Köpenhamnsguide
Köpenhamnsguide

Köpenhamnsguide

Sugen på en färskt-wienerbröd-doftande fläkt av Europa – men inte på att åka jättelångt? Då är Köpenhamn helt rätt. Varsågod, här är de roligaste och mest barnvänliga smultronställena i den rödvita, dejliga monopolen.

– Det här är bland det bästa jag någonsin gjort. Köpenhamn är verkligen en barnvänlig stad, säger Catarina Follin när hon möter oss på Österports tågstation bara minuterna bort från Hovedbanegården i Köpenhamn.

När hennes dotter Ingrid bara var några veckor gammal lämnade de Sveriges inland och flyttade till Köpenhamn. Här är Catarina nu föräldraledig medan sambon arbetar som läkare. De har bosatt sig i Österbro som är ett av de mest barnvänliga kvarteren i Köpenhamn. Här kan man promenera runt på breda trottoarer, fika på otaliga caféer och barer och shoppa i små charmiga butiker.

Ska man åka till Köpenhamn med barn är det alltså ett gott råd att inte hoppa av vid centralstationen utan istället åka en eller två stationer till i riktning mot Helsingör. Norrebro kring Sankt Hans torv och Österbro är mer barnens Köpenhamn. Här är gatulivet mildare, vackrare och gemytligare. Här finns små lekplatser som man kan pausa vid. Söta butiker med ekologiska barnkläder blandas med blomsterhandlar och gatucaféer.

Barnvagnarna är många, stora och höga, nästan samtliga har en ”tygblöja” som hänger på sufletten mot solen eller på handtaget. Den fungerar som hjälp vid blöjbyten, mot solen, vid amning, vid matning, de flesta situationer som kan uppkomma när man är på stan med lite mindre barn. (Amning är förresten inte uppskattat på alla ställen i Köpenhamn men på Österbro och Norrebro är det många caféer som Det Franske Café – som skyltar med att de tillåter amning.)

För de lite större barnen och om man inte tänkt att bara uppleva gatulivet och shoppa är dock Köpenhamns mest centrala delar mer attraktiva eftersom Tivoli ligger här och även några fina museum som det som hyllar Danmarks sagokung HC Andersen. Från den centrala stadskärnan kan man även med buss ta sig till andra välkända danska nöjesfaciliteter som den Zoologiske Haven, alltså Zoo,

Experimentarium och med tåget mot Helsingör kan man åka till konstmuseet Louisiana.

– Vi flyttade hit med ambitionen att stanna i ett år, men nu efter ett par månader har jag börjat trivas så bra att jag gärna ser en förlängning, säger Catharina.

5 härliga matställen

The Laundromat café, Århusgade 38. Ett populärt café där det alltid står mängder med barnvagnar utanför. Här finns en liten lekhörna och på menyn finns allt från fika till burgare och sallader.

Det franske café, Sortedam Dossering 101. Här kan man äta brunch och lätt ha med barn, caféet har en fin uteservering med utsikt mot en av sjöarna. Många mammor möts här.

Pixie, Lögstörgade 2. Mysig bar med 70-talsinspirerad inredning som ligger vid det lilla torget, Bopa Plads där det även finns en lekplats. På menyn finns smårätter och baren är välbesökt av mammor och pappor, barnvagn lämnas bäst utanför. Bland inredningsdetaljerna finns gamla plastleksaker i roliga former.

Café Stuen, Præstøgade 2 A. Här serveras ekologisk mat och man välkomnar aktivt ammande mammor.

Charlottehaven, Hjørringgade 12C. Ett bra barnvänligt café/restaurang där många mammalediga möts.

Shopping till kidsen

KLÄDER

Arvingen, Nordre Frihavnsgade 26. En barnklädesaffär med ett bra urval av plagg från olika märken till rimliga priser. Bonus för trevliga expediter!

Okker-Gokker, Nordre Frihavnsgade 10. Barnklädesaffär som bara säljer sitt eget märke. Sköna material och rolig design. En lite högre prisklass.

Pure baby, Willemoesgade 4, säljer ekologiska barnkläder. Även lite leksaker och till­behör. Se purebaby.dk.

Fields är Skandinaviens största köpcenter som ligger i närheten av flygplatsen Kastrup. Här finns nästan allt – inklusive 14 affärer med barnkläder. Öppet varje dag. Kolla fields.dk.

LEKSAKER

Pif-paf-puf, Strandboulevarden 108. En leksaksaffär med riktigt fina leksaker för barn i olika åldrar.

Banditten, Østerbrogade 142. Barnkläder och leksaker, t-shirts med roliga tryck och leksaker i glada färger och fin kvalitet. banditten.com.

Englebarn, Torvegade 78B, en rolig affär med både kläder och leksaker. Bonus för uppdelningen i ute- och inneleksaker, vad sägs om en box att fånga insekter i eller en för blompress? englebarn.dk.

2 fantastiska nöjesparker

Tivoli, Vesterbrogade 3. Danmarks mest kända nöjespark behöver knappast en närmare presentation, lika härlig att besöka på julen som sommaren.

Öppet: 17 april–21 september. Öppettider kan variera, kolla topattractions.dk.

Entré: Biljetter är billigast att köpa online på shoppen.tivoli.dk.

Bakken. Världens äldsta! En väldigt gemytlig nöjespark från 1583 som ligger strax norr om Köpenhamn. Jubilerar i år och har många specialaktiviteter.

Öppet: Varierar, titta på bakken.dk för den aktuella dagen då man vill åka dit.

Entré: ”Turband” gäller en dag med möjlighet att åka alla 34 attraktioner och det kostar 199 dkk.

Museer och kul

Louisiana. Här kan barn 4–18 år vara kreativa och skapa själva. Ritrummet är en given favorit. Lousiana har lånevagnar.

Hitta dit: Louisiana ligger 35 km norr om Köpenhamn och dit åker du lättast med tåg från Hovedbangården och går av på Humlebäck station, därefter är det en kort promenad till museet.

Entré: Vuxna 90 dkk (gratis för barn och ungdomar upp till 18 år).

Öppet: Måndag stängt, tisdag–fredag 11–22, lördag–söndag 11–18.

Hemsida: louisiana.dk

Experimentarium. Vetenskapsmuseum där ungarna själva kan experimentera, bäst för 4–6 år. Hitta dit: Ta S-tåg från Hovedbane­gården (Köpenhamns tågcentral) till Hellrup eller Svanemöllans Station. Det går även att åka buss dit.

Entré: Barn 0–2 år: gratis, annars 90–135 dkk.

Öppet: Alla dagar.

Hemsida: experimentarium.dk

Ripley’s Believe It Or Not Museum. Håll balansen i en snurrande tunnel och se en kalv med två huvuden. En Ding Ding värld centralt i Köpenhamn vid Rådhusplatsen 57.

Entré: Barn under 4 gratis, annars

43–85 dkk.

Öppet: Varierar, 10–18 de flesta dagar.

Hemsida: topattractions.dk

H.C Andersen Eventyrhuset. Danmarks mest berömde barnboksförfattare har skrivit 156 barnboksäventyr där ”Den fula ankungen” och ”Flickan med svavelstickorna” är bland de mest kända. På detta museet kan man se och höra episoder från sagoäventyren.

Hitta dit: Centralt i Köpenhamn vid Rådhusplatsen 57.

Entré: Barn under 4 gratis, 34 –67 dkk.

Öppet: Varierar, 10–18 de flesta dagar.

Hemsida: topattractions.dk

Guinness World Records. Här kan man beskåda världens längsta man och mannen som käkat 18 cyklar.

Hitta dit: Østergade 16, promenera från Hovedbane­gården eller ta buss 15.

Entré: Barn under 4 gratis, 43–85 dkk.

Öppet: Varierar, 10–18 de flesta dagar.

Hemsida: topattractions.dk

Sport. FunGolf, en inomhusgolfbana där det finns kopior av världens mest berömda golfbanor.

Hitta dit: FunGolf ligger inne på köpcentret Fields i närheten av Kastrup. Enklast att ta sig dit med tåg.

Entré: Vuxna 70 dkk för 1 runda, barn under 12 år 35 dkk.

Öppet: Måndag–fredag 10–20, lördag 10–17.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer