Rodini och Elodie Details, plus tidlösa leksaker. Fika på Vaxholms hembygdsgårds kafé är ett måste.

www.lillahandelsboden.se

Hembygdsgården: Trädgårdsgatan 19, Vaxholm

Djurspaning på Grinda

På Grinda finns något för alla. Fåren i hagen eller hönorna vid ladorna är populära för de minsta, och kanske en helikoptertur eller hyra kajaker för de större barnen? Ni bor och äter riktigt bra på Grinda Wärdshus. Precis vid båthamnen ligger värdshusets bakficka Framfickan, som är betydligt mer barn- (och plånboks-) vänlig. Avsluta med en kaffe eller drink i solnedgången.

www.grinda.se

Det går att ta sig till de flesta öarna med Waxholmsbåt från exempelvis Strömkajen. Foto: PPAMPicture

UPPLEV EN ANNAN Ö: Följ med mama och Frida Fahrman till Mallorca!

Hitta lugnet på Svartsö

En pärla inte alltför långt ut i skärgården är Svartsö. En lugn ö med mysig glasservering vid handelsboden, och barnvänlig strand ett stenkast därifrån. Packa matsäcken och åk hit på dagsutflykt. Stannar ni till kvällen är Svartsö krog riktigt bra, och har övernattning i stora bekväma kanvastält vid stranden – ett äventyr i sig. Här finns också havsnära Svartsö Skärgårdshotell & vandrarhem.

www.svartsokrog.se

www.svartsonorra.se

Sjöbusen Bob!

Finkäk i Finnhamn

Vi, som har egen båt, lägger alltid till i Paradisviken i Finnhamn på ön Stora Jolpan. Här finns en trampolin som är poppis bland de simkunniga barnen. Finnhamn är perfekt för aktiva mamas – för löpning eller powerwalk med vagnen. Men främsta anledningen till att vi kommer tillbaka hit är Finnhamns Café & Krog. Vi brukar ta en fördrink på terrassen och sedan äta middag i restaurangen. Alltid mumsigt – men glöm inte att boka bord!

www.finnhamn.se

Musikaliska Möja

På Möja skulle vi gärna stanna en vecka, för här finns massor att göra, till exempel sommarkonserter med olika artister på dansbanan. På Möja värdshus & bageri finns allt ifrån fräscha luncher till smarriga smörbullar och en skön atmosfär.

www.mojavardshus.se

På Möja finns det mycket att upptäcka.

Ingen sommar utan Sandhamn

Sandhamn på Sandön är vår obligatoriska sommarfavorit. Förutom den beryktade after-sailen på Pub Almagrundet är Sandhamns bageri en höjdare. Här köper vi frukost med hemmagjord granola, nybakade frallor och färskpressad juice. Förutom lekplatsen nära hamnen och de (lite dyra) restaurangerna gillar vi Sandhamns seglarhotell, där vi badar loss i spa-avdelningens pool, och shoppingen i bodarna längs hamnen. När ni tröttnat på bruset –  hyr en kanot och ta er till Stora Alskärs långgrunda sandstrand och fina klippor, perfekt för hela familjen.

www.sandhamn.com

Bianca, nu 8 ­månader, fick åka på skärgårdstur redan när hon låg i mamma Vendelas mage.

DAGS ATT TA TAG I TRÄDGÅRDEN PÅ SEMESTERN? Gå webbkursen "Trädgård för nybörjare"

Njut av rökt fisk på Rödlöga. Foto: mikedabell

Smaka på Rödlöga

På Rödlöga lockar nyrökt fisk, god parmaskinka och delikatessostar från Rödlögaboden och en enormt vacker utsikt från klipporna. Här i ”lagunen” händer det att man ser ett sälhuvud eller två sticka upp när man glider in mot ön.

www.rodlogaboden.se

Foto: Vendela Zandén, Istock

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 6 2017, som finns att köpa i butik eller läsa i appen mama PLUS.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer