Stockholm med barn på jullovet – 23 gratistips för härliga vinterdagar

Ska du och barnen besöka Stockholm på jullovet? Eller bor du redan i huvudstaden men har ingen aning om vad ni ska hitta på? mama tipsar om 23 barnvänliga aktiviteter som är helt gratis.

Jullovet närmar sig och många familjer väljer att bege sig till Stockholm. Det är ju dock inte direkt gratis att resa med barn, så vad passar då bättre än att blanda upp restaurangmiddagar och heldagar på Skansen med lite gratisaktiviteter? Även du som redan är bosatt i Stockholm och har tagit ledigt, kan säkert behöva lite nya tips.

Första tipset! Om ni planerar att ta er runt mycket kommunalt, köp ett SL-kort. För en vuxen kostar det 250 kronor för tre dygn, och då åker man fritt i hela Stockholm, även på Djurgårdsfärjan. Barn under 7 år åker gratis när de reser med någon som har giltig biljett och du får då ta med hur många barn som helst. Barn mellan 7 och 11 år åker dessutom gratis från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00 i vuxet sällskap (max sex barn per vuxen), samt från den 23 december till och med den 6 januari. Barnvagnar plus en vuxen åker också gratis på bussarna (med några få undantag).

16 saker som är gratis att göra med barn i Stockholm på jullovet

Kulturhuset

Kulturhuset vid T-Centralen kan man lätt tillbringa många timmar bland verkstäder och utställningar.

Museer med fri entré

I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi nedan listar några. På jullovet har dessutom många av dem speciella aktiviteter.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Fri entré, förutom till Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Kanske för att de har fullt upp med sin tipsrunda.

Historiska museet kör jullovsspecial med skattjakt, pyssel och spännande filmer. Öppet 26 december-6 januari, med undantag för nyårsafton.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. I skaparverkstaden Ruskpricken får vuxna och barn skapa egna alster utifrån Sjöhistoriskas olika teman. Material kostar 50 kronor per barn, men inträdet till museet är gratis. I jul öppnar dessutom det nya aktivitetsrummet Blubb!

Under jullovet har Moderna museet en visning av utställningen ”Warhol 1968” för barn från 4 år, följt av skapande i Verkstan. Om visningen känns lite mastig går det även att gå direkt till drop-in-verkstaden. Fri entré även för medföljande vuxen.

Här finns alla Stockholms museer samlade.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-naturhistoriska

Foto: Martin Stenmark

Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska perfekt!

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-nordiska

Museum och Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.

Besök en 4H-gård

4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur (och att vara utomhus). Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

Upplev Gamla stan

Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Det blir ett historiskt äventyr i sig.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-gratis

Besök en 4H-gård på jullovet, perfekt för familjer som gillar djur och utelek.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-gamla-stan

Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.

Dieselverkstaden

Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek.

Historia i kyrkan

Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

Botanisera i saluhallarna

Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall (som just nu ligger mitt på Östermalmstorg på grund av renovering) är de största.

Klättra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-klattra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning.

saker-att-gora-hostlovet-barn-stockholm-sushi

”Jag trodde inte jag gillade sushi.” I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.

Njut av böcker

Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning  som passar att besöka under iskalla dagar eller bara för avkoppling. Biblioteken på alla orter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

Lekparkerna

Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

Spännande tunnel

Brunkebergstunneln (T-bana Hötorget) går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

Upplev böckerna på riktigt

Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken. Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46.

Läs också vår lista på 51 saker att göra med barn i Stockholm

jullov-med-barn-stockholm-att-gora-snoboll

7 aktiviteter som alla kan göra – var ni än är

  1. Gör snögubbar eller snölyktor.
  2. Gå på bio. Både nya Mary Poppins och Bamse-filmen har premiär i jul.
  3. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.
  4. Spela in en egen film med mobilen.
  5. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!
  6. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att tränga på dig något av deras plagg. Garanterat kul – för dem åtminstone.
  7. Baka tillsammans. Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad. Eller inne i soffan.

Kolla också in: 
Julklappar för 1-åringar
Julklappar för 2-åringar
Julklappar för 3-åringar 
Julklappar till 4 och 5-åringar