Hitta ­paradiset på Gotland – Emma Sundhs bästa tips för barnfamiljen

En liten bit Frankrike, en nypa Italien, kritvita stränder – fast ändå Sverige. Vintageprofilen Emma Sundh, 34, maken John, 36, och barnen Majken, 2, och Bodil, 1, semestrar på Sveriges paradisö Gotland och ger sina bästa tips för småbarnsfamiljen.

Crêpes och varieté

Gotland har definitivt erövrat crêpesen. Bästa stället för fransk pannkaka är Crêperiet i Hablingbo, som ligger i en gammal lada! Boka bord på den kontinentala terrassen under vinrankor och rosor, beställ in välfyllda crêpes (gå loss!), mustig cider och låt les enfants härja fritt i gröngräset intill. PS. Längre ner i trädgården står ett cirkustält där ni kan avnjuta varité efter middagen.

www.hablingbocreperie.com

Njut av crêpes i ladan. Foto: Emma Sundh

Kungligt i ladan

Ett måstestopp på öjn är Leva kungslador. Här är vi minst en gång i veckan! Fyll hungriga magar från den Krav-certifierade buffén eller sörpla kaffe under äppelträden medan kidsen går på upptäcktsfärd i lekskogen, gungar i upphängda pinnstolar och klättrar i kojor. Här finns också en ateljé för skaparsugna, en liten fairtrade/ekoshop och en husfabrik. Ni hör ju briljansen.

www.levakungslador.se

Vid Leva kungslador finns allt för barnfamiljen!

SKAPA DIN EGEN LUMMIGA TRÄDGÅRD: Stora frökursen – lär dig allt om fröer och sådd

Hemma hos hönan

Mysigt med höns! Foto: Martin Ivanov

Gula hönan är ett underbart pensionat på södra Gotland som vi älskar. Hyr ett mysigt rum i sekelskifteshuset eller gör som vi: Flytta in i en av de nostalgidoftande skokartongerna anno 1960 med eget kök (och dörr ut i trädgården). Medan vi sippar kvällssolsrosé i trädgården kan barnen sova sött inne i det tidstypiska minihuset. Den underbara frukosten rekommenderas varmt! Plus span på hönsen!

www.theyellowhen.se

Flottaste hotellet på Gotland

På Hotell Stelor bor du flott som tusan, har en stor trädgård för kurragömma, äter frukost i det fria och kan mumsa gott i restaurangen. Gillar du, som jag, kombinationen av naturens lugn och en konsert i en lada? Då är detta stället för mig… jag menar dig.

www.stelor.se

Emmas man och dotter upplever lyxigt boende på Hotell Stelor. Foto: Emma Sundh

Gotlands bästa bad

Kritvit sandstrand, långgrunt och vy över horisonten. Vitvikens badplats är min absoluta favorit. Förutom att man kan få en bit skugga bland träden, så kan de små bada i en liten naturlig pool som har bildats intill strandkanten. Här har Majken, 2, byggt otaliga monument kan jag lova. Dessutom finns här en liten shop för glass- och kaffesugna samt SOS-butik för glömda strandlekprylar.

Boge Midsommarvägen 10, Slite

Här låg en liten Bodil i magen!

Mellan hav och kalk

Den gamla militäranläggningen i Bungenäs på norra Gotland har blivit ett litet minisamhälle mellan hav och kalkbrott. Parkera bilen och låna cyklar för att ta er ner till downtown Bungenäs. Förutom kafé, restaurang och konsthall kan ni hoppa i plurret, sola i militärsäng och gå på konserter i en gammal kalklada.

www.bungenas.se

Pang på pannkakan

Om du inte testat att steka pannkakor över öppen eld så måste du göra det ögonabums. Vid Pannkaksträdet norr om Visby kan du hyra en picknickkorg med pannkakssmet, sylt, grädde och saft. Detta är dessutom himmelriket för spänningskittliga barn som min Majken. Traktordäck på hög, hängbroar, labyrinter i det gröna och rutschkanor kors och tvärs. Och så pannkakor så klart.

www.pannkakstradet.se

Pannkakor och klättring på samma ställe! Foto: Emma Sundh

Finfint på Fårö

Kurrar det i crêpemagen? Puttra över Fårösundet och beställ in en Miss Taylor på det gungande kultstället Kutens Bensin och Crêperie Tati. Efter maten – ta ett dopp på Sudersand och gå längs den kilometerlånga stranden! Men var ute i god tid, bilkön till Fåröfärjan kan ta evigheter om det är fint väder.

www.kuten.se

Kuten är ett måste om ni besöker Fårö! Foto: Emma Sundh

Så mycket bättre-liv

Bo som Carola på Pensionat Grå gåsen. I denna magnifika “Så mycket bättre”-kåk kan ni leva tv-livet IRL, äta mat i den fantastiska ladan (sinnessjukt gott) och fläktas av Italienvindar. När ni ändå är på Storsudret, stanna till för en glass i Vamlingbo (vid Vamlingsbolaget), besök Körsbärsgården och klappa en rauk.

www.gragasen.se

Emmas 6 favoritbutiker på Gotland

Kuriåsa

Toftalagret

Oh living

Lyckliga gården

Berså

Toggas antik

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer