Stockholm med barn – 30 gratis och billiga saker att göra på höstlovet

Ska du och barnen besöka Stockholm på höstlovet? Eller bor ni redan i huvudstaden men har ingen aning om vad ni ska hitta på? mama tipsar om 30 barnvänliga aktiviteter som är billiga eller helt gratis.

H

östlovet, eller läslovet som det också kallas numera, infaller alltid vecka 44, och många familjer väljer att bege sig till Stockholm för att hitta på roligheter. Det är ju dock inte direkt gratis att resa med barn, så vad passar då bättre än att blanda upp restaurangmiddagar och heldagar på Skansen med lite gratisaktiviteter?

Och även om du redan är bosatt i Stockholm och har tagit ledigt för att hänga med barnen, kan det kanske vara på sin plats med lite nya tips. mama listar 30 saker som är gratis, eller åtminstone prisvärda, för familjer i huvudstaden.

Läs också om halloween-kostymer att göra till barnen – som vuxna kommer älska

Första tipset! Om ni planerar att ta er runt mycket kommunalt, köp ett SL-kort. För en vuxen kostar det 250 kronor för tre dygn, och då åker man fritt i hela Stockholm, även på Djurgårdsfärjan. Barn under 7 år åker gratis när de reser med någon som har giltig biljett och du får då ta med hur många barn som helst. Barn mellan 7 och 11 år åker dessutom gratis från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00 i vuxet sällskap. Barnvagnar plus en vuxen åker också gratis på bussarna (med några få undantag).

16 gratis saker att göra med barn i Stockholm

1. Kulturhuset

Kulturhuset vid T-Centralen kan man lätt tillbringa många timmar bland verkstäder och utställningar. Under 2019 pågår renovering, vilket gör att populära Rum för barn har flyttat in på bottenvåningen. Just nu kallas verksamheten istället för Lånelabyrinten – en labyrint där man kan låna hem böcker, sällskapsspel och mindre instrument.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-rumforbarn

Foto: Andreas Burmester

Rum för barn är ett mysigt bibliotek där barnen både kan klättra, lyssna på sagor, lägga pussel och botanisera bland böckerna.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-bonnier-konsthall

På Bonniers konsthall hålls under höstlovet 2018 workshopen Själfabriken för barn från 5 år.

2. Workshop på konsthallen

Bonniers konsthall hålls under höstlovet 2018 workshopen Själfabriken för barn från 5 år (men småsyskon är också välkomna!). Fri entré, men behöver föranmälas.

3. Museer med fri entré

I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi nedan listar några. På höstlovet har dessutom många av dem speciella aktiviteter och teaterföreställningar.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Fri entré, förutom till Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Här finns alltid en tipsrunda för kidsen och även en dramatiserad familjevisning nu på höstlovet.

Historiska museet har alltid fri entré, men man rekommenderas att vara minst 6 år för deras visningar.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. I skaparverkstaden Ruskpricken får vuxna och barn skapa egna alster utifrån Sjöhistoriskas olika teman. Material kostar 50 kronor per barn, men inträdet till museet är gratis.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-naturhistoriska

Foto: Martin Stenmark

Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska perfekt!

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-nordiska

Nordiska museet och Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.

Här finns alla Stockholms museer samlade.

4. Besök en 4H-gård

4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur. Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

5. Upplev Gamla stan

Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Det blir ett historiskt äventyr i sig.

Spana in de bästa dekorationerna och pynten för Halloween (som är lagom läskiga)

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-gratis

Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och för barn i olika åldrar.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-gamla-stan

Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.

6. Dieselverkstaden

Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek. Under höstlovet arrangeras bland annat en dramaworkshop för alla åldrar, pyssel med Star Wars-tema samt keramikkurs för lite äldre barn.

7. Historia i kyrkan

Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

8. Botanisera i saluhallarna

Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall (som just nu ligger mitt på Östermalmstorg på grund av renovering) är de största.

9. Klättra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

10. Klättra lite till

En annan hög plats är Fåfängan (promenera eller ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten), dit det är lättare att promenera upp. Här får ni vacker utsikt (och kanske en fika?) som belöning. Cafét har öppet från 11 på helgerna. Ni behöver dock inte göra som undertecknad gjorde i tonåren och spela brännboll där. Bollarna har en tendens att skjutas bort…

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-klattra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-sushi

”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.

11. Njut av böcker

Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning  som passar att besöka under regniga dagar eller bara för avkoppling. Biblioteken på alla orter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

12. Lekparkerna

Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

Läs också om var du kan köpa Halloweendräkter till barn och bebisar

13. Hälsa på kungafamiljen

Visst går det att flanera runt Stockholms slott i Gamla stan (entré kostar), men man kan också ta sig till kungaparets permanenta bostad Drottningholm. Dit går det att ta sig både med buss (passa på att utnyttja SL-kortet), bil och båt. Här finns stora gräsytor samt en labyrint som är kul att springa runt i. Och har ni tur får ni en skymt av någon kunglighet!

14. Spännande tunnel

Brunkebergstunneln (T-bana Hötorget) går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

15. Gömda platser

Det finns många vackra platser i Stockholm som är svåra att hitta om man inte vet om dem. En sådan är Monteliusvägen (T-bana Mariatorget eller Zinkensdamm) som slingrar sig längs med berget ovanför Söder Mälarstrand och ger den perfekta vyn över Stockholm. Här ligger också en fin och rolig lekplats vid Ivar Los park.

16. Upplev böckerna på riktigt

Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken. Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46.

Läs också vår lista på 51 saker att göra med barn i Stockholm

4 prisvärda saker att göra med barn i Stockholm

17. Läsfest på Riddarholmen

Under allhelgonahelgen, 2-3 november 2018, arrangeras Riddarholmens Läslovsfestival för barn där författare läser ur sina böcker, barnen får testa att spela in ljudbok, delta i monster-workshops med mera. Kostar 50 kronor för alla över 2 år.

18. Ta en tur med Djurgårdsfärjan

Om ni har ett SL-kort är det bara att hoppa på Djurgårdsfärjan vid Slussen för en tur över till Djurgården eller Skeppsholmen (med fantastisk utsikt!). Även om många av museerna och sevärdheterna på Djurgården kostar är det en fantastisk plats att springa runt på, vilket ju är helt gratis.

19. Busa järnet!

Barnens underjordiska scen, BUS, är en fantastisk plats i Alice i Underlandet-anda som tyvärr hotas av nedläggning. Under oktober har de dock öppet onsdag och torsdag mellan klockan 15 och 18. Ta rutschkanan ner i underjorden och lek och fika. Kostar 100 kr för de stora och 50 för de små. Adress: Bondegatan 1F, gröna T-banelinjen till Medborgarplatsen.

20. Lek tjuv och polis!

Finns det något barn som inte älskar att jaga sina föräldrar? Och kan man göra det utklädd till polis är det ju ännu bättre. På Polismuseet kan man göra just det, och till och med sätta mamma i fängelse, prova en riktig polismotorcykel och leka med lego. Om vädret tillåter finns även en lekplats utanför. Inträdet är gratis för barn och kostar 60 kr per vuxen. Här finns inget café, så ta med eget eller gå över till Etnografiska och käka lunch.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-polismuseet

Polismuseet är poppis på höstlovet.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-djurgardsfarja

Ut på tur!

Spana in läskigt gott (och nyttigt!) halloweengodis att göra med barnen

7 aktiviteter som alla kan göra – var ni än är

21. Skapa skulpturer av löv.

22. Gå på bio.

23. Arrangera en sällskapsspels-turnering


Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

24. Spela in en egen skräckfilm med mobilen.

25. Gör Halloweenpyssel.

26. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

27. Klä ut er!
Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att tränga ned dig i något av deras plagg – garanterat kul för dem åtminstone.

28. Baka tillsammans
Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad, eller inne i soffan.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-HALLOWEENPYSSEL

Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans.


Missa aldrig liknande tipsartiklar från mama: besök mama.nu varje dag!