Paris är staden i Anitha Schulmans hjärta. "Paris är mycket mer barnanpassat än man tror."

Anitha Schulman

Ålder: 32.

Bor: Stockholm.

Familj:
Maken Calle och dottern Penny, 5 månader.

Gör: Projektledare på Mastiff.

Vissa är ”Londoners”, andra är ”Parisiennes”. Anitha Schulman tillhör de senare. Redan som 20-åring föll hon pladask för staden som hon helst besöker varje år.
– Det är en speciell känsla att hitta överallt i en annan stad i ett annat land. Mitt finaste minne från Paris är när Calle överraskade mig med ett frieri i badkaret på Hôtel Costes.

Är Paris barnvänligt?
– Ja, det är barnvänligt! Sydeuropéer har stora familjer även i storstäderna, så det är mycket mer barnanpassat än man tror. Alla bistron ligger i marknivå med ett litet mellanrum mellan stolarna på rad. Perfekt för en barnvagn, säger Anitha.

– Det finns fantastiska varuhus för oss som gillar shopping med tak över huvudet. Metron går nästan överallt och är barnvagnsvänlig. Däremot kanske inte Montmartre och Sacre Coeur ska bockas av på barnsemestern om man inte vill slita ut hela familjen.

Om man ska göra någon utflykt från Paris med barn – vart ska man åka då?
– Till Versailles eller Monéts trädgård. Det är lätt att ta sig till båda med pendel eller tåg.

Topplistan – Paris:

Restauranger:

– Vin de Pyrénées (25 Rue Beautreillis). Kvarters­krog med hög standard och fransk husman. I mina gamla kvarter i Marais (Metro Saint Paul).

– Den magnifika ostronbaren Le Coupole (102 Boulevard Montparnasse (flobrasseries.com/coupoleparis). Paris Sturehof på alla sätt.

La Tour d´Argent (15 Quai Tournelle, latourdargent.com). Vid Notre Dame. ”En upplevelse för munhålan” hade väl Carl Jan Granqvist uttryckt det. Men herregud så god mat kan vara kan vara och i Paris och här!

Hotell:

– Hôtel Costes (239 Rue St Honoré, hotelcostes.com). Cool atmosfär, underbara rum. Köp deras signaturdoftljus i hotellbutiken, det får Parissemestern att räcka längre. Costes har lånat inspiration av entrén från Haga Slott.

– Boutique-hotellet Bourg Tibourg (19 rue du Bourg Tibourg, bourgtibourg.com) har jag hört ska vara charmant, bra och mycket prisvärt.

– Hotel Plaza Athenée (25 Avenue Montaigne, plaza-athenee-paris.com). Ni vet det där hotellet där Carrie i ”Sex & the city” beslutar sig för att dumpa ryssen och gå tillbaka till Big? Det är här.

Kul för familjen:

– Le Jardin des Plantes (57 Rue Cuvier, jardindesplantes.net). En botanisk trädgård utöver det vanliga. Lite som att kliva in i Narnia. Har dessutom ett fantastiskt zoo.

– Palais de la découverte (Avenue Franklin Delano Roosevelt, palais-decouverte.fr). Som Tom Tits, Naturhistoriska med Cosmonova och Tekniska museet i ett! Ett heldagsäventyr för hela familjen.

– Les Tuileries (Place de la Concorde rue de rivoli). Paris är definitivt parkernas stad.