Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upplev Höga kusten med barnen – 14 härliga tips för hela familjen

Sugen på en semester i Höga kusten i sommar? mamas Carin Carlgren är uppvuxen i trakten och tipsar om trolska skogar, långgrunda ­havsbad och barnvänliga utflykter – perfekta miniäventyr att uppleva tillsammans med barnen.

Ta med barnen till Höga kusten och testa massor av aktiviteter! Här är mamas Carin Carlgren med dottern Stella (mitten) och systerdottern Alice.
Ta med barnen till Höga kusten och testa massor av aktiviteter! Här är mamas Carin Carlgren med dottern Stella (mitten) och systerdottern Alice. Foto: Privat, Höga kusten destinationsutveckling

Vad tänker du på när du hör Höga kusten? På en kuperad transportsträcka längs norrlandskusten? Jag vill utöka dina associationer till ett kustlandskap med branta klippor som störtar rakt ner i havet, varvat med mjuka vindpinade hällar och gles tallskog fylld av stora stenar som lagt sig till rätta med hjälp av inlandsisen…

Med tanke på att jag är uppvuxen med utsikt över Högakustenbron, själva symbolen för trakten, kanske jag är lite av en lokalpatriot som romantiserar min barndoms somrar. Jag erkänner. Men sedan jag har blivit mamma och får uppleva de trolska landskapen igen genom min dotters ögon, kan jag inte låta bli att vara mer hemmakär än någonsin. Här bjuder jag, och två av mina mamma-kompisar, på våra bästa Höga kusten-tips med barn – från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. 

1. Besök Smitingen havsbad på Härnön

Missa inte långgrunda Smitingen havsbad när ni besöker Höga kusten. Till höger är Betty på jakt efter troll på geologistigen.
Missa inte långgrunda Smitingen havsbad när ni besöker Höga kusten. Till höger är Betty på jakt efter troll på geologistigen. Foto: Isa Gustin

Smitingen är ett av Norrlands mäktigaste havsbad, i närheten av Härnösand, med finkornig strand och långgrunt vatten. Här kan barnfamiljen bada och bygga sandslott hela dagen. Om man vill ha mer äventyr kan man gå genom urskog till Klubbsjön där man kan spana på fåglar, leta grodor, titta på näckrosor och äta blåbär längs vägen. För äldre barn finns klippor att hoppa ifrån ned i djupt vatten och coola grottor att utforska. 

– Vi brukar gå en stig som kalas geologistigen, ut till en vik med runda stenar, och ha med oss fika för att vara själva med naturen och lyssna på vågorna. Längs vägen dit finns roliga stenar att klättra i och spännande broar som går över skrevor. Vi brukar spana efter troll (som egentligen är raukar med speciella former), och fraktskepp långt ute på havet, säger Isa Gustin, mamma till Betty, 7, och Ava, 3, som har sommarhus vid Smitingen.   

Grillplatsen vid Klubbsjön och vid havsbadet är anpassade för rörelsehindrade och funkar fint för familjer med barnvagn. Och det finns ett café som är öppet hela sommaren. 

2. Upplev mini-skansen på Murberget 

På Murberget i Härnösand hittar ni Västernorrlands museum – som har en modern museibyggnad med flera utställningar och mysigt café – samt ett av landets största friluftsmuseum som består av flera byggnader och miljöer från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Ja, även med djur som betar i hagarna.

– I huvudbyggnaden finns ett roligt lekrum och friluftsmuseet är som Skansen i miniformat med mycket att titta på för mindre barn, säger Emma Treffenberg, mamma till Ludvig, 6, och Fredrika, 4. 

Midsommarafton är årets stora högtid på Murberget. Sedan fortsätter aktiviteterna hela sommaren, med bland annat allsång, fäboliv för barn och lektioner i skolan, som slungar er mer än 100 år bak i tiden. 

3. Ta med de äldre barnen till äventyrshuset Technichus  

Ta med barnen till Technichus i Härnösand när ni åker till Höga kusten.
Ta med barnen till Technichus i Härnösand när ni åker till Höga kusten.

Technichus i Härnösand är ett Science center för de lite äldre barnen som gillar utmaningar inom naturvetenskap och teknik. På 2000 kvadratmeter på Mellanholmen i Härnösand. Ett perfekt stopp en regning sommardag när ni behöver aktivera barnen! 

4. Ta färjan till Hemsö fästning och havsbadet Sågsand

Till Hemsön, en ö strax norr om Härnösand, tar ni er med bilfärja från Strinningen. Mitt på ön hittar ni Hemsö fästning, en underjordisk (och tidigare topphemlig) försvarsanläggning från kalla kriget. 

– Fästningen har guidade turer som är spännande för barn som är intresserade av vapen och teknik. Men turen kräver ett visst tålamod, och den var i längsta laget för vår 6-åring, trots intresse. Utomhus, där allt är gratis, finns roliga tält och militärfordon som man kan gå in i. Men det bästa är den härliga utsikten över havet från restaurangen, säger Emma Treffenberg. 

På Hemsön hittar ni även havsbadet Sågsand, med långgrunt, kristalkart vatten och fast botten, perfekt för familjer med små barn som gillar att leta småfisk vid vattenbrynet. Större barn kanske hellre vill vara med och hyra kajak eller cykla via Hemsö kajak, för utflykter på och runt ön.

5. Vandra i Skuleskogen och upp på Skuleberget

Tvåbarnsmamman Emma Treffenberg har sommarhus på Hemsön, men här bestiger hon Skuleberget tillsammans med sonen Ludvig.
Tvåbarnsmamman Emma Treffenberg har sommarhus på Hemsön, men här bestiger hon Skuleberget tillsammans med sonen Ludvig. Foto: Emma Treffenberg, Höga kusten destinationsutveckling

Skuleskogens nationalpark (inklusive Slåttdalsskrevan som ni känner igen från filmatiseringen av ”Ronja Rövardotter”) och Skuleberget är en höjdare för friluftsfamiljen. Eller vad sägs om gammal urskog, stilla skogstjärnar, djupa revor och milsvid utsikt? De äldre barnen och icke höjdrädda föräldrar kan klättra upp för berget med klättersele, men det finns även ett antal olika vandringsleder anpassade för alla åldrar.

– Var beredd på att det är lite kämpigt att vandra i de mer kuperade miljöerna, men det är värt mödan när ni kommer upp på toppen och ser utsikten. Min son Ludvig tyckte om linbanan och att gå på alla trägångar, säger Emma Treffenberg. 

Höga Kusten Stigen upp för Skuleberget är en vacker vandringsled på 2,5 kilometer till toppen av Skuleberget. På toppen väntar våfflor och glass i caféet. Etapp 9 är lite mer krävande men det är många barnfamiljer som vandrar den sträckan. Stortorget och körningsberget är bra berg att vandra med mindre barn. Högklinten och Ringkallen har bra leder som man kan gå med barnvagn. 

Upplev fantastisk utsikt från Skuleberget!
Upplev fantastisk utsikt från Skuleberget! Foto: Emma Treffenberg

6. Tälta på skärgårdsön Trysunda 

Skärgården upplever ni bäst genom att ta båten M/F Ulvön till Ulvön eller Trysunda. Den sistnämnda har blivit utsedd till Sveriges vackraste ö och är en riktig hit för familjer som gillar att tälta i ett drömmigt naturreservat. Här finns härliga badstränder och badvikar. 

7. Bo fint på hotellet vid Ulvöhamn

Turista på Ulvön och bo med barnen på hotell.
Turista på Ulvön och bo med barnen på hotell. Foto: Höga kusten destinationsutveckling

Om ni är mer av en ”sova under tak-familj” är Ulvöarna ett bra val. Vid Ulvöhamn på den norra ön, finns ett 4-stjärnigt hotell med bra restaurang, men även vandrarhem och stugor att hyra. Men det funkar så klart också bra att bara stanna bara över dagen för att ät gott vid hamnen, spela minigolf och kolla in utsikten från Lotsberget. 

8. Pausa vid Högakustenbron 

När ni är på väg mellan utflyktsmålen tycker jag att ni ska rasta vid foten av Högakustenbron. Här finns en rolig lekplats, en fontän att svalka sig i och en restaurang i hotellet med utsikt över bron. Mysigt, helt enkelt. 

Gör ett stopp vid Höga kusten-bron på vägen.
Gör ett stopp vid Höga kusten-bron på vägen. Foto: Getty images

9. Checka in på campingen i fiskelägret Norrfällsviken 

Ett idylliskt fiskeläge i Höga kustens skärgård som har en populär camping och stugby, samt ett hotell och restaurangen Fiskarfänget – som bara den är väl värd ett besök. Här finns också ett havsbad, pool, minigolf, tennisbanor och cykel- och båtuthyrning.  

10. Besök naturreservatet Rotisdan 

Rotisdan är en fyra kilometer lång kuststräcka i Kramfors kommun, med släta stenhällar som blivit slipade av havet i årtusenden. Det är enkelt för både barn och äldre att gå på klipporna och ta sig ner till vattnet på många ställen, om ni vill ha en badupplevelse utöver det vanliga.  

11. Stanna vid fiskelägret Bönhamn

Bönhamn i Nordingrå var tidigare ett fiskeläger där de gamla gistvallarna finns kvar (ni vet, där man hängde upp näten för rensning och torkning). Den lilla hamnen är ett mysigt stopp under dagsutflykten (och kommer ni med egen båt har hamnen flera tilläggsbryggor). Vid de söta sjöbodarna kan de mindre barnen titta på livet i vattnet, och de äldre barnen kanske gillar vandringsleder, kajakuthyrning och ett besök i fiskekapellet från 1659 (eller det sista förslaget är kanske mest intressant för mamman). Oavsett måste ni stanna och ta en glass eller äta lunch på Bönhamns Brygga. 

12. Bo i fyren på Högbonden 

Varför inte bo i en fyr om ni besöker Höga kusten?
Varför inte bo i en fyr om ni besöker Höga kusten?

En annan (brant!) ö som också är ett naturreservat, är Högbonden som kännetecknas av en fyr från 1909, dit ni också kommer med turbåt som går flera gånger dagligen från Bönhamn under sommaren. Här finns klapperfält, grottor och fornminnen som kan upplevas nära stigen på väg upp mot fyren som i dag är ett vandrarhem, där man kan sova över och äta middag. Här har ni en storslagen utsikt över kusten och havet. Det finns möjlighet att boka bastun, men i så fall med äldre barn, eftersom det är lite svårt att ta sig ner till vattnet. 

13. Upplev sagolika äventyr i Källarbackens Saga 

I Sidensjö, i närheten av Örnsköldsvik, ligger sagolandskapet Källarbackens Saga, en trolsk stig med olika sagomiljöer. Ni finner bland annat Häxan i Hans och Greta, Bockarna Bruse, Guldlock och De tre björnarna – och riktiga djur förstås. Här finns också en lekplats med studsmatta, lekstuga och rutschkana. För alla åldrar! (Psst, man får inte ha med sig egen matsäck så var inställda på att äta på caféet.) 

14. Ta en heldag på Paradiset i Örnsköldsvik 

I Örnsköldsvik hittar ni Paradiset upplevelsebad. Om ni har lite större barn i familjen kanske de redan känner till monster-rutschkanan ”Magic Eye” på 181 meter? Som man åker ner i via uppblåsbara ringar. Annars kan det bli en finfin överraskning. Här finns även virvlande forsar, mini-badland med tropiskt tema för de minsta samt spa och träningsmöjligheter för föräldrar som har lite egentid. 

Världsarvet Höga kusten

Höga kusten ligger geografiskt mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland och präglas av höga, branta klippor . 

Höga kustens unika geologi är det främsta skälet till att området har blivit utnämnt till ett världsarv.

Ingen annan del av Sveriges kust har varit så nedpressad av isen. Det är därför landformationen är unik. Tack vare trycket av isen reste sig landet ovanligt snabbt. 

hogakusten.com, friluftsbyn.se och höga-kusten.se hittar ni mer information om boenden, sevärdheter och historia. 

Boenden i Höga kusten

Villa fridhem är en kurs- och konferensgård, festlokal och Bed & Breakfast i Härnösand, vid stranden i Sälsten. Från 660 kr/rum och natt för 4 bäddar. 

Campingområdet Friluftsbyn vid Skuleberget. En stuga med plats för en hel familj, ca 1250/kr natt 

Mannaminne hotell, B&B och stugor i Nordingrå. Dubbelrum på hotellet kostar 1295 kr/natt. 

Ulvö hotell i Ulvöhamn är ett fyrstjärnigt hotell där ett familjerum kostar ca 2000 kr/natt. 

Du kanske också planerar att besöka Stockholm i sommar? Här finns massor av barnvänliga tips.
Eller läsa om vår senaste omslagsmama, barnmorskan Asabea Britton: ”Jag kommer att föda mitt andra barn hemma”