mama testar Furuvik: ”En alldeles lagom nöjespark”

mamas Maija Mårtensgård besökte djuren och tivolit i Furuvik tillsammans med Nina, 8, och Måns, 4,5.

Furuvik

Var: Strax söder om Gävle.
Pris: Vuxen 249 kr/dag, barn 3–12, 209 kr/dag (vid konserter: Vuxen, 299 kr, barn 3–12 år, 229 kr).
Nyheter i sommar: Spökjakten, Sveriges första interaktiva dark ride, ett spöktåg där du får skjuta spöken och samla poäng. Furuvik Havshotell med restaurang Furuvik Havskrog precis vid vattnet.
Bäst enligt de små: Gibbonaporna, kamelerna samt tivolit och livets första åkband.
Bäst enligt de stora: Den supertrevliga och proffsiga personalen. Och orangutangbebisen Indah, så gullig!
Mer info: www.furuvik.se

”Nu ser jag till och med snoppen!” utbrister 4-åringen glatt och pekar på gibbonapan som poserar framför honom. Vi stannar länge i huset som gibbonaporna delar med sumatraorangutangparet Dunja och Noang (som i vintras blev föräldrar till sjukt söta lilla bebisen Indha!) innan vi drar oss vidare längs de lummiga stigarna.

Furuviksparken söder om Gävle är alldeles lagom. Ett lagom stort tivoli med lagom läskiga attraktioner, ett lagom stort zoo och ett lagom häftigt äventyrsbad under sommarlovet. Inte för de tuffaste tonåringarna, men alldeles perfekt för en familj med barn under 10.

Test av Furuvik

Testpatrullen bestod av Nina, Maija och Måns.

I djurparken – med 118 år på nacken – finns över 70 olika djurarter, både nordiska (getter, fjällkor, grisar…) och mer exotiska (apor, ormar, krokodiler, lemurer). Vissa, som kamelerna, kommer man extremt nära. Missa inte mysiga trädgårdsfiket Classic café mitt i djurparken!

Spökjakt och trevlig personal

I tivolit är Spökjakten årets nyhet, en interaktiv åkattraktion där vi får varsin ”spökskjutare” i handen och ska rensa ”Jävleborg” från gengångare. Tyvärr är själva skjutmomentet lite dåligt förklarat, vilket skapar ett visst antiklimax efter det långa köandet.

Kamel på Furuvik

”Vill du ha mitt lördagsgodis?”

Resten av tivolit lever däremot upp till barnens höga förväntningar. Pluspoäng för ovanligt peppad och trevlig personal. Vid ett tillfälle sätter sig till och med en tjej och pratar lego med vår 4-åring, medan mamma och storasyster, 8, testar en mer våglig karusell.

Vi bor på splitternya Furuvik Havshotell, med fantastiskt läge vid vattnet och Furuvik Havskrog som juvelen i kronan. Den rosa solnedgången från hotellrumsfönstret är to die for! Det är inte billigt, men två dagars inträde ingår, och det är lyxigt att åka karuseller tills barnen nästan svimmar av trötthet och lycka.”

Vuxenbetyg: mmmm
Barnbetyg: mmmm

Vi testar Furuvik

”Fanns det ingen större sockervadd mamma?”

mama-tips:

  • Kvällspigga barn? Parken är öppen till 23, och tivoliköerna är korta kvällstid. Perfekt att boka in i samband med en av sommarens konserter.
  • Om ni bor på hotellet eller campingen kan ni boka aktiviteten ”Godmorgon djuren” och få följa med in i parken innan öppning, väcka djuren och ge dem frukost!

Av: Maija Mårtensgård


Fler resmål för hela familjen hittar du här!