Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ellens familj reser jorden runt: "Det är superkul att resa med barn"

Många småbarnsföräldrar ser nog en jorden-runt-resa som en utopi. Ellen och Henrik Westöö gjorde verklighet av drömmen och befinner sig just nu på en fem månader lång resa som kommer ta dem till såväl Australien som Kanada. "Det går verkligen att resa långt och länge med barn!", försäkrar Ellen, som uppmanar folk att göra detsamma.

Den 6 december påbörjade familjen Westöö sitt livs resa. Ellen, 33, och Henrik, 33, lämnade då Sverige med barnen Vera, 3, och Morris, 11 månader, för en fem månader lång jorden-runt-resa.

– Bakgrunden till det här äventyret är att vi alltid haft en dröm om att vara borta längre än en vanlig semester. Att lämna tryggheten vi har hemma med jobb, förskola och hus och få uppleva något helt annat; se andra kulturer, träffa olika människor och få en förståelse för hur olika vi lever i olika delar av världen, berättar Ellen, som till vardags arbetar som projektledare på en PR-byrå.

Ellen Westöö med dottern Vera. Foto: Privat
Ellen Westöö med dottern Vera. Foto: Privat Foto: Privat

I skrivande stund befinner sig familjen på Bali, dit de tagit sig från Singapore, som blev resans första stopp. Om några dagar bär det av vidare till Australien. Julafton firades helt utan snö, stress och mängder av mat.

– Vi körde strand och slappt häng istället. Vi dukade upp snacks och dryck på balkongen och hade en liten minijulklappsutdelning. Sedan Facetimeade vi med våra familjer hemma, där de flesta satt och åt julfrukost.

Blandar nya och gamla resmål

Ellens man Henrik driver egna företag inom bygg- och återvinningsbranschen men har precis sålt ett av dem.

– Det öppnade upp för att vi kunde vara väldigt flexibla när det kommer till ledighet. Jag är föräldraledig under resan, förklarar Ellen.

Resmålen är en mix av ställen som familjen har varit på tidigare och älskar, och ett par nya.

– Kombinationen av att få känna sig lite trygg på några ställen samtidigt som vi ville uppleva nya saker kändes som en bra lösning. Vi landade därför i att åka till Singapore och Bali, Barriärrevet, Byron Bay och Sydney i Australien, Hawaii, Vancouver och Whistler i Kanada samt Los Angeles.

Vera och pappa Henrik upplever Singapore.
Vera och pappa Henrik upplever Singapore. Foto: Privat

För att kunna skapa sig en så naturlig vardag som möjligt har familjen valt att stanna relativt länge på varje ställe. De växlar mellan hotell, lägenhet och hus, beroende på vad som är mest praktiskt och hur länge de stannar.

– På de destinationer där vi stannar en månad eller mer har vi hyrt lägenhet respektive hus. Då får vi nog verkligen smaka på något som kan likna ett vardagsliv.

Släkten hälsar på

Allt boende är bokat i förväg eftersom Ellen och Henrik inte kände att det var läge att resa iväg på ett spontant upplägg med två små barn. Alla resmål uppfyller parets krav på att kunna leva ett aktivt liv.

– Henrik älskar att surfa, jag älskar att yoga och hela familjen gillar att hikea och åka skidor. Det har känts viktigt att vi kan göra saker tillsammans, uppleva saker ihop istället för att enbart ligga i en solstol varje dag. Det kan vara härligt också, men inte i fem månader.

Vera och Henrik surfar på Bali.
Vera och Henrik surfar på Bali. Foto: Privat

Under resans gång kommer såväl släkt som vänner att möta upp.

– Det känns underbart och lyxigt. Populärast verkar vara att komma och hälsa på i Kalifornien – dit kommer bland annat barnens mormor och bästa kompisar. Att ha folk som hälsar på har känts både viktigt och kul för oss och ett bra sätt att bygga upp små mål för barnen att se fram emot. Det är lättare att relatera till att säga att mormor kommer till USA när vi är där, eller att farfar kommer till Kanada. Vera har verkligen fokuserat på det här och pratar mycket om vilka som ska hälsa på henne, berättar Ellen.

Vilka är de största utmaningarna med att resa med två små barn?

Puss i Singapore!
Puss i Singapore!

– En utmaning är självklart packningen. Att packa för hela familjen och för väldigt olika destinationer har varit minst sagt klurigt. Reser man med barn får man vara inställd på att det blir en hel del. Eftersom vi reser både till varma och kalla platser var det en omöjlighet att få med sig vinterpackningen från början. Vi har därför löst det så att de väskor vi ska ha i Kanada skickas direkt dit. Det var inte fasligt dyrt och utan tvekan värt det. Vi har packat med packpåsar i väskorna för att ha det så organiserat som möjligt och även försökt hålla nere mängden av kläder – vi får tvätta.

"Lyx att vara med varandra varje dag"

Ellen nämner även flygresorna som en av de större utmaningarna.

– Jag skulle ljuga om jag sa att femton flighter med två små barn är lätt fixat, men det går! Vi har flugit med båda våra barn sedan de var 2-3 månader gamla och har ganska många flighter i bagaget. Det har gett oss en viss rutin kring själva flygandet och det logistiska runt om. Sedan kan man ju bli svettig och stressad själv ändå, men det får man leva med. Huvudsaken är att man klarar sig igenom det relativt smärtfritt.

[adSpace placement="manual"]

Vad är det bästa med att resa med barn?

– Det är utan tvekan att få tillbringa så mycket tid tillsammans. Det är en lyx att få vara med varandra varje dag. Det är en tid som inte kommer komma tillbaka, så vi försöker njuta av det, säger Ellen.

Något annat än snö och kyla i Sverige!
Något annat än snö och kyla i Sverige! Foto: Privat

– Det är också oerhört roligt att uppleva saker tillsammans. Bara för att man reser med barn behöver man inte bli låst på ett hotell. Det går hur bra som helst att hikea, åka på olika utflykter och se saker. Vi har varit i djungeln och sett på apor, badat i vattenfall, snorklat med mera. Självklart är det inte lika lätt att vara spontan och bara dra iväg och göra det man känner för för stunden, men planerar man och ser till att de har fått sova sina tupplurar, ätit sin mat och har med sig lite dryck och snacks, så går det.

Upptäcker nya saker tack vare barnen

Ellen tar upp ett exempel:

Vera fick vara med och snorkla.
Vera fick vara med och snorkla. Foto: Privat

– När vi snorklade hyrde vi en egen båt med guide. Morris fick sova i selen på väg dit, och vi såg till att båda barnen hade ätit bra frukost, att båten hade tak och att vi hade massa vatten och solkräm med oss. Vi turades om att snorkla och Vera kunde vara med i vattnet, medan Morris var uppe i båten och underhölls av allt som hände omkring honom. Vi var inte ute lika länge som vi hade varit om inte barnen varit med, men det gick jättebra och Vera pratade om fiskarna som ville äta på oss i flera dagar efteråt.

Dessutom har Ellen och Henrik upplevt saker som de aldrig valt om de inte haft barnen med.

– Jag tror att vi har besökt ett zoo på varje resa sedan vi fick barn. Innan vi fick barn hade vi aldrig besökt ett zoo utanför Sverige. Lite kul!

[adSpace placement="auto"]

Hur påverkar den här typen av resa din och Henriks relation?

– Att få vakna upp tillsammans varje morgon och inte känna någon som helst stress är en obeskrivlig känsla. Avsaknaden av stress har en enormt positiv påverkan på vuxenrelationen, förklarar Ellen.

Morris fyller ett under resan, nämligen den 29 januari.
Morris fyller ett under resan, nämligen den 29 januari. Foto: Privat

– Sedan är det klart att det ibland kan vara svårt att få egen gemensam vuxentid. Vissa ställen vi bor på är relativt små och bor vi alla fyra i ett och samma rum kan det vara en utmaning att få till den där viktiga stunden som man behöver ha som par, för sin relation. Vi försöker vara duktiga på att ta vara på tiden då barnen somnat på kvällen, vilket oftast är runt sju. Ibland sover de i vagnen och då kan vi njuta av någon bra restaurang.

"Vera vill baka chokladbollar i Kanada"

Än så länge har de inte lyckats gå varandra på nerverna.

Ellen älskar att yoga.
Ellen älskar att yoga. Foto: Privat

– Vi är väldigt duktiga på att ge varandra egen tid och dela på oss ibland. Vi drar iväg vid olika tillfällen och tränar, jag ska exempelvis på en liten yogaretreat på Bali och Henrik kommer åka mer skidor än jag i Kanada. Det gör också att vi får lite andrum här och där och samlar energi.

Det händer att treåriga Vera saknar sitt hus, sina släktingar och kompisarna, men då ser Ellen och Henrik till att hon får Facetimea med dem där hemma.

– Hennes nyfikenhet, kroppsspråk och vad hon säger visar tydligt att hon i de flesta fall är väldigt nöjd med tillvaron här och har kul. En dag utbrast hon: "När vi kommer till vår lägenhet i Kanada, då ska vi göra chokladbollar!". Nu har vi bott två veckor på hotell och det känns bra att vi snart ska bo i en lägenhet så att vi kan göra lite mer vardagliga saker som att baka.

Dokumenterar på Instagram

Morris och mamma Ellen njuter av både soft strandhäng och mer aktiva dagar.
Morris och mamma Ellen njuter av både soft strandhäng och mer aktiva dagar. Foto: Privat

Familjen Westöö har fortfarande mycket kvar av sin resa, och de dokumenterar den på Instagramkontot @leavinghomebehind. Ellen vill uppmuntra familjer som funderar på en jorden-runt-resa att göra slag i saken:

– Det går verkligen att resa långt och länge med barn! Visst finns det utmaningar och vissa begränsningar, men planerar man lite och inte har ett allt för späckat schema, kan man göra mycket tillsammans och vara aktiva. Det är superkul!

Familjen Westöös bästa tips för en långresa med barn

Före resan

Tänk igenom packningen en extra gång. Det är en trygghet att ha med sig vissa saker från Sverige som man kanske inte kan hitta på resmålet, exempelvis vätskeersättning, nässpray och alvedon. Om ens barn dricker ersättning eller välling kan det vara skönt att ha med sig den man vet fungerar hemma. Har man riktigt små barn är ett hett tips att ha med sig gröt, det mättar och funkar ofta. Annars är många hotell väldigt bra på att göra anpassad barnmat, även puréad, så vi har klarat oss bra utan en massa barnmat trots att vi reser med en 11-månaders.

Strandhäng med pappa.
Strandhäng med pappa.

Planera och boka de viktigaste sakerna. Vi har känt en trygghet i att ha bokat och planerat saker som är extra viktiga från början. Detta för att eliminera risken att känna sig stressad och orolig redan innan man kommer iväg. Inför den här resan hade vi bokat boende som vi vet fungerar bra att ha barn på. Vi har även sett till att någon hämtar oss vid de olika flygplatserna i bilar med bilbarnstolar samt att vi sitter tillsammans på alla flygningar. Detta är viktiga saker som skulle kännas jobbiga för oss annars.

Låt boendet tilltala både barn och vuxna. Vi har fått erfara att det finns många hotell som inte är uttryckliga familjehotell men som det går bra att bo med barn på ändå. På de ställen där vi bor på hotell har vi därför valt ställen som även tilltalar oss vuxna, det känns viktigt och kul. Man kanske inte skulle välja det minsta boutiquehotellet där man blir stressad av att störa folk vid poolen, men något mitt emellan.

Vera hälsar på en ny kompis.
Vera hälsar på en ny kompis. Foto: Privat

Under resan

Håll kvar vid barnens rutiner. För oss har det alltid fungerat med att försöka hålla våra rutiner. Självklart ska man kunna släppa dem vid vissa tillfällen, men när man är ute och reser så här länge upplever vi att det är viktigt. Vi har redan hunnit erfara när det både gått sämre och bättre.

Treåriga Vera gillar rutiner.
Treåriga Vera gillar rutiner.

Till exempel om vi vill ha en härlig middag tillsammans har det visat sig att det är väldigt viktigt att vi följer barnen. De äter vanligtvis mellan fem och sex och har vi fått feeling för något annat och låter dem äta vid sju är det kört. Då kan vi räkna med en kaosmiddag med övertrötta och hungriga barn. Då spelar det ingen roll att vi har den finaste solnedgången framför oss på den vitaste stranden, vi kan ändå inte njuta.

Känn in barnen. Har man barn som är trötta, hungriga, påverkade av värmen eller vad det än må vara, gör det som fungerar bäst för dem. Glada och nöjda barn gör livet roligare för alla. Då är det mer värt att tillbringa en förmiddag inomhus och låta sina behov komma i andra hand.

Flygtips

Boka nattflyg. När vi ska göra långa flygningar bokar vi alltid, i den mån det finns möjlighet, nattflyg. Har man en flygning på 10-15 timmar och reser på natten kommer barnen att somna förr eller senare.

Tänk att få resa jorden runt med sitt syskon!
Tänk att få resa jorden runt med sitt syskon! Foto: Privat

Boka bassinet. Eftersom Morris bara är 11 månader bokar vi alltid en bassinet (bebissäng) till honom. Det är bra eftersom man får sitta längst fram vilket ofta ger mer plats så att barnen kan sitta och leka på golvet. Dessutom behöver man inte ha en sovandes bebis i famnen hela vägen. Dessa måste bokas i förväg.

Låt barnen suga på något vid start och landning. Vi låter alltid våra barn ha napp eller flaska eller amma när vi lyfter och landar. Det sägs motverka lock och smärta i öronen. Än så länge har vi inte haft några problem med det.

Ta med eget mellanmål. Vi tänker alltid igenom allt som vi har med oss tre gånger extra; välling, snacks och mat . Flygplansmaten är inte alltid till barnens belåtenhet, så det är skönt att ha med sig sådant man vet att de gillar.

Ingen stress här inte!
Ingen stress här inte! Foto: Privat

Ha gott om tid på er. Se till att ha marginal och lämna hemmet i god tid. Allt kan hända när man reser med barn. Det är bättre med en extra stund på flygplatsen, där ni kan ge barnen något att äta innan ni kliver på. Vem vill behöva springa till gaten med packning och barn?

Försök att inte stressas av andra passagerare. Visst kan man känna sig stressad över att störa andra resenärer, men vad ska man göra om ens barn skriker? De flesta förstår och vi har till och med upplevt att många försöker hjälpa till. Inte minst personalen, som i de flesta fall har varit underbar och väldigt rutinerad.